Näyttelyarvio:

Aalto yliopiston järjestämä näyttely ”AALTO LANDSCAPE IN THE GLOBAL CONTEXT: Aalto University in the International Competition of Landscape Architecture Programmes 2018” esittelee opiskelijoiden projekteja yhdeksän finaaliin ja seitsemän semifinaliin päässeen yliopiston osalta, jotka olivat osallisena kansainvälisessä Maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelmien kilpailussa 10th Biennial of Landscape Architecture of Barcelona. Suomi saa olla ylpeä, sillä yli 80 hakijan joukosta, Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelma on valittu mukaan tähän yhteen merkittävimmistä maisema-arkkitehtuurin kansainvälisistä näyttelyistä.

Tulevaisuuden ammatti

Kaikissa töissä on havaittavissa muutamia yhteisiä piirteitä, jotka maisema-arkkitehtuurin kentällä vallitsee. Rakennetun ympäristön kasvaessa ja luonnollisten tilojen kutistuessa kovaa vauhtia, on ammattitaitoiselle maiseman suunnittelulle tarvetta. Ekosysteemien turvaaminen, ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat uudenlaiset haasteet sekä yhteiskunnan arvojen muuttuminen muovaavat työtämme jatkuvasti. Tulevaisuuden tutkimiseen ja opetukseen tulisi kiinnittää entistäkin enemmän huomiota, jotta projektit voitaisiin suunnitella muuttuvan ympäristön tarpeisiin. Kaiken aikaa maisema-arkkitehtuurin ja arkkitehtuurin kokonaisuudesta myös irtautuu uusia erikoistuneita suunnittelualoja, kuten esteettömyyssuunnittelu. Tästä syystä maisema-arkkitehtien on myös huolehdittava siitä, että rakennetut ympäristöt edistävät kokonaisuutena ihmisten ja ympärisön hyvinvointia. 

Samankaltaiset työt luovat yhtenäisen kokonaisuuden

Töiden taso kaiken kaikkiaan oli todella korkea ja tasavertainen. Niiden joukosta oli vaikeaa nostaa yksittäisiä töitä tai yliopistoja etusijalle. Maisema-arkkitehtuurin töiden värimaailma sisältää aina automaattisesti vihreän ja sinisen sävyjä, joten automaattisesti katse kiinnityi ensimmäisenä töihin, joissa oli käytetty erilaisia huomiota herättäviä värejä. Esimerkiksi pinkit puut tai planssin musta taustaväri sai heti huomioni. Erityisesti projektien konseptit olivat mielenkiintoisia. Beijing Forestry University:n opiskelijatyössä ’Mount Wave Water’ oli esitetty yksinkertaistaen, kuinka katos on saanut lopullisen muotonsa. Konseptikaavioiden välityksellä katsoja voi kuvitella itsensä suunnittelijan pään sisään ja pääsee poikkeuksetta lähemmäs työtä. 

Aalto-yliopisto oli onnistunut valitsemaan näyttelyyn projekteja monelta eri skaalalta, aina maakuntatasolta pienempään puistosuunnitelmaan. Plansseista välittyi myös opiskelijoiden oma kädenjälki ja persoonallisuus, ehkä jopa hieman paremmin kuin muiden yliopistojen töistä. Esittämistapoina oli käytetty sekä graafisia kaavioita että valokuvamaisia visualisointiakuvia.

Aalto-yliopiston valttina motivoiva opiskeluilmapiiri

Opiskeluilmapiirillä on merkittävä vaikutus koulutusohjelman tasoon. Tärkeänä tekijänä ilmapiirin luomisessa ovat tietenkin opettajat. Heillä on rautaisen ammattitaidon lisäksi kyky innostaa oppilaita uusien aiheiden tiimoilta ja tukea jokaista oppilasta heidän omissa vahvuuksissaan. Myös opiskelijoiden yleiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen panostetaan.  Näiden elementtien pohjalta sekä yliopistolla että  sen opiskelijoilla on erinomaiset lähtökohdat maailman valloitukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *