viikko 39

Heipä hei rakkaat lukijat. Viikkoomme on mahtunut useita mieleenpainuvia hetkiä niin virallisissa kuin hieman epävirallisemmissa kohtaamisissa. Tärkeimpänä asiana kuitenkin olemme päässeet ensimmäistä kertaa ideoimaan projektimme seuraavaa kehityssuuntaa.

Viikkomme alkoi maanantaiaamuna Christa Uusi-Rauvan piristävällä luennolla hyvän esiintymisen piirteistä. Luennolta pisti erityisesti mieleen tehokkaan aloituksen tärkeys. Jouduimme keksimään lyhyitä PUNCH-frameworkin mukaisia introja, joiden tarkoitus on ottaa yleisö haltuun heti alusta lähtien – tai muuten se on jo todennäköisesti liian myöhäistä. Toinen mieleenpainuva hetki oli, kun saimme pitää pienen puheen aiheella ”Mitä jos?” – kolme pointtia. Vaikkei sitä ihan heti uskonut, niin kolmen pointin esittäminen puheen aikana on tarpeeksi vakuuttamaan kuulija ilman että hän kerkeää kyllästymään. Mietitte varmaan miksi juuri nämä olivat nostamamme asiat. Olihan luennolla paljon muutakin. Noh, valitsimme nämä kohokohdat, sillä jo heti samalla viikolla pääsimme soveltamaan oppimiamme asioita. Maanantain esitystä varten keksimme nokkelan vuoropuhelualoituksen, johon monet kuulijat voivat varmasti samaistua.

Muutaman välipäivän jälkeen pääsimme taas työn touhuun torstain tapaamisessamme. Aloimme tällä kertaa ideoimaan aihettamme oikein urakalla ja keksimme useita huikeita ideoita. Onneksemme kaikki ryhmäläiset olivat ehtivät paikalle. Kolmen ideointityökalun brainwritingin, negatiivisten ideoiden listaamisen ja unelmoinnin avulla saimme kerättyä kuusi pohtimisen arvoista ideaa. Esittelen teille ensin käyttämämme työkalut ja sen jälkeen tutustumme ideoihimme.

Aluksi virittelimme ideoitamme Brainwritingin avulla. Kyseisessä metodissa kirjasimme ajatuksiamme kiertävälle lapulle erilaisia lähestymistapoja hyödyntäen. Paperi täyttyi hyvin, vaikkakin monet ideoista olivat tulleet esille viime viikon luennon harjoituksessa.

Päätimme siirtyä seuraavaan metodiin, negatiivisiin ideoihin. Pohdimme, kuinka palvelu karkottaisi niin hintatietoiset asiakkaat kuin nopeaa toimitusta ja luotettavuutta haluavat asiakkaat. Kyseisellä harjoituksella emme niinkään saaneet uusia ideoita, vaan enemmänkin rakensimme ymmärrystä asioista joita meidän tulee ottaa huomioon jokaisessa mahdollisessa jatkokehityssuunnitelmassa.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä aloimme unelmoimaan kaikista mahdollisista ratkaisuista. Tässä vaiheessa monet ideat olivat absurdeja ja vaatisivat ainakin kurssin puitteissa mahdottoman suuret resurssit pienenkin demon aikaansaamiseen.

Ryhmäläiset brainstormaamassa
Ryhmäläiset brainstormaamassa

Nyt pääsemmekin ideoihimme.

  1. Ensimmäinen ja eniten suosiota kerännyt idea on kuljetuspalvelun joukkoistaminen mobiiliapplikaation avulla. Ajattelimme, että sovelluksen avulla voisimme yhdistää kuljetusta tarvitsevat asiakkaat ja esimerkiksi työmatkalaiset, jotka voisivat matkalla töihin tai kotiin ottaa paketin mukaansa. Kohtuullisen kokoisella käyttäjäkunnalla voisimme tarjota nopeita ja edullisia kuljetuksia suoraan kotiovelle tai läheiselle pakettiautomaatille.
  2. Toinen ideamme oli kuljettaa paketit kaupasta droneilla suoraan asiakkaan kotiovelle. Tällä kuljetusmuodolla paketit tulisivat nopeasti perille ja toimitus olisi ruuhkista riippumaton.
  3. Kolmas hieman yliampuva idea on toisen idean muunnelma, jossa bussien katoille rakennetaan latauksen ja kuljetuksen mahdollistavia alustoja. Idean etu edelliseen on dronen rajallisen kantomatkan rajoituksen rikkominen. Drone voi lentää kaupasta oikeaan suuntaan kulkevan bussin katolle ja lentää oikean pysäkin kohdalla asiakkaan luo. Haasteena taas ovat vaatimus bussien päälle rakennettavista alustoista ja yhteistyön aikaansaaminen HSL:n kanssa.
  4. Neljäs ideamme oli siirtyä pakettien kuljettamisesta ihmisten kuljettamiseen. Esimerkiksi yksinäiset rekkakuskit voisivat haluta matkaseuraa ja halukkaita matkustajia löytyy varmasti enemmän kuin rekkoja olisi tarjolla.
  5. Viides mahdollisuus olisi tehdä yhteistyö Uberin kanssa ja kuljettaa paketteja Uber-kuskien mukana ilman, että nykyiset asiakkaat häiriintyisivät lisäpalvelusta. Kuski voi napata läheisen paketin matkaan, jos kyytiä ei ole tilattu ja viedä sen taas eteenpäin seuraavan hiljaisen hetken saapuessa.
  6.  Kuudes idea on palkata ihmisiä kuljettamaan paketit, jolloin pystymme aina tarjoamaan kuljetuksen asiakkaillemme, emmekä ole riippuvaisia halukkaista rahdin kuljettajista. Pyörittäisimme niinsanotusti kaupunkipostia.
Näkemyksemme ideoiden epävarmuudesta
Näkemyksemme ideoiden epävarmuudesta

 

Viikkomme päättyi perjantain luentoon, jossa en henkilökohtaisesti ollut paikalla kuin toisella puoliskolla. Saimme aikarajoituksista huolimatta nostettua esille useita kysymyksiä liittyen valmiin tuotteen vaatimuksiin ja alustavia ratkaisuehdotuksia.

Loppuun vielä mainittakoon, että osa ryhmäläisistä tutustui toisiinsa paremmin Lakinlaskijaisissa ja he totesivat odottavansa innolla seuraavaa viikkoa ja parhaan toteuttamiskelpoisen idean metsästystä.

-Ville Orava