Ensimmäinen maastokäynti 26.2.

Tein ensimmäisen maastokäyntini suunnittelualueelle Lammaslammelle hyisenä keskiviikkoaamupäivänä. Oli pakkasta ja lampi näytti olevan jäässä. Ajattelin kiertää lammen ja tutkailla ja kuvailla ympäristöä. Yllätyin, kuinka lähellä asutus oli lammen pohjoispuolella, mutta onnekseni huomasin että muuten lammen ympäristö oli enemmän ja vähemmän puistoaluetta. Vaikka lampi on suhteellisen pieni, ymmärrän hyvin sen moninaisen arvon. Lampi ympäristöineen näyttäytyi luonnonmukaiselta keitaalta tiiviisti rakennetun ympäristön keskellä.

 

Lammen reunaa kulkeva polku/tie oli kivituhkapintainen. Havaitsin ympäristössä ränsistyneitä laitureita, vinksallaan olevia roska-astioita ja eriparisia kalusteita. Polun varrella oli jopa kolmenlaisia valaisimia.

Lammen kaakkoiskulmasta lähtee yksi iso isohko laskuoja, joka kiertää (osin putkitettuna) Variston ja Askiston kautta Pitkäjärveen.

Laskuoja.

 

Laskuoja.

Lampeen virtaa useita tulo-ojia ja pienempiä puroja. Niiden putkenpäät eivät olleet esteettisesti kovin kauniisti maastoutettuja.

Lammen ympäristöstä löytyi myös puistometsää, leikattuja nurmialueita, kosteikkoja, rantaan kulkevat ränsistyneet pitkospuut, lammen ilmastimen tekniikkaa ja voimalinja ja palstaviljelyalue.

Pitkospuut.

Nurmialue.

Tekniikkaa.

Voimalinja.

Kaiken kaikkiaan maastokäyntini oli hyödyllinen. Sain hyvän kokonaiskäsityksen alueesta ja sen luonteesta. Sain paljon ideoita miten muuten voisin “lisätä luontoa” alueelle veden puhdistamisen lisäksi. Ongelmaksi taitaa tulla se, että työ paisuu helposti liian laajaksi, joten täytynee pohtia asiaa. Seuraavaksi paneudun kuitenkin työssäni aineiston ja tiedon keräämiseen.

Posted by Annu Mustonen

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *