Johdantoluento 13.1.

13.1. Johdantoluento / Jyrki Sinkkilä

Kurssin ensimmäisellä luennolla meitä johdateltiin todella mielenkiintoiseen aihepiiriin aina Emilio Ambaszin upeita arkkitehtuurikohteita myöten. Päivän aikana tuli selväksi että aihe ”Lisätty luonto” on monella tapaa erittäin ristiriitainen. Mikä on oikeasti luontoa? Ja miksi sitä pitäisi lisätä? Varmasti yksi suurin syy tälle on hiilidioksidin sitominen, mutta myös ilman puhdistaminen saasteista ja eliölajien hyvien kasvuolosuhteiden lisääminen. Hyönteisten väheneminen maapallolla on hurjan suurta ja tämä tulee vaikuttamaan koko ekosysteemiin jos asialle ei tehdä mitään. Vihreän ja luonnon lisääminen lisäävät tavallaan myös ihmisten hyvinvointia. Tutkimuksien mukaan metsässä oleskelu rauhoittaa ja alentaa verenpainetta, niin aikuisilla kuin lapsillakin. Näiden tutkimuksien innoittamalla Suomessa toimii mm. metsäeskareita ja -päiväkoteja, joista on saatu hyviä kokemuksia ja tuloksia.

Mutta minne luontoa tulisi lisätä? Tehokkaimmin sitä lisättäisiin sellaisille alueille missä sitä ei ole lainkaan, esimerkiksi talojen katoille ja asfalttikentille. Mutta voivatko vihreän lisäämisen keinot olla joskus kyseenalaisia? Kuluttaako vihreän rakentaminen tällaiselle alueelle enemmän kuin hyötyjä saadaan? Toivon kurssilta keskustelua siitä, voiko luonnon lisääminen voi olla joskus haitallista?

Joka tapauksessa luonnon lisääminen maailmaan on perusteltua, sillä luonnolla itsessään on jo itseisarvo. Olen innoissani kurssista ja odotan vastausta kysymykseen ”mitä kaikkea luonnon lisääminen voi olla”.

Posted by Annu Mustonen

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *