Aalto-yliopiston Elinvoima-projekti yhdistää muotoilun ja maatalouden

Metsäojan tilan parissa työskennelleet opiskelijat ja tilalliset yhteiskuvassa projektin loppuseminaarissa Helsingissä.

Aalto-yliopiston Muotoilun laitos järjesti Elinvoima -projektin, jossa 50 muotoiluopiskelijaa auttoi suomalaisia maatilayrityksiä ratkomaan erilaisia haasteita. Projektin loppuseminaari järjestettiin 14.2. Aalto-yliopistolla, jossa esiteltiin hankkeen aikaansaannokset.

Ruokatieto Yhdistys Ry:n avustuksella järjestetty Elinvoima-projekti toi yhteen suomalaiset maatalousyrittäjät ja elintarviketuottajat sekä muotoilun opiskelijat. Yhteistyönä kehitettiin erilaisia ratkaisuja yritysten kohtaamiin haasteisiin esimerkiksi tunnettuuden, pakkausmuotoilun ja palvelumuotoilun saralla. Mukana projektissa oli yrityksiä aina ylämaankarjaa kasvattavasta Metsäojan tilasta perunarieskaa valmistavaan Penttilän tilaan. Joukkoon mahtui myös opiskelijoiden itse löytämiä aiheita, kuten sirkkaruokaa ja pontikkaa.

Opiskelijat ratkoivat ongelmia muotoilulle ominaiseen tapaan tiukan tutkimuksen sekä ongelman määrittämisen kautta. Järki Särki -tuotetteen parissa työskennellyt ryhmä kertoi löytäneensä projektinsa lähtökohdaksi raaka-aineeseen liittyvän ennakkoluulon: “ Särkeä pidetään sen ruotoisuuden vuoksi roskakalana. Särki on kuitenkin todellisuudessa maukas ja ravintorikas ruokakala ja se on tällä hetkellä Suomessa täysin alihyödynnetty.”

Sekä opiskelijat että tilalliset olivat tyytyväisiä projektin lopputulokseen.

Yritysten kanssa yhteistyössä toimiminen hyödytti sekä opiskelijoita että yrittäjiä, sillä molemmat saivat lopputuotteena käsiinsä jotain konkreettista. Näin kävi esimerkiksi Metsäojan tilan tapauksessa: “Ryhmämme teki tilalle brändisuunnitelman tuomaan suunnitelmallisuutta ja selkeyttämään identiteettiä. Tila sai meiltä myös graafisen ohjeistuksen sekä uuden logon, jotta visuaalinen ilme olisi identiteetin mukainen, erottuva ja yhtenäinen”.

Projektia Aalto-yliopistossa vetänyt professori Eero Miettinen kommentoi yhteistyön olevan oppimiskokemuksen kannalta merkityksellistä: “Oli olennaisen tärkeää, että ulkoisia yritysyhteistökumppaneita oli. Kiitos kumppaneiden, opiskelijoiden jalkautuminen kentälle onnistui yli odotusten!”. Aalto-yliopiston tavoitteena on, että rikas yhteistyö opiskelijoiden ja suomalaisten maatalous- sekä elintarvikeyritysten välillä jatkuu. Projekti järjestetään uudelleen ensi talvena ja silloin siihen otetaan jälleen mukaan halukkaita yrityksiä.

Lisätietoja projektista: professori Eero Miettinen (etunimi.sukunimi@aalto.fi)