Opiskelijat kertovat: Viikko 1

Kuvituskuva: Jellaluna, Flickr.com

Projektimme opiskelijat kertovat työnsä etenemisestä lyhyessä sarjassa kirjoituksia. Ensimmäisestä työviikosta kertoo Kaapo Lipasti.

Ryhmätyön aihealueen valinta

Projektin alkuvaiheessa ryhmämme Vitaberry lähti tutkimaan marjajauheisiin ja niiden kulutukseen liittyviä haasteita. Ensimmäisen viikon aikana keskityimme muun muassa marjajauheiden löydettävyyteen, sekä aloimme pohjustamaan tutkimusta sosiaalisessa mediassa.

Saatuamme projektin tehtävänannon ryhmämme Vitaberry valitsi itselleen nopeasti aiheeksi marjajauheet. Ensimmäinen viikko kului nopeasti taustatutkimuksen sekä ongelman rajaamisen parissa ja ehdimmekin jo vierailla esimerkiksi supermarketissa tutkailemassa marjajuheiden tarjontaa ja hyllypaikkoja.

Alkuvaiheen tärkein löydös oli se, että huomasimme kuinka vähän marjajauheista tiedetään. Supermarketissa vieraillessamme kysyimme kauppiaalta jauheiden menekistä, ja saimme tietää, että niitä ostavat lähinne ne jotka tietävät niistä etukäteen. Jauheet oli sijoitettu urheiluravinteiden yhteyteen, eikä esimerkiksi leivontatarvikkeisiin, jonne moinen marjajauhe tuntuisi intuitiivisesti soveltuvan parhaiten. Heräsi kysymys, että kuka tuotteen sijainnin kaupassa loppujen lopuksi päättää, ja kuinka paljon voi tuotteen tuottaja siihen itse vaikuttaa. Tämän haluamme selvittää tulevaisuudessa.

Ostimme muutamia pakkauksia marjajauhetta kokeillaksemme, miltä itse jauhe tuntuu, ja saadaksemme ensikäden kokemusta tuotteesta, jonka myyntiä pyrimme edistämään. Jauheet olivat makoisia, ja hyvin värjääviä. Kaiken kaikkiaan vaikutti siltä, että meillä on todella käsissämme jotain korkealuokkaista ja terveellistä suomalaista ruoka-ainesta, josta kuluttajat eivät vain yksinkertaisesti tiedä mitään.

Ensi viikolla pyrimme rajaamaan ja ymmärtämään ongelmaa entistä tarkemmin, kun lähetämme kysymyksiä kumppaniyrityksellemme ja aloitamme käyttäjätutkimuksen kunnolla. Yritämme luoda käsityksen siitä, mikä marjajauheiden myynnissä kiikastaa, ja miten se ratkaistaan.

Ryhmä Vitaberry: Kaapo Lipasti , Josefiina Falck, Laura Kytömäki, Julius Rinne, Meri Honkanen ja Ulla Vahteri