Välikritiikin ja kommenttien purku

Sekä kommentaattorit, että ohjaajat pitivät lähestymistapaani hienovaraisena ja paikkaan sopivana.

Välikritiikissä ja kommenteissakin nousi esiin kysymys siitä, voiko erilaisia tunnelmia olla niin paljon näin lyhyellä matkalla. Kysymys on ilman muuta aiheellinen. Uskon, että tuohon tilaan kyllä saa monenlaista tunnelmaa, mutta se pitää suhteuttaa käytettävissä oleviin keinoihin. Jos tämä olisi rakennettu puutarha, mahtuisi varmastikin näin paljon tähän tilaan tai enemmänkin, jos niin haluaisi. Maisemanhoidollisilla keinoilla mennään kuitenkin kenties rajoilla.

Minulla on tiettyjä mielikuvia, joita pyörittelin päässä samaan aikaan, kun loin viimeisintä luonnosta. Essi kysyi, kuinka parkkipaikka voi synkentyä asteittain niin että se välittyy kokijalle. Ajatukseni on oikeastaan ollut lisätä kuusien määrää. En vielä tiedä, miten vahvasti tällaisen keinon käyttö välittyy kokijalle. Viimeistään parkkipaikan päädyn kuusikon läpi kävellessään vierailija varmasti jollain tapaa kokee kuuset. Minua ei haittaa, vaikka kävijä ei aivan tiedostaisi luomaani efektiä. Voisin myös miettiä käyttämääni kuusilajia. Saisinko jotakin lisää sillä, että parkkipaikalla kasvaisikin jotakin erityisen surumielisinä oksiaan roikottavia kuusia tai sitten jopa ihan surukuusia? Tarkoitus voisi olla, ettei kokija heti tajuaisi, että nyt on vaihdettu kuusilaji metsäkuusesta joksikin muuksi taiteellisista syistä, mutta vaikutelma hiipisi alitajuntaan.

Esimerkki kuusten tekstuurista metsän reunassa Helsingissä

Anni ehdotti, että pohtisin valon ja varjon sekä värikontrastien vaikutusta tunnelman luomisessa. Tässä on mielestäni hyviä ajatuksia. Tähän asti pohjaa työstäessäni (ei vielä postausta) olen lähinnä miettinyt puiden tilanmuodostusta.

Oli myös Essiltä hyvä huomio, että tunnelmista osa voi olla intensiivisempiä ja osa hennompia. Jotenkin juuri muistomerkin vastakkaiseen päätyyn on mielessäni hahmottunut erikoisempi paikka, kuin muualla. Ajattelen myös, että metsässä on aina vahva tunnelma. Esim. Mäntymetsä vs. kuusimetsä tunnelmanvaihdos voi olla erittäin vahva kauttaaltaan. Koska ne ovat kuitenkin ”tavallisia” ympäristöjä, ne eivät tunnu liialta. Jos sen sijaan käytän vähän tavallisesta poikkeavia keinoja esim. erityisiä lajeja tms. mikä ei näytä tavalliselta metsältä, niitä ei voi olla kaikkialla.

Posted by Säde

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *