Kaikki on nyt täällä!

Kaikki ryhmämme materiaali on nyt lisättynä blogiin prototyyppiä lukuunottamatta. Sen voi ladata tästä.

Prototyypissä toimii applikaatiollemme olennaisimmat ominaisuudet, kuten sukelluskavereiden etsiminen. Applikaation ei ole tarkoitus olla valmis versio, vaan prototyyppi, jolla pystyy ymmärtämään paremmin applikaation toiminnallisuuksia ja sen rakennetta.

-Jussi

Grande Finale

Viime perjantaina kurssi huipentui näyttävästi Grande Finaleen, jossa jokainen SCI-projektikurssin ryhmä piti kolmen minuutin esityksen omasta projektistaan ja ylläpiti ständiä, jossa ratkaisuja esiteltiin. Tapahtuma oli omalta osaltamme menestys!

standilla

Ständillämme oli luonnollisesti esillä posterimme, läppäri, jossa pystyi tarkastelemaan Divenetin nettisivuja, kännykkä, jolla pystyi itse kokeilemaan sovellusta. Lisäksi tarjoiluina ja uusia vierailijoita houkuttelemaan olimme ostaneet karkkia ja pipareita.

 

Yleisesti ihmiset tuntuivat tykkäävän ideastamme, ja erityisesti siitä, että sovellus oli testattavissa. Lisäksi positiivinen yllätys oli, kuinka paljon sukellusta harrastaneita (tai edes muutaman kerran sukeltaneita) kurssin ulkopuolisiakin vierailijoita ständillämme kävi. Heidän positiiviset kommenttinsa tuntuivat erityisen arvokkailta, ja saivat meidät entistäkin vakuuttuneemmiksi sovelluksen potentiaalista.

Posteri

Itse esityskin tuntui onnistuvan oikein hyvin. Analysoimme esitystä vielä jälkikäteen videolta, ja senkin perusteella kolmiminuuttinen oli onnistunut. Ajankäyttö meni täysin nappiin, sillä esitys kesti tasan kolme minuuttia. Diat vaihtuivat jouhevasti, esiintyjien äänet kuuluivat hyvin eikä olemus ollut ollenkaan poissaoleva.

 

Myös Suunnon yhteyshenkilö Sanna oli paikalla tutustumassa ratkaisuumme ja katsomassa esityksemme. Myös Sanna vaikutti todella innostuneelta kehittämästämme applikaatiosta. Hän kutsui meidät käymään vielä kerran Suunnon toimistolla. Aikatauluongelmien takia tapaaminen tosin siirtyy meidän ryhmämme osalta todennäköisesti ensi vuoden puolelle, mutta odotamme innolla tapaamista ja Suunnon kommentteja ideastamme.

426331352_5007798293218132877

Kaiken kaikkiaan kurssi alkaa lähestyä loppuaan, sillä jäljellä on tehtävien osalta enää loppuraportin palautus. Kävimme lyhyesti läpi fiiliksiämme kurssista. Koko ryhmämme on yleisesti tyytyväinen kurssiin. Ryhmällä on luonnollisesti suuri vaikutus yksilön tuntemuksiin kurssista. Meidän kohdallamme tapaamisissa oli aina rento meininki, joten niihin oli mukava mennä. Kaikki osallistuivat ainakin suurimpaan osaan tapaamisista, joten ryhmässämme ei ollut ketään vapaamatkustajaa, vaan kaikki tekivät osuutensa projektiin.

 

Kurssi päättyneekin osaltamme siihen, että menemme Suunnon tapaamisen jälkeen yhdessä syömään ja juhlistamaan suuren urakan päättymistä.

 

Loppuun vielä ryhmämme loppuraportti: Loppuraportti

 

– Alexia

Loppurutistus Grande Finaleen

Viime perjantaina pidettiin grande finalen kenraaliharjoitus, jossa videoitiin ryhmien esitykset. Videot ladattiin kurssin verkkosivustolle, josta kukin ryhmä pystyi ne katsomaan. Esityksien aikana myös muut ryhmät pystyivät kommentoimaan niitä. Näin jälkikäteen videointi osoittautui keskeiseksi voimavaraksi kehityksen kannalta, siinä missä kommentit osoittautuivat ehkä vähemmän keskeisiksi. Kävimme tietenkin videot ja kommentit ryhmänä läpi, mutta kommentit olivat lähinnä positiivisia, joten niiden pohjalta oli hieman vaikea keksiä mitä parantaa. Mitä niistä tuli esille, oli esityksen aikarajan ylittäminen ja puutteellinen harjoittelu. Nämä heikkoudet tosin olivat osittain jo tiedossamme entuudestaan. Huomasimme ne myös itse esityksen aikana ja videosta.

Katsoimme videon läpi muutamaan otteeseen ja pohdimme seikkoja, joita voitaisiin mahdollisesti parantaa. Analyysissa tuli loppujen lopuksi esille useita parannuskohteita habituksesta esityskalvoihin. Tärkeimmät esille tulleet kohdat olivat kalvojen järjestys ja aikataulutus. Järjestimme kalvot aikaisemmasta järjestyksestä kronologiseen järjestykseen. Kronologinen siinä mielessä, että kalvot heijastavat mobiilisovelluksemme työnkulkua. Koimme aikaisemman järjestyksen vaikeasti ymmärrettäväksi, koska tietyt ominaisuudet vaativat toisten ominaisuuksien ymmärtämistä. Joten tällainen ei-kronologinen järjestys aiheuttaa helposti hämmennystä puuttuvien tietojen johdosta. Tämän lisäksi pohdimme kuinka pitää esitys sopivan mittaisena. Kenraaliharjoituksessa menimme hieman aikarajan yli, mutta vaikka olisimme olleet aikatavoitteessa, niin kysymys olisi silti relevantti. On kuitenkin haastavaa pitää identtinen esitys kerrasta toiseen. Siksi päädyimme kahteen ratkaisuun. Ensinnäkin enemmän harjoittelua, että pääsemme lähemmäksi aikatavoitetta. Ja toiseksi päätimme, että ryhmän jäsenet, jotka eivät ole esittämässä, näyttävät katsomosta merkkejä esiintyjille. Merkkien tarkoituksena on siis signaloida kuinka paljon aikaa on jäljellä.

Esityksen ohella pitämämme ständi on keskiössä grande finalessa. Ständillä olisi tarkoitus olla esillä puhelin, jossa on meidän sovellus auki, sekä tietokone, jolla pystyy selaamaan nettisivujamme. Näiden ohella on tietenkin posteri ja hieman makeisia vetämään ihmisiä puoleensa. Päätimme myös yhtenäisestä vaatetuksesta, jotta meidät on helppo löytää. Ideoimme muitakin mahdollisia tarvikkeita, joita voisimme tuoda ständille, mutta päädyimme lopputulokseen, että jo näissä pitäisi olla tarpeeksi virikettä ihmisille. Siispä päätimme olla tuomatta joitain muita mahdollisia lisälaitteita.

Viimeisimmän tapaamisen yhteydessä keskustelimme myös kurssin lopusta. Eritoten loppuraportin tekemisestä. Näin alustavasti Elena halusi ottaa kopin siitä, mutta kaikki ainakin täyttävät kurssin sivuilta löytyvän lomakkeen ja mahdollisesti auttavat tarpeen tullen. Oletettavasti vähintäänkin loppuraportin viimeistely vaatii kaikkien panoksen.

-Waltteri

Loppukirillä kohti Grande Finalea

Pitkä prosessi on takana ja ryhmälle on viimeinkin alkanut hahmottua lopun läheneminen. Työskentelytahti on jatkunut kovana ja masentavan ulkoilman ei olla annettu lannistaa ryhmässä koko syksyn ajan päällä ollutta hyvää draivia.

Olemme saaneet hiottua applikaatiomme protoversion sen finaaliseen muotoonsa. Viimeisen kahden viikon aikana ryhmän jäsenet ovat demonneet appia niin tutuille kuin tuntemattomille kiinnostuneille henkilöille. Saatu palaute liittyi vahvasti applikaation käytettävyyteen, joten olemmekin pyrkineet tekemään applikaatiosta suoraviivaisempaa ja täten helppokäyttöisempää.

Grande Finale lähestyy ja niin myös standin pito ja (toivottasti) päräyttävä loppupresentaatio. Ryhmä on kokoontunut tällä viikolla aikaa useammin ja kokoontumisissa on pääasiallisesti ideoitu ja toteutettu Grande Finalen standille tulevaa posteria. Erityisesti Alexia on ollut vastuussa posterin visuaalisesta puolesta, ja Hannu ja Elena ovat olleet enemmän pohtimassa varsinaista sisältöä.

Posterin visuaalinen ilme on blogin kirjoitushetkellä jo saatu hiottua valmiiksi ja se on applikaatiomme ja sille tehtyjen nettisivujen mukainen. Posterin tekeminen on myös ollut odotettua helpompaa, sillä olemme kurssin aikana syksyllä tasaisesti pohtineet ja tehneet posteriin tulevaa materiaalia.

divekuva

Viimeistelyä vailla valmis posterimme.

Olemme todella lähellä posterin finalisointia ja ensi viikolla keskittymisen aiheenamme onkin kovasti harjoitella ryhmän esitystä Grande Finalessa. Kolme minuuttia on lyhyt aika, mikä tuo haasteita täydellisesti kattavan esityksen tekemiseen. Tänään saimme esityksen kenraaliharjoituksesta hyvää palautetta, johon tulemme kiinnittämään huomiota tarkalla silmällä.

Loppu lähestyy ja paine kasvaa, mutta ei anneta sen haittaa!

-Hannu

Kutsu Grande Finaleen

Tervetuloa seuraamaan ryhmämme loppuesitystä 9.12. Otakaari 1 aulan tiloihin. Kolmen kuukauden suunnittelutyön ja toteuttamisen jälkeen olemme päässeet vaiheeseen, jossa voimme esitellä yleisölle laadukkaasti toteutetun posterimme ja mock-up-version sukellusapplikaatiostamme. Kootusti tiedot tekemästämme applikaatiosta ja siihen suunnitelluista ominaisuuksista löytyvät nettisivuiltamme osoitteesta https://juzda.github.io/.

Olemme valmistelleet teitä varten huikean posterin ja  jännittävän esityksen, joka ei jätä ketään kylmäksi. Saapukaa siis paikalle seuraamaan ja vakuuttumaan työmme tuloksesta!

Nähdään Grande Finalessa!Divenet

Divenetin brändäystä

Viime viikon perjantain luennolla esittelimme mobiiliapplikaatiomme prototyyppiä. Videoimme presentaation, ja analysoimme sitä tämän viikon keskiviikon yhteistapaamisessamme. Tarkkailimme kriittisesti asioita, joita voisimme kehittää Grande Finalea silmällä pitäen. Itsestään selvä asia on, että meidän pitää harjoitella loppupresistä varten entistä enemmän yhdessä, jotta itse esitys kulkisi mahdollisimman sujuvasti. Tarkempina pointteina esille tuli, että itsevarmuutta ja innostusta pitää olla itse esityksessä enemmän. Esiintyessä pitää lisäksi kiinnittää huomiota siihen, että katse on yleisössä ja puhe on selkeää.

Menneellä viikolla olemme fokusoituneet erityisesti brändin kehittämiseen. Tämä on sisältänyt ennen kaikkea Divenetin visuaalisen ilmeen suunnittelua ja toteuttamista. Viikon aikana olemme paitsi kehittäneet runsaasti nettisivujen ja sovelluksen ulkoasua myös suunnitelleet logon.

logo6

Visuaalinen ilme käsittää vaalean ja tumman harmaan lisäksi tärkeimpänä turkoosin pari sävyä. Logo on pyöreä ja sen fontti on niin ikään pyöreäreunainen. Nämä kaikki sopivat sukelluksen vedelliseen teemaan. Logossa on kaksi sukeltajaa, millä haluamme korostaa mobiilisovelluksen sosiaalista aspektia, joka on applikaatiomme valttikortti – seikka, jolla pyrimme erottautumaan muista sukellussovelluksista.

Näyttökuva 2016-11-25 kello 14.32.12

Näyttökuva 2016-11-25 kello 14.32.57

Divenetin nettisivut

Tiistaina ryhmämme kävi tapaamassa Stinaa. Saimme häneltä arvokkaita kommentteja työn edistymisestä, erityisesti juuri nettisivuista. Tärkeimpänä pointtina tapaamisesta jäi, että meidän tulee fokusoitua ydinosaamisalueeseemme – mikä on erityinen vahvuutemme verrattuna jo olemassa oleviin sukellussovelluksiin? Meidän tapauksessa se on nimenomaan applikaation tarjoama sosiaalisuus, joten sitä pitäisi nettisivuillakin korostaa enemmän. Esimerkiksi kommentointimahdollisuutta voisi korostaa applikaatiota markkinoitaessa. Esille tuli, että tietyt tekniset ominaisuudet, esimerkiksi mahdollisuus siirtää data helposti sukellustietokoneesta kännykkään, eivät ole yhtä oleellisia kuin sosiaalisuus siinä vaiheessa, kun houkuttelemme sovellukselle uusia käyttäjiä.

tausta

tausta2

Saimme myös muuta rakentavaa palautetta, joihin keskitymme seuraavaksi. Yksi neuvoista oli, että meidän kannattaa pohtia ja eritellä useampia harrastesukeltajien profiileja, jotta pystymme applikaation kehityksessä huomioimaan erilaisien käyttäjien tarpeita. Sen avulla pystymme tarkentamaan kohderyhmää. Lisäksi meidän tulee keksiä jokin ideamme kiteyttävä lause eli punchline, jolla voimme erottua. Hyvänä huomiona tuli myös se, että meidän tulee vakuuttaa myös ne harrastesukeltajat, joilla ei ennestään ole vielä sukellustietokonetta. Näitä käyttäjiä voisi sovelluksen sisällä houkutella ostamaan sukellustietokone esimerkiksi mainostamalla Suunnon tuotteita.

Viikon työtunnit:

Nimi itsenäinen työskentely ryhmätyöskentely luennot Yhteensä
Hai 7 5 0 12
Hannu 6 5 0 11
Waltteri 4 5 0 9
Jussi 8 5 0 13
Elena 6 5 0 11
Alexia 15 5 0 20

 

Nimi Mitä tehnyt?
Hai Sovelluksen uutissyötteen kehitys, kuvien laittaminen, nappien visuaalisoinnin parantaminen. Lokikirjoitussivun parannus ja uusien ominaisuuksien lisäys.
Hannu Sukeltajien kontaktointi (haastattelut ja kyselyt Facebook-ryhmän kautta)
Waltteri Sovelluksen jatkokehitystä
Jussi Sovelluksen jatkokehitys, visuaalisuuskorjauksia, nettisivun päälle pistäminen
Elena Nettisivujen edistäminen, valmistelut tapaamisiin, palautteen saaminen sivuista
Alexia Visuaalisen ilmeen (logo, nettisivujen ikonit ym) suunnittelu, nettisivujen tekoa ja niiden responsiivisuuden hiomista

 

— Alexia

Meillä on nimi ja palautetta!

Viime viikosta olemme edenneet taas kohtuullisesti. Fokuksessa on ollut proton kehitys ja siitä palautteen saaminen.

Merkittävin yksittäinen yhdessä päätetty asia on kuitenkin applikation nimi: Divenet. Kyseisen nimen valitsimme, sillä se oli ytimekäs ja kertoo heti mihin sovelluksemme liittyy.

Viikon keskiössä oli kuitenkin palautteen saaminen protosta. Myös Hannu, Elena ja Alexia pystyivät testaamaan applikaation toimivuutta ja intuitiivisuutta varsin hyvin, koska eivät itse koodaus prosessiin osallistuneet. Ensimmäiset palautteiden perusteella muutoksia tarvitaan näihin asioihin:

– Kavereiden löytäminen ei ole selkeästi esillä ja sitä on korostettava, onhan tämä koko applikaation idea
– Uutissyötteen avaaminen tulisi olla helpompaa ja intuitiivisempaa
– Ulkoasu kaipaa lisää väriä ja kuvia
– Tulisi ohjeistaa enemmän mitä mistäkin nappulasta tapahtuu

Luonnollisesti protomme on vielä varsin kesken, mutta palaute oli todella tärkeää ja koodaustiimille selvisikin entistä paremmin mitä tulisi tehdä. Tiimimme tarttuikin yllämainittuihin kohtiin, ja pohdimme yhdessä kuinka koodaustiimi voisi nämä korjata. Myös ulkoasu otettiin esille kokouksessamme. Pohdiskelimme hetken yhdessä millaiseen värimaailmaan pyrimme. Kuitenkin olimme varsin erimieltä ja totesimmekin, että Alexia saa päättää itse millainen ulkoasu olisi hyvä. Koska Alexialla on paras tuntemus visuaalisuudesta, luotammekin hänen kykyynsä luoda kaunis ulkoasu. Luonnollisesti tämä myös tasoittaa työmäärää, sillä Alexia ei osallistu koodaukseen. Kuitenkin jokainen osallistuu ulkoasun kommentoimiseen ja antaa palautetta tarpeen mukaan.

sci-projekti_55

Pohdintaa visuaalisesta ilmeestä

Ideana kuitenkin oli, että proto ei välttämättä ole ulkoasultaan täysin visiomme mukainen, sillä ulkoasun lisääminen toiminnalliseen pohjaan voisi viedä liikaa aikaa. Siksi tarkoituksena olisi, että nettisivujemme ulkoasu olisi visiomme mukainen ja niistä näkyisi koko sovelluksemme konsepti.

Yleisesti ottaen tarvitsemme lisää palautetta ja se onkin ensi viikolla yksi tärkeimmistä jutuista.

Alla vielä viikon työtunnit:

Nimi itsenäinen työskentely ryhmätyöskentely luennot Yhteensä
Hai 5 3 0 8
Hannu 5 0 2 7
Waltteri 5 3 0 8
Jussi 7 3 0 10
Elena 5 3 2 10
Alexia 4 2 2 8

 

Nimi Mitä tehnyt?
Hai uusia ominaisuuksia sovellukseen. bugien korjaus.
Hannu Presiksen valmistelu, sukeltajien kontaktointi
Waltteri Sovelluksen kehittämistä
Jussi Sovelluksen kehittämistä. Mainos ominaisuuden kehitys.
Elena blogin kirjoitus, liiketoiminta potentiaalin analysointi, palautteiden kyseleminen
Alexia ulkoasun pohdinta ja toteutus nettisivuille


-Elena

Konkretiaa! Rahaa! Jes!

Kuluneen viikon aikana ryhmämme pääfokus on ollut kehittää mock-uppia/prototyyppiä sukellusapplikaatiostamme. Työ on edennyt varsin mallikkaasti, sillä ryhmämme koodipuolta vetävät Hai, Jussi ja Waltteri ovat saaneet aikaiseksi alkeellisen, mutta toimivan, prototyypin. Prototyypissä on tällä hetkellä valmiina mahdollisuus kirjautua, rekisteröityä ja kirjoittaa loki tehdystä sukellusreissusta. Kirjoitettu loki tulee näkyviin Facebook-muotoisella uutisvirralla, mutta pyrimme vielä jatkossa erottautumaan Facebookin visuaalisesta tyylistä. Prototyypin toiminnallisuutta pyritään tulevina viikkoina kehittämään vielä enemmän, ja seuraavana fokuksena meillä onkin juuri applikaation visuaalisen ilmeen muotoilu. Haluamme osittain käyttää Suunnon värimaailmaa, mutta emme halua applikaation olevan täysin Suunnon nykyisen visuaalisen ilmeen mukainen.

login

Kirjautumisskriini itse toiminnassa.

sivupalkki

Sivupalkki ja siitä löytyvät core-ominaisuudet.

Viikon aikana olemme myös vahvasti pohdiskelleet ansaintamalliamme. Lopputuloksena olemme päätyneet mainosrahoitteiseen ilmaissovellukseen. Syitä tähän on lukuisia:

  • Tavoitteena saada suuria yleisömääriä → itse sovelluksen ei välttämättä tarvitse tuottaa tulosta. Suunto haluaa lisää asiakkaita, “portti haluamaan lisää”.
  • Helppo tehdä kohdennettua mainontaa, joka paljon tehokkaampaa kuin normaali kohdennus.
  • Halutaan paljon käyttäjiä heti → tärkeää appin kannalta, koska tarvitaan suhteellisen paljon appin luonteesta johtuen.

Ansaintamallissamme pyrimme tekemään kohdennetun mainonnan osalta yhteistyötä sukelluslaitteiden myyjien ja kansainvälisten sukelluskeskusten kanssa. Nämä ovat kaksi isointia yksittäistä asiaa, joissa liikkuu rahaa sukellusbisneksessä. Mobiiliapplikaatioiden maailmanmarkkinoilla ansaintamalli on todella yleinen ja varsin toimivaksi todettu.

photo312087223425149120

Applikaatio testissä – ja sehän jopa toimi!

Ansaintamalliin liittyen teimme ryhmän kanssa yhdessä Business Model Canvasin (ks. alla). Tehdyssä BMC:ssä voi olla joitain aluksi hämmentäviä kohtia, kuten vastauksemme “Key Activities”-kohtaan. Tuomamme arvo asiakkaalle on antaa asiakkaille välineet tuoda heille itselleen arvoa. Tämä ajatustapa on rinnastettavissa mihin tahansa sosiaalisen median välineeseen, jolla asiakas pystyy luomaan itselleen esimerkiksi sosiaalista pääomaa. “Customer Relations”, eli asiakassuhteita pidämme yllä keräämällä jatkuvasti palautetta ja  päivittämällä applikaatiotamme säännöllisesti palautteen mukaisesti. Kaiken kaikkiaan koimme BMC:n tekemisen hyödylliseksi, sillä se sai ryhmämme palaamaan kriittisesti arvioimaan tekemämme tuoteidean peruslähtökohtia.

BMC

Tehty Business Model Canvas.

 

Seuraavan viikon aikana tulemme keskittymään applikaation kehittämiseen erityisesti sen visuaalisen puolen kannalta. Tämän lisäksi pyrimme hyödyntämään aikaisemmin luotuja kontaktejamme markkinatutkimuksen tekemistä varten.

Lopuksi vielä kirjausta tehdystä työstä menneeltä viikolta:

Nimi itsenäinen työskentely ryhmätyöskentely luennot Yhteensä
Hai 8 2 2 12
Hannu 9 2 2 13
Waltteri 10 2 2 14
Jussi 8 2 2 12
Elena 5 2 2 9
Alexia 7 2 2 11

 

Nimi Mitä tehnyt?
Hai Lokikirjoitus ja Newsfeed ominaisuudet tehty. Newsfeediin parannusta.
Hannu Blogikirjoitus, markkinatutkimusmenetelmän pohdiskelu
Waltteri Opiskelin android-ohjelmistokehitystä, toteutin navigation drawerin
Jussi sovelluksen uusien ominaisuuksien työstämistä ja testailua
Elena Ansaintalogiikan pohtiminen ja tiedon haku asian tiimoilta
Alexia Nettisivujen ja visuaalisen ilmeen työstäminen

 

 

-Hannu

 

Ideasta ja suunnitelmista käytännön toteutukseksi

Menneellä viikolla pidimme poikkeuksellisesti kaksi tapaamista. Jälkimmäisessä tapaamisessa keskityimme erityisesti perjantain presiksen suunnitteluun. Viime aikoina olemme yleisesti edistyneet runsaasti – olemme jo hyvässä vaiheessa käytännön toteutuksen suhteen. Suunnittelimme viime viikolla mobiiliapplikaation UI:ta, ja tällä viikolla olemmekin sen pohjalta jo saaneet tehtyä jo itse mockupia. Sen lisäksi olemme esimerkiksi pohtineet nimi-ideoita ja tehneet nettisivuja.

426035330_1269337241940462669

Viime viikolla, perjantaina 18.10. Elena, Hannu, Jussi ja Waltteri vierailivat Suunnon toimistolla. Paikalla oli myös toinen ryhmä. Tapaamisessa meidän oli tarkoituksena esitellä idea ja kuulla siitä palautetta ja ajatuksia. Oleellisina seikkoina esille tuli, että meidän kannattaa tarkasti miettiä, kuinka rajaamme aiheemme, jotta projekti ei lähde liikaa rönsyilemään eikä kokonaisuus siten kärsi. Lisäksi Suunnolla kannustettiin pohtimaan ansaintalogiikkaa sekä markkinoita. Varsinkin jälkimmäinen on yleisesti kovin vaikea aihe, sillä tutkimuksia aiheesta ei juurikaan löydy, minkä lisäksi sukellusmarkkinat ovat muutenkin hyvin marginaaliset.

Mobiilisovellus on melko alussa, mutta olemme päättäneet työnjaon sen eri ”screenien” toteutukseen. Tavoitteenamme on tehdä vähintään jonkinlainen toteutus ainakin kirjautumis- ja rekisteröitymisikkunalle, uutisvirralle ja lokikirjalle. Applikaation lisäksi suunnittelimme, että teemme sovellukselle markkinointitarkoituksia varten nettisivut. Nettisivujen runko on niin ikään valmis, joten sen ulkoasun ja sisällön päivittäminen on jatkossa helppoa.

iVJ6bnh

Kuten toissaviikon blogipostauksesta nähdään, olemme suunnitelleet arvolupauksia Value Proposition Canvas –työkalulla. Canvas helpotti meitä hahmottamaan suunnan mobiiliapplikaatiollemme. Työkalun avulla pystyy hahmottamaan monen asioiden summana, miksi asiakas valitsisi juuri meidän palvelun.

Meidän asiakkaaksemme määrittelimme 18-35-vuotiaan harrastesukeltajan. Canvaksen avulla kävimme läpi, mitkä asiat asiakas haluaa saada tehdyksi, sekä mitä negatiivisia puolia tai ongelmia hän kokee siihen liittyvän (pains). Tässä tapauksessa pohdimme, että asiakas kokee negatiivisiksi asioiksi uusien paikkojen löytämisen, harrastuksen korkean hinnan, sukelluksen koordinoinnin muiden henkilöiden kanssa, sukellukseen liittyvät pitkät prosessit, kavereiden vähyyden sekä varusteiden tarkistuksen. Asiakkaan kokemia positiivisia puolia (gains) ovat uudet kokemukset, uudet ihmiset sekä sukelluselämykset.

vpc

Canvaksen vasemmalla puolella listataan asioita, joita palvelumme tarjoaa käyttäjälle, mitä ratkaisuja se tarjoaa asiakkaan kokemiin negatiivisiin puoliin (pain relievers) sekä miten se lisää asiakkaan kokemia positiivisia puolia (gain creators). Palvelumme tarjoaa asiakkaalle ominaisuuksia, joilla hän pystyy löytämään sukellusseuraa, kehittämään sosiaalista ympäristöä sekä löytämään uusia paikkoja. Palvelun tarjoamat seikat, jotka parantavat asiakkaan kokemia positiivisia asioita, ovat uudet kaverit ja uudet paikat, joita sovelluksella voi löytää, kokemuksien jakaminen sekä mahdollisuus kirjoittaa sukelluspäiväkirjaa. Asiat, jotka parantavat asiakkaan kokemia negatiivisia puolia, ovat hyvät varusteet, tapa löytää uusia paikkoja, kaverit sekä forum.

Näyttökuva 2016-11-04 kello 11.51.20

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä olemme tehneet sovelluksemme esittelyä varten nettisivut. Simppeleillä nettisivuilla on tarkoituksena esitellä applikaation ominaisuuksia, ja siten houkutella uusia käyttäjiä lataamaan sovellus. Nyt kun sivujen runko on valmis, on jatkossa helppoa muokata esimerkiksi värejä, tekstejä ja muita elementtejä.

Lopuksi vielä tuntikirjaus menneeltä viikolta:

Nimi itsenäinen työskentely ryhmätyöskentely luennot Yhteensä
Hai 8 4 0 12
Hannu 3 4 0 7
Waltteri 10 7 0 17
Jussi 6 7 0 13
Elena 6 4 0 10
Alexia 7 4 0 11

 

Nimi Mitä tehnyt?
Hai Saanut kenttiä Android Studion applikaatioon, päätetty android versio. Saanut yhdistettyä oman puhelin AS:aan. Tehnyt AS harjoittelua. Mockapp aluillaan.
Hannu Vierailu Suunnolla, tuoteideointi
Waltteri Vierailu Suunnolla, opetellut android-sovelluskehitysta
Jussi Vierailu Suunnolla, android studion kokeilua
Elena Vierailu Suunnolla, tiedon haku markkinoista ja anstainta mallista, valmistautuminen presikseen
Alexia Nettisivujen hiomista, blogin kirjoittamista, ideointia

Visioista toteuttamiskelpoiseksi ideaksi!

Viime viikkoisesta postauksesta edistystä on tullut merkittävästi. Pikku hiljaa alkaa tuntua siltä, että visioista ja ideoista voi syntyäkin jotain konkreettista!

Toiselta ryhmältä, joka on paneutunut samaan aiheeseen, saimme runsaasti heidän haastatteluista saatua dataa. Samalla myös Hannun kaverin toinen haastattelu antoi meille paljon näkökulmaa ja myös tarkempaa suuntaa mihin projektissa lähteä. Näiden haastattelujen perusteella totesimme oman konseptimme varsin toimivaksi. Luonnollisesti siinä on paljon osa-alueita, joita tulemme hiomaan, mutta kokonaisuus on kunnossa. Suurin muutos mikä haastattelujen pohjalta tehtiin suunnitelmaan, oli parien etsimisen muuttaminen ryhmän etsimiseksi. Datan mukaan sukelluksia tehdään usein ryhmässä, eikä pareittain. Myös esimerkiksi veneen hankinta on usein noussut sukeltajilla ongelmaksi. Tämä otettiin huomioon myös päivitetyssä suunnitelmassa.

sci-projekti4sci-projekti5jpg

Haastatelujen muistiinpanoja lukiessa silmiin pistävää oli vastauksien erilaisuus. Sukeltajia on todella erilaisia, joten meidän noin 10 hengen otos antoi kuvan, joka oli varsin hajanainen. Toisaalta Suomessa sukeltajapiiri on varsin pieni, joten viemällä applikaation ulkomaille tämä ongelma varmasti häviää, koska kokonaisotos on suurempi.

Tämän viikon tavoitteena olikin saada käsitys mitä kaikkia ominaisuuksia applikaatioon tulee. Teimme myös alustavan suunnitelman sen toiminnallisuuksista ja ulkonäöstä.

Alustava suunnitelma applikaation ominaisuuksista:

– rekisteröityminen, oma profiili → käyttäjänimi
– etsi kavereita/seuraa
—— tuttuja sähköpostilla tai facebookin kautta
—— uusia ihmisiä sukelluspaikan ja ajankohdan perusteella
– uutisvirta, näkee kavereitten sukellusreissuja ja päiväkirjoja
– omat lokit ja mahdollisuus muokata omia profiilia
– loki
—— data koneesta ja sen lisäys
—— kuvia videoita
—— sukelluspaikka
—— arvostelu
—— tyhjä kenttä omille kertomuksille
– mahdollisuus hakea suosittuja lähellä olevia sukelluspaikkoja
– palautteen anto
– asetukset ja uloskirjaus

Oheessa myös muutama luonnos applikaation ulkonäöstä.

sci-projekti3sci-projekti2

Tämän pohjalta koodaustiimi (Hai, Waltteri ja Jussi) pääsevät työstämään mock-uppia ja mahdollisia ominaisuuksia.

Samalla olisi tarkoitus tehdä myös omat nettisivut applikaatiolle. Alexia teki pohjan nettisivulle. Tämän tarkoituksena on tukea ja mainostaa applikaatiotamme.  Tosin ulkoasu ja väritys vielä muuttuvat huomattavasti sen jälkeen, kun saamme itse applikaatioita eteenpäin.

Tänään kävimme myös Sunnolla toisen ryhmän kanssa esittelemässä ideamme. Yleisesti jäi tapaamisesta todella hyvä maku. Saimme positiivista palautetta ja ideoita miten ehkä parantaa applikaatiota, Tärkein huomio oli, että voisimme enemmän keskittyä yhteen osa-alueeseen ja tehdä siitä erinomaisen.

Ensi viikolla olisi tarkoitus saada kokonaiskäsitys kuinka monipuolisen mockupin pystymme tällä aikataululla tekemään. Samalla olisi myös tarkoitus hioa ominaisuuksia ja miettiä hieman markkinoita ja sitä mistä tuotteessamme maksetaan. Eli mistä saamme rahaa. Nettisivujen sisältö ja itse applikaation nimi olisi myös tehtävälistalla, tosin näiden ideoinnilla ei ole niin kiire mutta hyvä aloittaa mahdollisimman aikaisin.

Ohessa vielä tuntikirjaus:

Nimi itsenäinen työskentely ryhmätyöskentely luennot Yhteensä
Hai 4 7 0 11
Hannu 4 7 0 11
Waltteri 0 4 0 4
Jussi 3 7 0 10
Elena 5 4 0 9
Alexia 4 7 0 11

 

Nimi Mitä tehnyt?
Hai UI suunnittelu, tekninen suunnittelu ryhmässä. Mietitty applikaation toiminnallisuuksia ryhmässä. Android studiolla devausta.
Hannu UI suunnittelu, applikaation toiminnallisuuksien pohtiminen, haastattelujen analysointi
Waltteri Yleisiä asioita, haastattelujen lukemista
Jussi Yleisiä asioita, keskustelua toisen ryhmän kanssa, UI suunnittelu, toiminnallisuuksien pohtiminen
Elena Blogin kirjoitus, tiedon hakua ja haastattelumuistiinpanojen lukemista
Alexia UI:n suunnittelua ryhmässä, nettisivujen tekemistä, haastattelujen läpikäyntiä ja analysointia

Hyvä pöhinä siis päällä!

-Elena