Ilman luontoa ei ihminen pärjää

Bloedel Reserve on herättänyt erilaisia tulkintoja kokemuksellisuudesta ja henkistymisestä sekä yhteiskunnallisesta että laajasta näkökulmasta ekologisiin keskusteluihin, jonka takia alue on yksi keskeisimpiä nykymaisema-arkkitehtuurin kohteita. Yhdysvalloissa sijaitseva 150 hehtaarin kokoinen metsäpuutarha tuo luonnon prosessit ja ihmisen kontrollin esille; osa alueista on luonnon valtaamia ja uudelleen synnyttämiä kun taas osa on täysin ihmisen hallussa olevia ja muovaamia. Tietenkin nämä luonnon valtaamat alueet ovat myös alunperin ihmisen kädenjälkeä, joka paikoin unohtuu mielestämme, mutta ihminen on tehnyt mahdolliseksi tehdyn ja luonnon välisen symbioosin. Suora käännös puuteollisuuden johtajan Prentice Bloedelin sanoista “Luonto pärjää ilman ihmistä, mutta ihminen ei pärjää ilman luontoa” johtaa totuuteen, jota Bloedel Reserve yrittää meille näyttää. Kohde onnistuu hyvin monipuolisilla alueillaan opettamaan tätä meille sanomatta sanaakaan. Katsoja voi saapua paikalle joko tietämättä mitään tai olla jo tietoinen metsäpuutarhaan liittyvistä aiheista ja lähteä sitäkin entistä viisaampana, oivaltuneena ja rentoutuneena.

♥ Jassu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *