Kaupunkien kasvu megatrendinä

Tämän kerran luennolla käsiteltiin aluerakentamishanketta ja minua alkoi pohdituttamaan kaupunkien jatkuva kasvaminen, laajentuminen ja kehittyminen. Mihin asti laajentuminen riittää? Entä kun tila loppuu kesken? Tässä minua huolestuttaa eniten se miten viheralueiden tilaa napsitaan vähitellen pois asutuksen tieltä. Esimerkkinä tähän voisi heittää Helsingin kaupungin asuntotavoitteen, jossa joka vuosi rakennetaan 7000 uutta asuntoa. Nyt asuntotavoite nostettiin 8000, johon tähdätään vuoteen 2023 mennessä. Tätä ennestään tavoite on ollut 6000 uutta asuntoa vuodessa. Ymmärrän hyvin, että ihmisiä syntyy koko ajan lisää ja muuttoliike pk-seudulle on suuri, mutta siinä on varmasti taustalla muutakin mistä minulla ei ole aikaisempaa käsitystä. Tämän takia yritin vähän perehtyä aiheeseen ja löysinkin uutisen viime vuoden alusta. Siinä kaupunkiympäristölautakunnassa istuva Tuomas Rantanen kommentoi, ettei tarkoitus ole kasvattaa pääkaupunkia, vaan tarjota asuntoja luontaiseen kasvuun, sillä ihmisten muutto-oikeutta Helsinkiin ei voida rajoittaa. Lisäksi Rantanen perustelee tätä sillä, että se johtaa jyrkempään vuokratason ja asuntojen hinnan nousuun ja segregaatioon jos kysyntään ei vastata. Hän tuo myös esiin, että ihmisten muuttaessa Helsinkiä ympäröiviin kuntiin aiheuttaa lisää liikennettä ja yksityisautoilua. Uutisessa mainitaan myös Mari Holopaisen kommentti, että Helsingin tiivistäminen tulee väistämättä viemään asukkaille tärkeitä viheralueita. Lähde tässä: https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/3125716. Voisin selata jossain vaiheessa myös Helsingin kaupunkistrategian – Kasvun paikka julkaisun, se sisältää varmasti lisää hyvää tietoa.

Luennolla keskustellessa tästä aiheesta ymmärsin kuitenkin, että Helsingillä on minimimäärä kuinka paljon viheralueita tulee säilyttää – olisikohan se ollut jotain 40% Helsingin pinta-alasta, joten suurta huolta ei siis pitäisi olla ja uskon, että tärkeimmät viheralueet tullaan säilyttämään ja suojelemaan. Käsitin myös, että näitä asuntojen rakentamista pyritään tekemään jo rakennetuille alueille ja entistä tehokkaammin, joka toisaalta meinaa että korkeampia rakennuksia kohoaa vierekkäin, jossa on riskinä mm. alueen epämieluisuus ja lukemattomat muut haitat. Toivon tosiaan, että tämä kaupunkien kasvu ei tulisi olemaan ikuisuus trendi.

♥ Jassu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *