Hankkeiden aputyökalut

Rakennustietoa erilaisten hankkeiden avuksi on yllättävän paljon! Omalla alalla on usein itselleni tullut sellainen fiilis, että noh voi tehdä aikalailla mitä vaan tietyissä rajoissa ja välillä olenkin kaivannut sitä, että määritellään miten asiat tulisi tehdä ”oikein”. Ennestään minulle tutuksi kouluhommia tehdessä on tullut Rakennustieto kannan RT-kortisto, jota on tullut käytettyä jonkin verran. Vähän jälkikäteen toivoisi, että olisin käyttänyt sitä entistä enemmän suunnittelutehtävissä mutta nyt varmasti alan käyttämään. Nämä muut hankkeiden työkalut ovat enemmänkin tuttuja pelkän nimen kautta, mutta ei enää! Listaan taas perinteiseen tapaani ne tähän alle.

  • maaRYL määrittelee talonrakennushankkeissa käytettävät maa-, pohja- ja kalliorakennustöiden sekä piha-alueiden päällysrakenteiden ja yhdyskuntateknisten järjestelmien rakentamisen laatuvaatimukset
  • infraRYL määrittelee infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset ja jäsentää myös maa-, pohja- ja kalliorakenteiden tekniset laatuvaatimukset
  • korjausRYL määrittelee korjausrakentamisen hyvää rakennustapaa viranomaismääräysten, standardien, alan ohjeiden ja hyvien käytäntöjen pohjalta
  • talotekniikkaRYL sisältää muistilistoja suunnitelma-asiakirjoissa määriteltävistä asioista ja myös selkeitä ohjeistuksia urakoitsijalle
  • kiinteistöRYL määrittelee kiinteistöpidon laatutasot ja hyvän kiinteistönpitotavan
  • RT-kortisto on ammattilaisen kattava tietolähde rakennushankkeen eri vaiheisiin
  • Ratu-pakki ohjekortit määrittelevät ohjeet työnjohdolle työvaiheiden toteuttamiseen
  • Ratu-kortisto sisältää uudis- ja korjausrakentamisen menetelmä- ja menekkitietoa, työturvallisuuden säädöksiä ja ohjeita sekä laadunvarmistuksen työvälineitä

On erittäin hyvä tietää, että näitä aputyökaluja on saatavilla ja mitä kukin sisältää ja määrittelee. En kuitenkaan ota näistä mitään painetta, koska tarvittava tieto löytyy varmasti jostain kunhan osaa etsiä sitä oikeasta paikasta. Varsinkaan tulevana maisema-arkkitehtina näitä kaikkia työkaluja ei tule käyttämään, vaan puolestaan hankkeen toiset osapuolet käyttävät. Meille tärkeimmät työkalut ovat varmaankin RT-kortisto ja maaRYL, koska niissä on suunnittelua auttavia ohjeita. Toisaalta jos maisema-arkkitehti on hankkeen tilaajana (joka on kuitenkin aika harvinaista) niin silloin Ratu-pakki olisi hyvä apuväline.

Omasta mielenkiinnosta selasin RT-kortiston ilmastotietoisen suunnittelun ohjeita. Kortti RT-103169 sisältää perustietoa ilmastosta suunnittelijaa varten eli tiivistää hyvin jo aikalailla, ainakin meille maisuille, opittuja asioita, kuten ilmaston tekijöitä Suomessa sekä kasvillisuuden että vesistöjen vaikutusta. Mutta kortit RT-103170 ja RT-103216 sisältävät varsin runsaasti uutta tietoa ilmastonmuutoksen hillitsemisestä suunnittelun avulla, joka minun pitääkin paremmin myöhemmin kahlata läpi. Onpas nämä kortistot ja määritykset hyödyllisiä, ihan kuin olisi sellainen turvaverkko mihin tukeutua. 🙂

♥ Jassu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *