Rakennustiedon toiminnan esittely

29.10 luennolla Jaana Matilainen oli kertomassa meille rakennustiedon toiminnasta ja esitteli kaikkea, mitä rakennustiedon sivuilta on löydettävissä. Ajattelin tässä postauksessa lyhyesti ja tiivistetysti kertoa ajatuksistani ja käsityksestäni rakennustiedosta ennen ja jälkeen Matilaisen luennon.

Aiemmat kokemukseni rakennustiedosta:

Rakennustiedon tuottamasta sisällöstä tutuimpia minulle ovat RT-kortit, joita olen hyödyntänyt aikaisemmin opinnoissa ja varsinkin töissä. Mielikuvani mukaan RT-kortteja löytyy kaikista aiheista ja teemoista, joita ajatella saattaa. Ne sisältävät hyvää tietoa suunnittelijalle etenkin toteutussuunnitteluun liittyvistä asioista, tai tähän tarkoitukseen itse olen niitä hyödyntänyt. Omia eniten käyttämiäni RT-kortteja ovat mm:

 • Polkupyörien pysäköinti ja säilytys
 • Ajoväylät, hitaasti liikennöitävät
 • Pysäköintialueet
 • Ajoneuvojen mittoja
 • Päiväkodin ja perusopetuksen tilat, Ulkotilojen suunnittelu
 • Ulkoleikkipaikat
 • Portaat ja luiskat (hyvin paljon käytetty)
 • Rakennuspohjan ja tonttialueen kuivatus
 • Jalankulku- ja pyöräilyväylät

Lisäksi toteutussuunnitteluun liittyvissä asioissa olen käyttänyt apuna InfraRYL:iä ja MaaRYL:iä. Niistä on saanut hurjasti mallia detaljien piirtämiseen ja muutenkin rakenteiden ymmärtämiseen. Muistan myös, kun toimiston työselostuspohjaan päivitettiin viittauksen MaaRYL:iin. Silloin en vielä tosin ymmärtänyt, mikä näiden kahden RYL:in suurin erottava tekijä on.

Käsitys rakennustiedosta luennon jälkeen:

Luennon aikana melkein häkellyin siitä, miten paljon erilaista materiaalia Rakennustieto on tuottanut rakentajien, rakennuttajien ja suunnittelijoiden käyttöön. RT-korttien ja RYL:ien kautta olen nähnyt vain pienen osan siitä materiaalista, mitä netissäkin olisi saatavilla. Rakennustieto tarjoaa lisäksi mm. rakennusalan yhteisiä sopimuslomakkeita, RTS-ympäristöluokitusta, RT-kustannuslaskentaa, RatuPakkia ja vaikka mitä. Myönnettäköön, että luennolla oli silloin tällöin vaikea pysyä mukana, kun ristiin rastiin vilisi niin paljon erilaisia lyhenteitä. Listaankin tähän alle vielä kaikkia saatavilla olevat materiaalit ja avaan niitä, jotka minulle olivat vieraampia. Apuna olen käyttänyt Rakennustiedon nettisivuja sekä luentomuistiinpanoja. Linkki Rakennustiedon nettisivuille: https://www.rakennustieto.fi/

 • Rakennusalan yhteiset sopimuslomakkeet ja yleiset sopimusehdot (YSE, KSE, RYHT)
  • Tälle on oma tietoväylänsä, nimellä Sopimuslomake Net.
 • Rakennusalan yleiset latuvaatimukset
  • Näihin kuuluvat InfraRYL, MaaRYL sekä muutkin RYL:it, jotka eivät maisema-arkkitehdille välttämättä ole niin keskeisiä.
  • InfraRYL on ymmärtääkseni suunnattu enemmän suurempiin infrarakennushankkeisiin, kuten teiden tai ratojen rakentamiseen.
  • MaaRYL taas keskittyy talonrakennushankkeisiin. Hienoa, että MaaRYL on nykyään saatavilla myös sähköisesti! Harmi, että Aallon käyttäjäll ei ole MaaRYL:iä saatavilla netistä.
 • Kortistot
  • Rakennushankkeen tehtäväluettelot!
   • Tämä oli minulle täysin uusi sisältöpoiminta. Myös maisema-arkkitehdille löytyy oma tehtäväluettelonta.
  • Kortistot sisältävät sekä säännöskortteja, ohjekortteja ja tuotekortteja.
  • RT-kortisto
   • Näistä olen jonkin verran käyttänyt ohjekortteja. Säännöskortit ja tuotekortit ovat vähemmän tuttuja.
  • LVI-kortisto
  • KH-kortisto
   • Kortisto sisältää kiinteistönpitoa ohjavat lait ja määräykset, kiinteistöpalveluiden yleiset laatuvaatimukset, ohjeet ja tuotetietoa sekä alan keskeisten sopimusten laadintaohjeet. Kortisto on tarkoitettu kiinteistöjen tekniseen ylläpitoon ja korjaushankkeiden suunnittelun sekä laadun ohjaukseen ja kiinteistöpalveluiden kilpailutukseen ja hankintaan.
  • Ratu-kortisto
   • Kortisto sisältää uudis- ja korjausrakentamisen menetelmä- ja menekkitietoa, työturvallisuden säädöksiä ja ohjeita sekä laadunvarmistuksen työvälineitä. Kokoelma on tarkoitettu talonrakennusurakoinnin eri tehtäviin.
 •  RTS-ympäristöluokitus ja RT-ympäristötyökalu
  • Luokitus tarjoaa vaihtoehdon suomalaiselle ympäristöluokitukselle. Ottaa huomioon suomalaiset olosuhteet ja lainsäädännön. Pohjautuu kuitenkin myös eurooppalaisiin standardeihin.
 •  M1-luokitus
  • Rakennusmateriaalien päästöluokitus.
 • RTS EPD -ympäristöseloste
  • Selosteen avulla rakennusurakoitsijat, rakennuttajat ja suunnittelijat ymmärtävät paremmin rakennustuotteisiin ja materiaaleihin liittyviä ympäristökysymyksiä. tämä kuulostaa lupaavalta, pitääkin tutustua selosteeseen lisää.
 • RT-kustannuslaskenta
 •  RatuPakki
  • Ratupakki on työkalu tuotannon suunnitteluun.
 • RT tuotetieto
  • Täältä voi hakea eri tuotteiden tarkempia tietoja ja ominaisuksia. Esimerkiksi betonikiville.
  • RT-tuotetietokanta
  • Työmaiden sähköinen tuotedokumentaatio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *