Sant Antonin korttelialueen kaupunkitilan interventio

Sant Antonin korttelialueen katutilan interventiota käsiteltiin Paisea lehden uusimmassa numerossa (numero 14), jossa käsitellään Barcelonan kaupunkitilan kehitystä ja superkortteleiden ideoita.

Sant Antonin kauppahallin läheisen kaupunkitilan uusi kehitys

Sant Antonin korttelialue sijaitsee Barcelonan keskustassa ja siellä sijaitsee Sant Antonin vanha kauppahalli. Korttelialue muodostuu Comte Borrell ja Parlament katujen akseleista. Tälle korttelialueelle on haluttu uutta kaupunkitilaa ja uusia käyttömahdollisuuksia – intervention avulla.

Barcelonan kehitystavoitteissa korkealla on uuden ihmisläheisen ja terveellisen kaupunkitilan luominen kaupunkilaisille. Yhtenä mahdollisuutena on katualueiden sponttaani käyttö. Paisea lehden johdannossa mainittiin, että erityisesti saasteet aiheuttavat 3500 ennen aikaista kuolemaa vuosittain ja lisäksi suurimmassa osassa asuinalueista melusaaste ylittää suositusrajat.

Lehdessä esitellään Sant Antonin Superilles ohjelmaa, jonka keskiössä ovat suunnittelu ja käyttömuutokset. Nämä mahdollistavat aukioiden ja katujen käytön kaupunkilaisten muuttuvana ja joustavana tilana.

Kaupunkitila-akseleita ja pyöristettyjen kulmien aukio

Projektin takana on vahva suunnittelutyö ja erityisesti ihmisen mittakaava on otettu huomioon. Suunnittelutyössä on huomioitu korttelialueen kivijalkaliikkeet, alimmat asuinkerrokset sekä intervention avulla tuodut uudet elementit. Projektin kautta korttelialueen autoille tarkoitettua katualueitta supistetaan niin, että autoille jätetään yksisuuntainen kaista. Toisesta kaistasta erotellaan pyöräkaista sekä kävelyyn ja oleskeluun tarkoitettu alue. Lisäksi katujen risteyksiin tuodaan oleskelua varten penkkejä ja vihreitä elementtejä. Risteysalueiden talojen kulmat ovat pyöristettyjä, mikä antaa aukiomaisen tunnun kaupunkitilaan.

Seuraavaksi asfaltin pinnalle tuotu kuvio kertoo käyttötarkoituksesta. Tässä on käytetty hyväksi Barcelonan katutiilille tuttua neliötä, mutta kuvio on halkaistu maalatuksi ja maalaamattomaksi kolmioiksi. Tämän kuvion määrän ja koon kautta viestitään käyttäjälle, mikä tila on kyseessä. Autokaistalla on pieniä ja harvassa olevia kuvioita, pyöräilijöillä on enemmän ja tasaisesti, kun taas oleskelutilassa maalattu kuvio leikittelee suuruudella. Kolmanneksi projektissa kiinnitettiin huomiota vihreyteen ja aukioiden puisiin istuimiin on integroitu kasvillisuutta, joka on erityisesti valittu sopivaksi.

Projekti lisää kaupunkitilan näkyvyyttä ja vehreyttä. Samalla se mahdollistaa olemassa olevan kaupunkitilan muuntamisen avoimeksi ja leikkisäksi tilaksi.

Tekniset tiedot:

Projekti – Superilla de Sant Antoni

Missä – Sant Antoni korttelialueella, Barcelona, Espanja

Suunnittelijat – Jokin Santiago ja Marta Sola / Leku Studio

yhteistyössä – ECivil (insinööritoimisto)

Toteuttaja -Projects and Facilities Management

Suunnittelu – 2018

Toteutus – 2019

Alue – 16 180 m2

Budjetti/toteutuneet kulut – 822 704 €