Kritiikin väylät maisema-arkkitehtuurissa: Ri-Vista


Ri-Vista on italialainen vertaisarvioitu tieteellinen aikakausilehti, jonka pääsisältöä ovat maisema-arkkitehtuuria käsittelevät vertaisarvioidut tutkimukset. Ri-Vista ilmestyy kaksi kertaa vuodessa sähköisessä muodossa. Ri-Vista on perustettu alun perin vuonna 2003, mutta vuonna 2015 se liitettiin osaksi Firenzen yliopiston tieteellisiä lehtijulkaisuja. Ri-Vista käsittelee maisemasuunnittelua monilta eri tieteenaloilta käsin tarkasteltuna. Jokainen numero on koottu tietyn teeman ympärille, ja tavoitteena on tieteellisen tiedon jakamisen lisäksi myös edistää innovatiivista ja vastuullista maisema-arkkitehtuuria, joka huomioisi niin maisemien suunnittelun, suojelun, ennallistamisen kuin hoidonkin.

Suurin osa artikkeleista on italiaksi, mutta muutamia löytyy myös englanniksi. Jokaisesta artikkelista löytyy lisäksi abstrakti englanniksi.

Ri-Vista on ilmaiseksi saatavilla sähköisessä muodossa. Sen toimintaa voi tukea avustuksilla. Ri-Vista ei kerää artikkeleiden käsittelystä maksuja. Lehden toimitus ja hallitus, sekä toimituskuntien jäsenet arvioivat lehteen esitetyt artikkelit ja jos käsikirjoituksen katsotaan sopivan julkaisuun, se lähetetään vielä vähintään kahdelle arvioijalle. Lehdellä on päätoimittaja, toimitus, jossa kaikki ovat tällä hetkellä italialaisia, kansainvälinen tiedelautakunta, jossa edustajia löytyy Italian lisäksi muun muassa Ranskasta, Saksasta, Iranista, Yhdysvalloista ja Kiinasta, sekä muutamia toimitusavustajia. Lehden päätoimipaikka sijaitsee Firenzessä. Ri-Vistan sivuilta löytyy tarkat ohjeet kuinka seuraavaan julkaisuun tulevia artikkeleita voi ehdottaa ja missä muodossa ne tulee lähettää. Esitys ei saa olla aiemmin julkaistu eikä samanaikaisesti jonkin toisen julkaisun käsiteltävänä.

Viimeisin numero on julkaistu 5.8.2021 ja se on syntynyt koronasulun aikana. Tähän Ri-Vistan numeroon on ollut pyrkimys koota muistiinpanoja ja huomioita pandemian ajalta. Sen tarkoitus on muistuttaa, millaisia asioita meidän on lisättävä maisemasuunnittelussamme, jotta voisimme parantaa kaikkien planeetalla elävien olentojen elämänlaatua.

Lehti on A4 kokoinen ja taitto on tehty kahdelle palstalle. Lehden visuaalinen ilme on miellyttävä.
Ri-Vistalla on lisäksi facebook sivu, jossa he tiedottavat tulevista numeroistaan.

Lehtiä ja vanhoja artikkeleita pystyy lukemaan täältä: https://oaj.fupress.net/index.php/ri-vista/index

Lähteet:
Ri-Vistan nettisivut: https://oaj.fupress.net/index.php/ri-vista/about
Ri-Vistan Facebook -sivut: https://www.facebook.com/rivista.landscape.research/
Kuva: Ri-Vistan Facebook-sivut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *