Barcelona paviljonki maisemapuutarhana

Caroline Constant kuvailee artikkelissaan The Barcelona Pavilion as landscape garden – modernity and picturesque Barcelona paviljonkia maisemapuutarhana. Näkökulma on mielestäni teennäinen ja todella hämmentävä, sillä kyseessä on modernistinen rakennus, joita ympäröi vai pienet viheralueet. Kokonaisuus on myös melko pieni varsinaisiin maisemapuutarhoihin verrattuna. Kuitenkin näkökulma on mielenkiintoinen ja omalla tavallaan perusteltu. Teksti on taidokkaasti kirjoitettu, mutta se on samalla myös melko raskasta luettavaa. Jäsentävä väliotsikointi olisi auttanut sisäistämään kokonaisuuden.

Kirjoittaja on analysoinut kohdetta erittäin tarkasti. Constant on löytänyt paljon yhteisiä tekijöitä maisemapuutarhan ja paviljongin välillä, vaikkakin voi olla että se on osittain pelkkää sattumaa. Tavanomainen käsitys pittoreskista laajenee artikkelin myötä. Se on tässä muutakin kuin maalauksellisuutta ja utuisia värisävyjä romantiikan taiteessa. Pelkkien valokuvien kautta elementit eivät välttämättä avaudu, mutta pystyn paikan päällä käyneenä muistamaan veden heijastumat, eläväiset ja erilaiset luonnonkivipinnat, vaihtuvat lasipinnat, suljetut ja avoimet näkymät, unenomaisuuden, minimalistisen tilasarjan, joka on kuitenkin täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Teksti muistuttaa meitä maisema-arkkitehteja siitä, että rakennukset eivät ole staattisia elementtejä, vaan nekin elävät vuorovaikutuksessa ympäristön ja ihmisen kanssa. Tekstin auttaa suunnittelijoita ottamaan rakennuksen osaksi elävää maisemaa.

Kuva: Annu Mustonen