Kiitos keväästä! – Viimeinen päivitys

SCI projektikurssi itsessään loppui jo jokunen tovi sitten, mutta tällä viikolla kävimme Suomen Luonnonsuojeluliitolla kertomassa projektimme lopputuloksesta ja keskustelemassa sen jatkomahdollisuuksista. Projektin jatko jää nyt SLL:n harteille, mutta jatkoa on todellakin luvassa! Jäämme tässä vaiheessa itsekin enemmän taka-alalle seuraamaan miten projekti etenee. Ehkä joku päivä pääsemmekin käyttämään valmista versiota Taival-sovelluksesta!

Tässä vaiheessa me kiitämme lukijoitamme ja tukijoita tästä keväästä!

Hauskaa kesää kaikille!

Reflektioviikko

Kuluneella viikolla olemme kirjoittaneet loppuraporttia koko keväästämme. Loppuraportin keskeisimpänä osana Suomen luonnonsuojeluliitolle oli tietysti tuloksemme, eli seikkaperäinen kuvaus ratkaisustamme, suunnittelemistamme yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksista sekä kuluarvio projektin toteuttamisesta. Nämä ovat tärkeitä informaatiopalasia projektin jatkon kannalta, ja menemmekin toukokuun viimeisellä viikolla vielä juttelemaan SLL:n kanssa projektin mahdollisuuksista pidemmällä aikatähtäimellä. Odotamme tapaamista innolla!

Toisaalta raportissamme ryhmän toiminta, toiminnan kehittyminen ja kunkin omakohtaiset oppimiskokemukset kurssista ja reflektio koko kevään mittaisesta prosessista nousivat avainasemaan. Kaiken kaikkiaan meillä kaikilla jäi varsin positiivinen kokemus kevään ryhmäprojektista ja koimme saaneemme paljon irti nimenomaan ryhmätyöskentelystämme. Meillä ei ollut oikeastaan missään vaiheessa mitään kamalia kriisejä ja hommia tehtiin hyvällä fiiliksellä.

Palaamme blogiin vielä toukokuun lopulla ja kerromme mitä projektin jatkolta voi odottaa. Muuten tämä projekti oli kuitenkin meidän osaltamme tässä, kiitos kaikille projektiamme seuranneille ja kannustavia kommentteja antaneille!

Grande Finale – Veni, vidi, vici!

Tänään esitimme projektimme Grande Finalessa. Tapahtumassa jokaisella kurssin ryhmällä oli oma ständi, ja kukin ryhmä esitteli omaa prototyyppiään sekä ständillä että pitchinä. Mekin siis pidimme kolmen minuutin pitchin ja esittelimme omaa tuotettamme. Kuten suunnittelimme, monet kävivät testaamassa sovellustamme ja kierrätimmekin heitä useita kertoja demoreitillämme. Tapahtuma oli muutenkin menestys, ja ryhmien ständit ja esitykset olivat todella hyviä!

Päivä meni osaltamme hyvin, moni oli innostunut projektistamme ja kävijöitä riitti huomattavasti enemmän kuin olimme olettaneet. Saimme hyvää palautetta myös Suomen luonnonsuojeluliiton edustajalta, joka kävi katsomassa esitystämme ja juttelemassa kanssamme ständillä. Sovimme samalla loppukevään kuvioista ja siitä miten projektiamme ehkä lähdetään jatkamaan kurssin ulkopuolella.

Ensi viikolla palautamme kurssin loppuraportin ja palautuksemme Suomen luonnonsuojeluliitolle. Sitten kurssi alkaakin olla paketissa!

photo_2017-05-12_13-48-45

 

Kohti Grande Finalea – ja sen yli!

Tällä viikolla olemme suunnitelleet tarkemmin Grande Finale-päiväämme. Ajattelimme tarjota vierailijoille mahdollisuuden kokeilla sovelluksemme prototyyppiä ihan paikan päällä ja paras tapa toteuttaa tämä olisi saada sovellusaihiomme ladattavaksi Applen ja Googlen sovelluskauppoihin. Tämä ei kuitenkaan ole ihan mutkatonta, vaan saattaa olla että joudumme käyttämään jotain beta-testausalustaa sovelluksen lataamiseksi tai sitten käyttää omia puhelimiamme demonstraatiotarkoituksessa.

photo_2017-05-05_23-41-37

Viime viikon kenraaliharjoituksissa pitchimme meni ihan hyvin. Kuitenkin inspiroiduimme paljon muiden ryhmien esityksistä ja aiommekin kehittää omaa esitystämme niiden ja saamamme palautteen perusteella itse Grande Finaleen.

Itse Grande Finale päivänä tarkoituksenamme on houkutella kiinnostuneita kävijöitä ständillemme paitsi pitchimme, niin myös mainosposterimme avulla. Teemme posteristamme melko pelkistetyn. Sen on tarkoitus herättää mielenkiinto, olla visuaalisesti miellyttävä, ja tarjota sen verran tietoa projektistamme, että ihmiset innostuvat tulemaan itse ständillemme juttelemaan projektista kanssamme.

Grande Finalen lisäksi keskustelimme myös jo hyvissä ajoin kurssin lopuista palautuksista. Itse kurssin puolesta teemme vielä loppuraportin projektistamme ja siihen liittyneistä oppimiskokemuksista. Tämän lisäksi olemme vielä luvanneet tehdä tarkempia tulo- ja kululaskelmia tuotteestamme Suomen Luonnonsuojeluliitolle. Eli vertaamme sovelluksen ”tuotantokuluja” ja erilaisia muita sen markkinointiin ja myyntiin liittyviä kuluja potentiaalisiin tuloihin. Tätä varten meidän tulee ottaa selvää mainostulojen mahdollisista suuruuksista ja suhteuttaa se erilaisiin skenarioihin siitä mitä käyttäjämäärämme tulee olemaan.

aed20c9b-3c94-4218-a9a2-31e6e4154207Tänään perjantai-iltamme kului siis pitkälti SCI-projektimme parissa. Sei ei oikeastaan haitannut näin Wapun jälkeen ketään, vaan pikemminkin toi uutta puhtia ja luovuutta tekemiseemme. Tässä vielä loppuaikaansaannos tältä päivältä, jonka jätimme ilahduttamaan kokoushuoneen seuraavia käyttäjiä:

 

Kohti Grande Finalea

Tällä viikolla olemme valmistautuneet toukokuun Grande Finalea varten. Tilaisuudessa tarkoituksena on esitellä projektiamme omalla ständillämme, ja esittää kolmen minuutin pitch, jonka tarkoituksena on saada ihmiset kiinnostumaan aiheestamme ja käymään ständillämme.

photo_2017-04-28_10-08-40Harjoittelimme tänään pitchiä kenraaliharjoituksessa. Pitch on lyhyt ja ytimekäs, pyrimme vetoamaan ihmisten tunteisiin, vakuuttamaan yleisön aiheen tärkeydestä ja saamaan heidät ständillemme.

Ständillämme tulee olemaan testattava ja pelillistetty versio protostamme niin, että halukkaat voivat porukalla käydä testaamassa sen peliominaisuuksia. Ständillämme aiomme myös kertoa kiinnostuneille erilaisista yhtestyömahdollisuuksista joita tuotteellamme on. Tilaisuudessa tarkoituksena on tehdä hyvä vaikutus ”sijoittajiin” ja ”yhteisytökumppaneihin”. Olemme erittäin innostuineita tilaisuudesta, sillä siellä pääsemme todella esittelemään koko kevään työmme tuloksia. Nähdään Grade Finalessa!

Mitä: Grande Finale
Missä: Otakaari 1 ala-aula (pääaula)
Milloin: 12.5. 2017 klo 10:30-13:00 (pitchimme pidetään 11:00-11:30 välisenä aikana)

Käyttäjätestaus

Käyttäjätestauksen raporttimme löytyy tästä.

Järjestimme tällä viikolla workshop-muotoisen käyttäjätestin sovelluksemme tämänhetkisestä prototyypistä. Workshoppiin osallistui yhteensä kuusi henkilöä, jotka olivat pääsääntöisesti 20-29 -vuotiaita eri alojen opiskelijoita tai vastavalmistuneita, sillä workshop oli suunnattu tärkeimmälle kohderyhmällemme eli nuorille aikuisille, jotka eivät liiku aktiivisesti luonnossa. Suurimmalle osalle kurssin konsepti ei ollut ennestään tuttu, mutta osallistujistamme kaksi olivat suorittaneet SCI-projektikurssin jo aiemmin.

Aloitimme workshopin esittelemällä projektimme aihetta sekä tavoitetta. Tämän jälkeen esittelimme projektimme tämän hetkistä tilaa ja ominaisuuksia, jotka haluaisimme vielä prototyyppiimme tulevaisuudessa toteuttaa. Esittelimme myös pelillistämisideaamme ja havainnoillistimme tietovisa-ideaamme muutamalla Eeron keksimällä arvoituksella.

arvoitus   arvoitus2

Tämän jälkeen pyysimme osallistujia asettamaan 3 post-it -lappua taululle niiden ominaisuuksien kohdalle, jotka he näkivät tärkeimpinä sovelluksemme kannalta. Ominaisuuksista tärkeimmiksi esille nousivat luonnollisesti karttanäkymä sekä kohteet. Tärkeäksi koettiin erityisesti suositut kohteet ja reittiehdotukset.

IMG_20170419_185133282

Keskustelimme myös siitä, lataisivatko osallistujat sovelluksemme, mikäli törmäisivät siihen esimerkiksi Facebookin kautta kaverin suosittelemana. Keskustelun jälkeen suurin osa osallistujistamme oli kiinnostuneita testaamaan sovellusta erityisesti sen pelillistämisideoiden takia.

IMG_20170419_183231648

Lopuksi osallistujat pääsivät kirjoittamaan omia ideoitaan post-it -lapuille ja esittelemään niitä. Monet ideoista vahvistivat meidän omia näkemyksiämme sovelluksesta, mutta saimme myös hyviä uusia ideoita, joita emme olisi tulleet pohtineeksi ilman käyttäjätestausta!

2017-04-21 10.07.19

Kyselytutkimus

Viime viikolla toimeenpantu kyselytutkimus on nyt päätetty. Saimme 100, eli hyvän määrän vastauksia. Kiitos kaikille vastaajille! Kooimme vastauksista vähän tilastoja, ja yritimme saada näistä uusia näkökulmia verrattuna aikaisempaan kvalitatiiviseen tutkimukseen. Tutkimuksesta selvisi mm. että eri ikäluokat suhtautuvat suunnilleen samalla tavalla puhelimen käyttöön metsässä. lisäksi näyttää siltä, että kyselyyn vastanneet liikkuvat suunnilleen yhtä paljon luonnossa riippumatta iästä!

Prototyypimme on nyt vihdoinkin testauskunnossa! Applikaatiota pystyy ladata omaan Android-puhelimeen ja kokeilla. Applikaatio on tässä kohtaa vielä luonnos, eikä vielä sisällä kaikkea toiminnallisuutta mitä ollaan suunniteltu. Alla muutama ruutukaappau oikeasta prototyypistä.

Seuraavaksi suunnittelemme miten voimme toteuttaa käyttäjätestausta, nyt kun applikaatiomme toimii.

Screenshot_20170416-171645 Screenshot_20170416-171654 Screenshot_20170416-171649Screenshot_20170416-173632

 

Next steps

Kurssin loppuesitelmä on jo kohta ovella, siihen on enää reilu kuukausi aikaa. Projektimme on jo kuitenkin hyvällä mallilla, ja muodostimmekin tarkan projektin etenemissunnitelman täsä hetkestä projektin loppuun saakka.

Tekninen tiimimme on tehnyt paljon työtä prototyyppimme eteen. Aiommekin piakkoin toteuttaa käyttäjätestauksen, jotta voimme tehdä pidemmälle tähtääviä päätelmiä tuotteestamme. Käyttäjätestausta varten kehitämme sovelluksemme toimivaan kuntoon ensi viikon keskiviikoksi. Aiomme myös suunnitella käyttäjätestausta, ja miettiä tarkkaan mihin kysymyksiin haluamme vastauksia käyttäjätestauksen kautta. Ensi viikkoon mennessä suunnittelemme miten toteutamme käyttäjätestauksen ja sitä seuraavalla viikolla toteutamme testaukset.

Olemme saaneet jo melko paljon vastauksia viime viikolla julkaisemaamme kyselyyn. Keräämme kuitenkin edelleen vastauksia täällä. Tilastoimme vastaukset ensi viikolla. Tämän datan perusteella pyrimme löytämään kehitettäviä kohteita, sekä uusia ideoita applikaatioon ja varsinkin pelillistämiseen. Kyselyn tulokset validoivat myös (toivottavasti) aikaisempia päätöksiämme.

photo5997078929103497180

Kartoitimme myös tänään mitä projektissamme tulee tehdä ennen loppuraportointia. Tämä on näkyvissä kuvassa ylhäällä. Prototyypin lisäksi aiomme miettiä tuotteemme rahoituspuolta tarkemmin. Tavoitteenamme onkin tutkia minkä arvoisia yhteistyösopimuksia yritykset olisivat halukkaita sopimaan. Tarkoituksenamme on ottaa yhteyttä mahdollisiin yhteistyökumppaneihin ja ottaa selvää heidän näkemyksistään, tarpeistaan sekä halukkuudesta maksaa mainospaikoista ja muista yhteistyömahdollisuuksista.

Proton esittely ja kysynnän todentaminen

SLL:n tapaamisen jälkeen pidimme ryhmämme kanssa palaverin, jossa suunnittelimme projektin seuraavia askeleita. Aplikaation perusominaisuudet ovat kurssin aikana konseptoinnin ja haastattelututkimuksen myötä selkeytyneet, mutta toisaalta kysynnän todentamiseen emme ole vielä pystyneet vastaamaan. Perusominaisuuksien lisäksi pelillistäminen ja sen konseptointi on ollut tärkeä aspekti projektin kannalta. SLL:n metsäneläinten keräämis-idean lisäksi halusimme miettiä vielä muita mahdollisia pellistämis ideoita. Minkälaisille ominaisuuksille on käyttäjien mielestä kysyntää sekä perusominaisuuksien että pellilstämisen osalta.

Jotta saisimme näihin kysymyksiin vastauksen, päädyimme luomaan kyselytutkimuksen. Kyselytutkimukseen voi osallistua tästä. Kyselyn tarkoituksena on saada määrällisen tutkimuksen tavoin suuremman osallistuja määrän ansiosta tarkempi kuva, mitkä ideoimistamme ominaisuksista olisivat sellasia joita käyttäjät todella haluisivat käyttää. Kyselyyn olisi voinut valita enemmänkin kysymyksiä, mutta päädyimme kompaktiin parin minuutin mittaiseen kyselyyn, jolloin osallistuminen tutkimukseen olisi mahdollisimman alhainen ja täten saavuttaisi mahdollisimman monen potentiaalisen vastaajan.

SLL:n metsäneläinten keräämis-idean lisäksi ryhmämme ideoi vaihtoehtosia pelejä aplikaatioon. Ryhmämme tapaamisten pohjalta lopulta muodostui uusi idea pelillistämiseen, seikkailuretket. Seikkailuretkien ideana olisi kulkea ennalta määrätty reitti tiettyjen checkpointien kautta. Kyseiset checkpointit eivät kuitenkaan olisi heti pelaajalle selvillä, vaan seuraavan checkpointin löytämiseksi edellisessä checkpointissa olisi kerrottu pelaajalle vinkki/mysteeri, jonka ratkaisemalla pelaaja osaa edetä seuraavaan haluttuun paikkaan. Checkpointit voisivat olla myös ennalta kerrottu, mutta niiden oikea läpikäynti järjestys perustuisi checkpointtien antamiin vihjeisiin. Jokaisen paikan löytäminen tai kulkeminen oikeassa järjestyksessä antaisi pelaajalle pisteitä. Peliin voisi implementoida mahdollisuuden saada lisä vinkkejä, joiden avulla seuraavan paikan löytäminen olisi helpompaa, mutta tällöin pisteitä ei saisi yhtä paljon kuin tyylipuhtaalla suorituksella. Tämänkaltainen idea mahdollistaisi mahdollisesti myöhemmin sponsoroituja seikkailureittejä, joita esimerkiksi matkailualan ja hotellialan yritykset voisivat ostaa ja sijoittaa hotellien tai muiden majoitusten lähimetsiin. Tämänkaltainen idea voisi olla kannattava mikäli kyselytutkimuksessamme ”Mahdollisuus yhteistyöhön muiden pelaajien kanssa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen” saa kannatusta.

Tämän lisäksi tekninentiimimme on hyvässä vauhdissa protoaplikaatiomme kanssa. Aplikaatioon on tehty uusia ominaisuuksia, jotka liittyvät konseptoimiimme perusominaisuuksiin. Aplikaatiossa on tällä hetkellä seuraavat ominaisuudet:

  • uutisvirta missä näkee kavereiden vierailemat luntokohteet
  • luontokohteet näkyvät kartalla, joita klikkaamalla kohteesta saa tietoa
  • suositut kohteet
  • oma luontokohteiden vierailuhistoria

proto4proto2proto1

Vielä lopuksi tästä voi katsoa tämän perjantain esityksemme:

videoesikatselu

 

Projektin tavoitteiden hiomista

Ryhmämme vieraili jälleen Suomen luonnonsuojeluliitolla ja keskustelimme projektin tavoitteista heille päin, sekä siitä minkälaiset jatkomahdollisuudet projektillamme olisi. Vielä emme ota kantaa siihen minkälaista kiinnostusta ryhmällämme on jatkaa projektin parissa kurssin jälkeen, mutta tapaaminen oli siinä mielessä innostava että ymmärsimme todella tekevämme projektia jolla on tosimaailman tarve ja mahdollisuudet kasvaa todelliseksi tuotteeksi myös tämän kurssin ulkopuolella.

https://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc,f_auto,fl_progressive/q_88/w_756,h_620,c_fit/v1416559672/17-12990546efc1323d3a.jpg

Keskustelimme liiketoimintamallista, joka parhaiten sopisi sovelluksellemme. Ansaintamallin olemme tehneet täysin sillä oletuksella että tuotteemme ympärillä toimisi kaupallinen yritys, joka tekee aktiivisesti yhteistyötä erilaisten yritysten ja järjestöjen kanssa. Kuitenkaan emme ole varmoja että tällä tavalla voisimme saada merkittävää tulosta aikaiseksi, etenkään kun haluamme pitää sovelluksemme maksuttomana käyttäjille. Tämänkaltainen missio edellä -ajattelu tekee siis sen, että liikevoittoa tavoittelevaa yritystä voisi olla hankala tehdä tämän tuotteen ympärille.

Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa sitten keskustelimme, että voisiko tämä olla osa luonnonsuojeluliiton toimintaa, joka kuitenkin maksaisi omat kustannuksensa. Tämä siis tarkoittaisi sitä, että hankkeella ei olisi samanlaista liikevoittotavoitetta kuin omana yrityksenään, mutta se ei myöskään aiheuttaisi liitolle kuluja pitkällä aikavälillä.

Joka tapauksessa vastataksemme näihin pohteisiin meidän tulee nyt kevään aikana paitsi suunnitella tuotteemme hyvään ja demonstroitavaan kuntoon, myös kartoittaa eri liiketoimintamahdollisuuksia ja konseptoida niitä pidemmälle. Näiden suunnitelmien pohjalta voimme sitten esitellä Suomen luonnonsuojeluliitolle erilaisia mahdollisuuksia miten projektia voi viedä pidemmälle ja millä tavoin hanketta kannattaa esitellä mahdollisille tuleville rahoittajille ja yhteistyökumppaneille.