BIO-EKSTASIS -työpaja

Bio-ekstasis -työpajatyöskentely oli ajatuksia herättävä ja inspiroiva, sillä työpajat oli mielestäni rakennettu onnistuneesti: oma aihealue liitettiin laajempaan kokonaisuuteen itsenäisen tarkastelun jälkeen, ja lopulta laajemmat aihekokonaisuudet nidottiin yhteen koko kurssin teeman alle. Korkealentoisia, useita eri tieteenaloja yhdistäviä aiheita riitti, eikä niiden ymmärtäminen ollut heti helppoa. Ryhmäkeskusteluista oli suuri apu, ja lopulta ajatuksia ja kysymyksiä suorastaan tulvi!

Suurin oivallus omalla kohdallani oli ajatus luonnosta lähtemisestä ja lopulta luontoon palaamisesta. Biomimiikan ja erilaisten algoritmien avulla kokeillaan, kuinka eloperäisestä aineksesta jalostetaan tuotteita nykyajan ihmisen tarpeisiin. Plankton ja leväkasvustot muuttuvat kulhoksi ja kantasoluista kasvatetaan nahkatakkeja koeputkissa. Eläinten kotiloita ja pesärakennelmia käytetään hyväksi asuntosuunnittelussa ja kastemadon toiminnasta otetaan oppia peltojen hulevesien puhdistamisessa. Samaahan ihminen on tehnyt ennenkin, vain hieman erilaisella tavalla.

Mieleeni nousi heti tarinoita Kalevalasta. Väinämöinen teki kanteleen kopan hauen leukaluusta, ja onpahan eläinten luita sekä muita eloperäisiä aineksia käytetty hyödykkeinä aiemminkin. Aiemmin hyödyntäminen tapahtui kuitenkin materiaalin ehdoilla, ilman sähköllä toimivia apuvälineitä. Mutta perusajatus taustalla on ollut sama: ihminen on aina saanut hyödykkeitä luonnosta.

Oli todella kiinnostavaa kuulla biomimiikasta, phytoteknologiasta ja monesta muusta tieteenalasta, jolla voidaan lisätä sosiaalista yhdenvertaisuutta eri eliölajien välillä. Tämän kurssin aikana tahtoisin perehtyä erityisesti siihen, kuinka luonnon omia prosesseja hyödyntämällä voidaan luoda puhtaampaa, terveellisempää, ekologisesti kestävämpää ja biodiversiteetiltään rikkaampaa ympäristöä. Tarpeellisena näkökulmana oli myös eri tieteenalojen yhdistäminen ja monitieteellisyys. Taidetta, tiedettä, biologiaa ja arkkitehtuuria yhdistelemällä voidaan luoda ratkaisuja, joihin yhden ainoan alana asiantuntijat eivät kykenisi. Olenkin siis iloinen siitä, että tämän kurssin suunnittelutehtävää alamme tekemään ryhmätyönä. Vaikka edustammekin samaa alaa, meillä on omat vahvuutemme ja ideamme!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *