Leikkiä kaupungilla

Omat alueeni joita tutkin olivat Punavuori ja kantakaupunki/Kluuvi. Alueina molemmat ovat hyvin tiheään rakennettuja ja täynnä kovia pintoja. Rakennusten välit tarkoitettu lähinnä paikasta toiseen liikkumiseen ja kovan liikenteen vuoksi katutila on lähinnä aikuisille tarkoitettu. Lapsia ei juuri alueella näkynyt muutoin kuin leikkimispaikoiksi tarkoitetuilla alueilla, jotka olivat myös tiukasti rajattu aidalla tai muulla vastaavalla.

Tässä kuva yhdestä leikkipaikasta Punavuoressa, jossa leikkialue on selkeästi rajattu aidalla. Aita varmasti helpottaa lasten vahtimista, sillä lapset pääsevät tarkoin rajatulle alueelle. Hauskaa oli myös huomioida miten lapset ja aikuiset liikkuivat rajatun alueen sisällä. Aikuiset kiipesivät parin kummun päälle joka helpotti selkeästi lasten leikkimisen vahtimista, sillä sieltä näkee paremmin missä lapset menevät. Kaikilla lapsilla oli myös huomioliivit päällä mikä helpotti heidän näkemistä. Lapset puolestaan juoksivat alueelle päästessään suoraan köysistä koostuvaan rakennelmaan, josta sai roikkua ja kiipeillä. Alustana toimi hiekka, jossa varmaan kivempi juosta kuin asfaltilla ja kaatuminen ei varmastikaan satu niin paljoa hiekalla. Alueella oli paljon eri toimintoja, leikkivälineitä, puustoisempaa aluetta ja pelikenttä. Eniten kyllä leikkivälineet tuntuivat kiinnostavan riehakkaimpia lapsia. Puiden luona oli pari lasta jotka kävelivät ja juttelivat keskenään rauhallisesti.

Punavuoressa myös pelit oli rajattu selkeästi. Löytyi hiekkakenttä mikä luultavasti tarkoitettu enemmän viereisten koulujen urheiluun. Alueena todella tylsä ja mielenkiinnoton, mutta varmasti pelaamiseen todella hyödyllinen. Vieressä oleva kirkko ja sen kellojen sointi toi oman lisänsä tähänkin kohtaan.

Kluuvi ja keskustan alue on vielä vähemmän tarkoitettu lapsille ja rakennusten välit on tasaisia ja kovia. Lapsille kuitenkin varmaan mielenkiintoisia kohtia löytyi kivetysestä, joka luo hauskoja kuvioita ja mielenkiintoa niin aikuisen kuin lapsenkin silmään.Penkit näyttivät myös kiipeiltäviltä ja olivat erikoisen näköisiä. Katu on kuitenkin niin kiireinen ja äänekäs etten usko että kauhean kauaan lapset tai aikuinenkaan jaksaisi tässä aikaansa viettää. Alempana myös kuva kivetetystä alueesta, jossa usein näkyy skeittaavia lapsia. En tiedä onko siihen miten soveltuva alue? Myöskin voisin kuvitella että alueena suhteellisen kylmä ja tuulinen, mikä tuskin on kovin miellyttävää.

Hauskoja yksityiskohtia kuitenkin myös löytyi. Ylempänä kuva jossa portaita on piristetty värikkäällä maalauksella. Voisin kuvitella että ainakin tämä herättää enemmän lasten huomion ja miksei myös aikuisen. Lisäksi koitin havannoida katuympäristöstä kohtia joissa voisi ehkä lapsen turvallisesti voivan leikkiä. Sellainen oli esimerkiksi alla oleva porttikongi. Rauhallinen luolamainen olo josta pääsee sisäpihalle. Voi kuitenkin olla ettei ihan sisäpihalle asti uskalla mennä(ellei asu kyseisessä talossa).

Kaiken kaikkiaan Punavuori olisi varmaan suhteellisen miellyttävä paikka lapselle. Viheralueita, joissa on turvallista leikkiä oli suhteellisen lyhyen matkan päässä ja leikkiin tarkoitettuja alueita löytyi. Kluuvi ja kantakaupunki puolestaan ei mielestäni juuri tarjonnut mitään leikkipaikkoja lapselle, jolloin tuli lähteä pidemmälle(esimerkiksi Punavuoreen) että sai turvallisesti leikkiä.

Posted by Heini Vuorelma

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *