Ohjaus 2.11.2020

Viime viikon jälkeen, kun olin saanut kommentteja muilta opiskelijoilta, olin hieman kujalla, miten edetä. Tämän päiväinen ohjaus selkeytti hieman ajatuksiani.

Ohjauksessa nostettiin esille, miten eri pisteet voisi linkittää toisiinsa. Ilta aikaan tämä voidaan toteuttaa valaistuksen avulla, mutta miten päiväsaikaan? Pisteiltä olisi hyvä avautua aina näkymä seuraavalle pisteelle. Tärkeää tämän vuoksi olisi mennä maastoon tutkimaan asiaa.

Nostin ohjauksessa esille sen, miten Eläintarhan alueen ympäristöhistoriallisessa selvityksessä mainitaan puiston olevan epäsiisti Tivolitien varrelta. Selvitys on vuodelta 2013 ja tämän jälkeen alueelle on ymmärtääkseni tehty peruskorjaus. Tivolitien pohjoisososasta epäviihtyisän tekee kuitenkin Linnanmäen laajat parkkialueet. Eläintarhan alueen ympäristöhistoriallisessa selvityksessä Näkymän laatimassa kartassa nämä laajat parkkialueet on merkitty yhtenäisenä säilytettäväksi puistoalueeksi Alppipuiston kanssa. Olisiko parkkialueet syytä muuttaa osaksi puistoa ja sijoittaa pysäköinti maanalle?

Helsingin maanalaisen yleiskaavan selostuksessa sanotaan:

”Liikenneväyliä on sijoitettu maan alle, kun on haluttu eheyttää yhdyskuntarakennetta tai kun halutaan turvata viher-alueiden yhtenäisyys. Kun liikenneväyliä sijoitetaan maan alle, voidaan maanpäällisen katuverkoston kuormitusta vähentää ja liikenteen ympäristö- sekä turvallisuusriskejä pienentää.”

”Pysäköintilaitosten toteuttamisella tuetaan keskusta-alueen säilymistä toiminnoiltaan monipuolisena ja kilpailukykyisenä. Laitosten rakentamisella vapautetaan maanpäällistä tilaa kevyelle liikenteelle ja muulle rakentamiselle.”

Näillä perusteilla ehdotan pysäköintiä maanalaiseen pysäköintilaitokseen ja otan parkkialueet osaksi suunnitelmaani. Tuomalla liikunnan ja leikin nykyisille parkkialueille saadan Alppipuiston alavat alueet säilytettyä maisemapuistona. Tämän lisäksi omaehoiseen liikuntaan kannustava puisto saadaan tuotua ”näytille” ja ihmisten luokse.

Lähteet:

https://www.hel.fi/hel2/ksv/julkaisut/aos_2013-2.pdf

https://www.hel.fi/hel2/ksv/Aineistot/maanalainen/Maanalaisen_yleiskaavan_selostus.pdf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *