Konseptina luontokosketus

Toinen lapsista pääsee kosketuksiin veden kanssa ja näkee elämää veden alla,
että rannassa. Toinen lapsista taas kasvaa rakennetussa rannassa, josta ei pääse veteen kahlaamaan eikä meri näyttäydy elollisena.

Tutkimusten mukaan luonto- ja ympäristösuhde vaikuttavat ihmisen tapaan kohdella luontoa ja luonnonvaroja. Kuten aikaisemmassa blogikirjoituksessa tuli esille, korostavat monet tutkijat lapsuuden havainnoinnin ja kokemusten merkitystä ympäristösuhteen muodostuksessa. Positiivinen ympäristösuhde synnyttää usein myös toimintaa, jolla on positiivinen vaikutus ympäristöön.

Tarkoituksenani konseptissa on muodostaa rakennetun kaupunkiympäristön keskelle matala ja suojaisa ranta, jossa monipuolinen luonto pääsee jatkumaan katkeamatta veteen ja veden alle.

Monipuolinen luonto itsessään kannustaa havainnointiin ja tarkkailuun sekä luo kokemuksellisuutta ja toiminnallisuutta.

Monet muistavat varmasti omasta lapsuudestaan, kuinka luonnosta löytyvät elottomat ja elolliset kappaleet jaksoivat aina kiinnostaa loputtomissa yksityiskohdissaan ja variaatioissaan. Jokainen keppi ja kivi oli erilainen ja soveltui mielikuvitusleikeissä omiin tarkoituksiinsa. Kasvien kukat ja lehdet soveltuivat erilaiseen rakenteluun tai vaikka leikkiruoksi. Parasta oli, jos pääsi veden ääreen leikkimään. Vettä oli hauska tunnustella ja veden liikettä oli hauska tutkia kepeillä sekoittaessa tai kelluvia ja uponneita luonnon kappaleita seuratessa. Luonnonmukaisilta rannoilta ja vedestä myös löytyi aivan uudenlaista lajistoa, mihin aikaisemmin ei ollut törmännyt. Voiko mereen muodostua luontosuhdetta, jos ei tunne meren lajistoa ollenkaan?

Erilaisilla symbolisilla toiminnoilla lisätään kannustusta luonnon tutkimiseen, havainnointiin, kokemuksellisuuteen ja toiminnallisuuteen sekä tuodaan esille Itämeren ominaisuuksia ja ongelmia ratkaisujen kautta.
Ympäristön on tarkoitus kannustaa yhdessäoloon ja yhdessä oppimiseen, sillä tutkimusten mukaan sosiaalisella ulottuvuudella on suuri merkitys ympäristösuhteen muodostumisessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *