Ideologia löytynyt!

Suhde Itämeren luontoon voisi syntyä jo lapsena, jos lapset pääsisivät leikimään rannoilla ja tutkimaan luotoa muuallakin kuin hiekkarannoilla, missä luontoa ei juurikaan ole.

Haluaisin luoda leikkipaikan, joka vahvistaisi Helsinkiläisten lasten suhdetta Itämereen. Usein luontosuhteesta puhuttaessa, mietitään vain suhdetta metsään tai maatalousympäristöön, vaikka luonto jatkuu myös maalta merelle ja merenpinnan alle. Lähes kaikki, jotka ylipäätänsä kokevat omaavansa suhteen Itämereen, ovat muodostaneet suhteensa muualla, kuin Helsingissä tai ainakin näin vaikutti olevan nyt samaan aikaan menevällä Landscape of production kurssilla, jonka teemana on Itämeri. Helsinki markkinoi itseään merellisenä kaupunkina, mutta väitän, että monelle asukkaalle suhde mereen on melko etäinen. Tämä tilanne tulee kasvamaan entisestään, jos rantaviiva on kuollutta, vesi on vaikeasti saavutettavissa ja lasten ei anneta leikkiä meressä turvallisuuden vuoksi.

Helsingissä etenkin keskustan läheisyydessä lähes kaikki rannat ovat jo rakennettuja ja rakennettuja niin, että veden ääreen on vaikea päästä. Myös ranta- sekä vesikasvillisuutta on tällä hetkellä hyvin vähän. Meri näyttäytyy helposti kaupungista katsottuna elottomalta ja tyhjältä. Houkuttelemalla ihmiset meren ääreen, heidän kiinnostuksensa merta kohtaan kasvaa ja syntyy läheinen suhde mereen. Parhaassa tapauksessa puisto auttaa kasvattamaan lapsia ja nuoria, jotka tulevat tulevaisuudessa ajattelemaan merta päätöksissään ja kantavat vastuunsa Itämerestä huolehtimisessa.

Kurssityötä varten on valittava alue, jolle leikkiä suunnitellaan. Olen miettinyt kahta sijaintivaihtoehtoa tälle merelliselle leikkialueelle:

Toinen vaihtoehto olisi Munkkiniemenranta ja toinen olisi Jätkäsaaressa vielä rakentamaton alue Tritoninpuisto. Munkkiniemessä olisi jo luontoa, mitä hyödyntää suunnitelmassa ja päätehtävänä olisikin, miettiä miten helpottaa rantaan pääsyä, sovittaa leikkiä rantaan ja arvokkaaseen maisemaan. Jätkäsaaressa taas luonto pitäisi kokonaan luoda tyhjästä ja mutta maisema ei toisi niin kovia paineita, siitä miten leikkialue sopisi puistoon. 

Vaikeuksia tulee varmasti molemmissa vaihtoehdoissa tulemaan, turvallisuuden, meren jäätymisen ja veden kuluttavuuden suhteen sekä vesilain ja kaavoituksen suhteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *