Ajatuksia konseptin esittelyn jälkeen 27.10.

Konseptien ja luonnosten esittelypäivä oli intensiivinen, mutta antoisa. Oli mielenkiintoista seurata muiden työn etenemistä tähän vaiheeseen. Osa töistä oli minulle tutumpia ryhmäohjauksen ja blogien seuraamisen ansioista. Kaiken kaikkiaan jokainen työ vaikutti mielenkiintoiselta ja tehtävän annon mukaiselta. Vaikka kaikki työt sijoittuivat Helsinkiin, oli mukava huomata että suunnittelualueet olivat hyvin erilaisia saaristosta koulujen pihoihin. Konseptin määrittäminen voi olla vaikeaa tässä vaiheessa ja muutamassa työssä ajatus ei ollut vielä kirkastunut konseptiksi saakka. Uskon kuitenkin että saatujen kommenttien avulla hekin saavat asiaa työstettyä ja pääsevät suunnittelutyössä eteenpäin.

Sain omasta työstäni kannustavaa palautetta, kiitos niistä! Minua kehoitettiin tutustumaan mm. Koiramäen talon esikuvaan, Punkalaitumen Talonpoikaismuseoalueeseen. Olinkin tähän jo vähän tutustunut, mutta ehkä etsin tietoa lisää inspiraatiokuvien toivossa. Linda kertoi, että museoalueella järjestetään yleensä joka vuosi ”Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely”, jossa hän on itsekin käynyt. Siellä voi kokeilla ja nähdä monipuolisesti vanhan ajan maalaistalon työtapoja. Tapahtumasta tekee erityisen mielenkiintoisen se, että kaikki järjestäjät ovat pukeutuneina ajan henkeen. Linda on oikeassa, että tämänkaltainen tapahtuma voisi sopia myös Fallkullaan.

Sain kommenttina kysymyksen, ”miten uusista leikkipaikoista saataisiin luotua oma kokonaisuutensa niin, ettei se esimerkiksi ala muistuttaa liikaa Särkänniemen Koiramäkeä”. En ole itse käynyt kyseisessä paikassa (toki kuullut siitä), joten jäljittelyä on hankala tehdä. Uskon että Fallkulla on omalla tavalla niin ainutlaatuinen jo nyt ja olevat elementit tiestöineen määrittelevät suunnittelua niin paljon, joten tätä vaaraa ei mielestäni ole.

Anniina oli kommentoinut myös että minun tulisi pohtia miten eri osasista saisi luontevan kokonaisuuden, joka mahdollisesti istuisi hyvin maisemaan, mutta loisi silti omat pienoismaailmansa. Samaa olen pohtinut itse mielessäni ja selkeää vastausta ei vielä ole. Uskon että asia kuitenkin hahmottuu pikkuhiljaa suunnittelun edetessä. Tiestö määrittää suunnittelua paljon ja haluaisinkin rajata tilaa esimerkiksi kiviaidoilla. Tiloja saisi näin luontevasti jaettua eri tiloihin ja käyttötarkoituksiin. Kiviaita toisi myös turvallisuuden tunnetta pienten lasten leikkiin.

AK vinkkasi minulle, että minun kannattaisi pohtia millaisia ratkaisuja teen leikkimökkialueen suhteen, käytänkö perinteistä hirsirakentamista vai nykyaikaisia rakennustapoja.

Oma työohjelmani ei tämän myötä muutu, mutta seuraavana työvaiheena perehdyn maatalouden historiaan sekä ekologiseen leikkipuistosuunnitteluun kirjallisuuden avulla. Lisäksi etsin aikakaudelle sijoittuvia inspiraatiokuvia suunnittelun tueksi. Ajattelin myös kerätä itselleni ajatuskaaviota suunnittelemistani elementeistä. Tämän jälkeen aloitan varsinaisen piirtämisen.

Posted by Annu Mustonen

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.