Mitä leikki on? 8.10.

Kurssin teemoihin syventyessäni ja ennen harjoitustyön aloittamista minulle oli tärkeää ottaa selvää mitä kaikkea leikki on? Etsin kirjastosta muutaman perusteoksen, jotta löytäisin kysymykseeni vastauksen. Luin Johan Huizingan kirjaa Leikkivä ihminen. Kirja on hänen sanojensa mukaan ”yritys kulttuurin leikkiaineksen määrittelemiseksi”. Huizinga on Hollantilainen historianfilisofi ja kulttuurihistoroitsija. Hän on kirjoittanut kirjan vuonna 1944. Huizinga ehdottaa kirjassaan ihmiselle nimeä homo ludens, leikkivä ihminen. Hän perustelee kantansa perusteellisesti. Hänen mielestään leikki on vanha käsite, vanhempi kuin kulttuuri. Leikki on ehdottomasti vapaata toimintaa ja se on läsnä kaikissa kulttuurimuodoissa, kuten runoudessa, taiteessa ja urheilussa, sodassa ja filosofiassa. Hänen mielestään leikin ja pelien olevan tärkeä osa kulttuuria. On tärkeää huomata, että myös eläimet leikkivät.

Huizinga lanseeraa kirjassaan käsitteen taikapiiri. Sillä hän tarkoittaa rajaa leikin ja muun maailman välillä ja sitä, että leikki tapahtuu erillään arkisesta elämästä ja että leikkiessä voi irtautua arjesta ja ajantajusta.

Liisa Piirosen toimittama Leikin pikkujättiläinen on 2004 julkaistu koko perheelle suunnattu käsikirja. Teos on myös aikamatka leikin maailmaan. Kirjassa on asiantuntija-artikkeleita, leikkikuvauksia ja lapsuusmuistoja viime vuosisadan alusta 2000-luvulle. Aili Heleniuksen kirjoittamassa artikkelissa mainitaan, että leikki on toimintaa, jota toteutetaan kuvitellussa tilassa. Leikki voidaan määritellä myös illuusioksi, jonka valtaan leikkijä antautuu tahallaan. Mielikuvitus on olennaisessa osassa leikkimisessä. Mielikuvitus vapauttaa ihmisen ajan ja paikan rajoituksista.

Posted by Annu Mustonen

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *