Är byggnaden landksapet eller en del av det? (27.9)

En välkänd kritiker av landskapsarkitektur, Caroline Constant, har skrivit en artikel om det omtalade Barcelona Pavilion i Barcelona. Constant skriver om Barcelona Pavilion utgående från påståendet att Barcelona Pavilion är en del av trädgården. Inte en byggnad i en trädgård som på så vis är en del av helheten utan hon menar att Barcelona Pavilion är landskapet, inte bara en del av det.

Spontant känns det som att detta inte går hem. Eller gör det? Tankarna är tudelade. Samtidigt som påståendet om att Barcelona Pavilion är ett landskap eller en trädgård känns påtvingat, kan jag inte låta bli att delvis hålla med. Dock, kan det konstateras att detta påstående i sådana fall kan implementeras på många olika byggnader. Kanske det är precis vad vi skulle göra? Försöka se byggnader som landskap.

Bildkälla:https://superarchitects.tumblr.com/image/76134470076

Jag låter texten och tankarna smälta en tid och stöter sedan på bilden ovan. Den för mina tankar tillbaka till Barcelona Pavilion och Constants påstående om att byggnaden är landskapet. Jag börjar förstå påståendet mer och mer. I den avskalade byggnaden som saknar många praktiska måsten såsom tvättmaskiner och tamburmattor och allt det där andra som gör ett arkitektoniskt verk mindre romantiskt för varje bit man lägger till, där kan jag se mer och mer av landskapet i byggnaden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *