Bloedel Reserve- ett av våra främsta landskapsarkitektoniska verk i modern tid (4.10)

Vad gör Bloedel Reserve till en av de centrala landskapsarkitektoniska verken i modern tid?

Bloedel Reserv är starkt förknippat med en sublim känsla. Besökaren eller åskådaren lämnas med en överväldigad känsla av storhet inom sig. Denna överväldigande känsla har nödvändigtvis inte med landskapets estetik att göta, utan snarare stämningen och de känslor och tankar den väcker om områdets historia och naturen i sin helhet. Med detta syftar jag på Richard Haags sätt att genom att bevaraoch restaurera, framhäva områdets historia, snarare än att försöka sudda ut gammalt och göra nytt. Exempelvis har man sparat element som framkommit då delar av skogen både fällts och brunnit ned och på så vis delvis förstörts för att sedan väx upp igen. Att framhäva dessa olika händelser och tider i skogens historia, är en viktig del av planeringen och förverkligande av Bloedel Reserv.

Det som kanske gör platsen så egendomlig och som bidragit till verkets framgång är det faktum att Richard Haag jobbade på stora delar av Bloedel Reserve handgripligen. Han åkte ut till ön där Bloedel Reserve är beläget och jobbade på den stora helheten tillsammans med trädgårdsmästaren xxx. Bit för bit tog de sig an den stora helheten och skapade ett litet rum efter ett annat. Haag hade nog gjort en helhetsplan över Bloedel Reserve men den bestod främst av skisser. Arbetssättet var alltså väldigt fysiskt ovh ytterst närvarande, något som alltid ger mest resultat men sällan utövas tillräckligt. Att befinna sig i landskapet om och om igen, uppleva olika väder och årstider, solen som ligger på olika vis i förhållande till landskapet, är en oerhörd resurs i arbetet och måste oundvikligen spela en stor roll för slutresultatet.

Linda

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *