BLOGITEHTÄVÄ_Oppimisstrategiani

Kuten ensimmäisen kurssitapaamisen esittelyssä kerroin, kurssin aihepiiri aiheuttaa minussa negatiivista värähtelyä. Jos olisin koira, niskakarvani saattaisivat nousta pystyyn kuullessani sanan kritiikki. Myönnän, että osa, ehkä jopa iso osa, johtuu aiheen kaikenlaisesta välttelystä. Osittain asenteellisuuteni johtunee siitä, että olen melko pitkään taivaltanut työelämän pyörteissä, jonka arkitodellisuutta olen saanut maistaa. Toisinaan se maistuu suloiselta, toisinaan ei.

Ensimmäisiä ’karvannostattajia’ ajatuksessa maisema-arkkitehtuurin kritiikistä on se, että toisin kuin jokin yksittäinen taideteos, maisema-arkkitehtuurikohde hyvin harvoin on yhden ihmisen hengentuotos. Mukana on juuri sitä suloista ja karvasta arkitodellisuutta; tilaajia, suunnitteluttajia, rakennuttajia, käyttäjiä, naapureita, infran suunnittelijoita, putkia, kaapeleita, kaukolämpöä ja EN standardeja. Listaa voisi jatkaa ja jatkaa. Oppimistavoitteistani yksi voisi siis olla, miten päästän irti omasta kauhukuvastani kritiikistä suunnittelijan arvostelemisen ja taklaamisen välineenä. Sitähän sen nimenomaan ei pitäisi olla. Tämä kurssi olkoon se pelin avaus, jolla päästän irti subjektiivisesta häpeäkokemuksesta ja opin katsomaan ja arvottamaan (vai pitäisikö tässä kohtaa jo uskaltaa sanoa, arvostelemaan) maisema-arkkitehtoonista teosta luomuksena kaikkien mainittujen sopankeittäjien takana.

Oman haasteensa oppimistavoitteiden saavuttamisessa, on kohteiden analysoimisessa. Analysointi ilman ymmärrystä asiayhteyksistä ja taustoista on puhdasta hakuammuntaa, jossa ampuu nopeasti omaan nilkkaansa. Tavoitteenani on siten oppia näkemään tarinat analysoitavien kohteiden taustalla. Sitä ei yhdessä lukukaudessa tokikaan opi eikä omaksu, mutta jo sen saatteleminen ajatuksiin, auttaa ensiaskelissa.

Odotan myös ymmärtäväni kritiikin merkityksen maisema-arkkitehtuurille alana, kunhan pääsen yli sanan aiheuttamista assosiaatioista julkiseen häpeäkokemukseen. Maisema-arkkitehtuurin kritiikkiä tarvitaan alan kehittymisessä, kunhan se osuu oikeaan kohteeseen. Tarkoituksena on avata silmiä ja nostaa arvostusta. Jättäkäämme uhrilampaat vaeltamaan laitumille.