VK 11: 3D mallinnusta

Tällä viikolla tartuin härkää sarvista ja aloin 3D-mallintaa. Yritin ensin AutoCAD:lla käyttäen Lynda-tutorialeja. Onnistuinkin siirtämään korkeuskäyrät oikeaan tasoon, mutta en onnistunut luomaan niiden pohjalta järkeviä pintoja. Software basics II -kurssin 3D-tutoriaalit ovat hyvin rakennussuunnittelukeskeisiä. Vaikka niissä kerrotaan hieman myös maaston mallintamisesta, ei juuri minun tarkoituksiini sopivia työkaluja ollut kovin helppo löytää. Varmaankin se olisi joillain eri tasoilla ja niiden erotuksilla mahdollista, mutta havaitsin tämän työkalun vaativan liikaa tarkkuutta ja liikaa aikaa.

Siirryin Sketch Up -ohjelmaan, jossa osaamiseni on ollut hyvin alkutekijöissään. Onnistuin kohtuullisen googlailun ja väkerryksen jälkeen printtaamaan pdf:n AutoCAD:sta ja tuomaan piirrokseni Sketch Upiin. Siitä sain kuin sainkin mallinnettua suunnitelmani tyydyttävällä tarkkuudella. En pyrkinytkään siihen, että pintojen kaltevuudet olisivat oikeat. Tein karkeita yksinkertaistuksia, jotka kuitenkin antavat minulle oikean tilavaikutelman, jolloin työkalu täyttää tarkoituksensa. Aijon myös käyttää mallia näkymäkuvien työstämisen pohjana.

Mallinsin kasvillisuuden tilalliset piirteet, eli puut ja pensasaidat, malliin. Matalamman kasvillisuuden merkitsin lähinnä pinnan kuviointina, mutta käytin myös Sketch Upin 3D-tavaratalosta löytyviä kasvin kuvia. Huomasin, että 2D-kasvit hidastavat konetta vähemmän, kuin 3D-kasvit, joten suosin niitä.

Sain palautetta, että hyvältä vaikuttaa, mutta että voisin pelata leikatulla pensasaidalla sisäänkäynneissä ja heittäytyä siten aavistuksen villimmäksi suunnitelman kanssa. Essi, jolla on taustaa kuvanveistossa, toivoi että tutkisin 3D-mallilla pensasaidan mahdollisuuksia lisätä veistoksellisuutta sisäänkäynteihin. Hauskaa että joku kerrankin neuvoo monimutkaistamaan suunnitelmaa tai lisäämään detaljeja. Yleensä se on toisin päin 😀

Visualisointi: 3D-demo

Saimme ohjausta visualisointiin. Meille näytettiin, miten V-Ray-visualisointiohjelmaa käytetään Rhinon liitännäisenä. Valitettavasti en vielä osaa käyttää Rhinoa, mutta Sketch Up -mallin kuulema voi tuoda Rhinoon. Saatan kokeilla tätä jossain vaiheessa, mutta jo laittamalla Sketch Upiin varjot ja käyttämällä sen ohjelman ominaisuuksia, saan hyvän pohjan photoshoppaukselle. Mallia ei myöskään ole tehty täysin tarkaksi, minkä epäilen rajoittavan sen käyttöä visualisoinnissa. Minua epäilyttää mm. että ikkunoiden mallintamiseen Sketch Upilla saattaisi mennä aivan liian kauan. Jossain vaiheessa sekin pitää opetella.

Posted by Säde

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *