VK 10

Keskiviikko

Osallistuin maisema-arkkitehtuurin kehittämispäivään Next stops/Next Steps. Olipa aika hauskaa ottaa osaa samaan keskusteluun, jota n. viisi vuotta sitten käytiin tutkinnonuudistuksen yhteydessä. Edellinen prosessi oli mielestäni ainakin hyvin onnistunut ja on hienoa, miten rohkeasti koulutusohjelmaa aina kehitetään eteenpäin.

Inspiroiduin paljon tämänpäiväisestä ja etenkin Sinkkilän toiveesta että olisimme radikaalimpia ja anarkistisempia sekä Juanjon painotuksesta että pitäisi ajatella tutkivammin “research thinking”. Voisin koittaa siis vähän irrotella, mutta se pitää tehdä harkitusti. Olisiko niin, että kun nyt olen saanut peruspalikat kutakuinkin paikalleen voisin alkaa tehdä tietoisia poikkeamia. Olisiko hyvä että ne kumpuaisivat jostakin teoreettisemmasta ajattelumallista? Lainasin kirjastosta Art Deco -kirjan, jossa kerrotaan sen ajan keskusteluista ja ristiriidoista. Modernistit eivät hyväksyneet Art Decoa, joka ei ollut tarpeeksi radikaalia ja oli liian sovinnaista. Voisinko nyt kapinoida modernisteja vastaan käyttämällä ornamentiikkaa ja liiallisia yksityiskohtia?

Ainakin esitystekniikoihin olisi hyvä lisätä vähän taiteellisuutta. Huomasimme työpajassa, että Aallossa työt olivat ehkä vähän liian samanlaisia. Esitystekniikoissa pikemminkin imitoidaan sitä, mitä kuvitellaan haluttavan, eikä revitellä tarpeeksi. Voisin koittaa muuttaa tätä omassa työssäni. Ehkä nyt heti voisi piirtää tunnelmakuvia ja koittaa syventyä todella siihen taiteelliseen ilmaisuun. Voi hitsi kun jo hallitsisin myös sen 3D-mallinnuksen niin pääsisin kuvanveiston pariin! Ah, kaikkia ideoita mitä minulta löytyy ja haluan tehdä ne kaikki!

Löysin tosi kiinnostavia poimintoja kirjasta Art Deco, modernia eksotiikkaa: “Aldous Huxleyn mielestä arkkitehtuuri oli ‘sekoitus hammaslääkärin vastaanottohuoneen tapaan sisustettua kasvihuonetta ja sairaalasalia’. Le Gallienne nimitti kaasulamppuja ‘Strandin rautaliljoiksi’. Mitähän mieltä hän olisi ollut neonvaloista?” Mielestäni luomaani leikkipaikkaa kuvaa aika hyvin tämä “hammaslääkärin vastaanottohuoneen tapaan sisustettu kasvihuone tai sairaalasali”. Olenhan koonnut sinne kaikenlaisia kromisia härveleitä pensaiden keskelle. Myös maapallo-kiipeilyteline sopii aika hyvin Art Decon aikakauteen liittyneeseen matkusteluun ja eksoottisten maiden ihannointiin. Pitäisiköhän vielä tuoda mukaan lisää eksotiikkaa, egyptiä tai viidakkohenkeä? Ei jestas, vääntäisin tästä vielä kymmenen konseptisuunnitelmaa lisää. Art Decosta puhutaan kirjassa myös toistaiseksi viimeisenä totaalityylinä. Voin siis huoletta käsitellä koko pihan samalla tyylillä ja tuoda joka paikkaan ArtDecon tunnistettavia piirteitä.

Torstai

Tämänpäivän aikaansaannokseni oli kasvillisuussuunnitelma. Ajattelin, että saisin suunnitelmaan konkretiaa ja pääsisin paremmin eteenpäin, kun tiedän mitä missäkin kasvaa. Jälkikäteen ajateltuna sen voisi tehdä vasta pinnantasauksen jälkeen, mutta pinnantasaus on niin vaikeaa että sitä helposti panttaa eteenpäin. Päätin että voin laittaa ornamentiikkaa joka paikkaan, jos haluan. Tein siis kasvillisuussuunnitelman, jossa ei ole yhtäkään luonnontilaiselta näyttävää kohtaa. Kasvillisuussuunnitelmani kattaa nyt koko pihan ja siinä on huomioitu pihan eri kohtien valo-olosuhteet. Oikeasti minun olisi varmaan pitänyt tehdä korkeuskäyriä ja 3D-mallinnusta. Ehkä huomenna sitten. Ainakin visualisoinnit on nyt helpompi tehdä, kun on käsitys kasvilajeista. Kasvillisuuden pohtiminen myös vei suunnitelmaa mielestäni muutenkin eteenpäin, ja pihan tunnelma rakentuu vahvasti kasvien varaan.

Piirsin luonnosmaisia näkymäkuvia, jotta pystyn paremmin kertomaan suunnitelmastani. Onpa hassua, että meillä on niin vähän ohjausta.

Perjantai

Tänään tein pinnantasaussuunnitelman. Aloitin googlaamalla ohjeet pihojen pinnantasausta ja esteettömyyttä varten. Laskin excelillä, miten tiheään kullakin kallistusasteella tulee  10 cm korkeuskäyrät piirtää. Käyrien piirtäminen pisti vielä miettimään, ovatko suunnittelemani istutusaltaiden muodot järkeviä. Tämän takia varmaankin jo välikritiikkiin piti piirtää korkeuskäyrät. En saanut nykyisillä muodoilla ihan esteettömyyssuositusten mukaisia ramppeja kaikkialle. Yhden pääkulkureitin rinnekohta on kallistukseltaan 8%, vaikka suositus olisi max. 5% kallistusta. Reitille toki on myös esteetön vaihtoehto, mutta olisi tästäkin hyvä voida mennä. Toivoisin, että pääsisin näyttämään suunnitelmaa jollekulle. Saisin vähän mielipiteitä siihen, miten kannattaa edetä. Mietin, että voisi olla fiksua ottaa kaivokuva tähän avuksi ja johtaa kallistuksilla vedet niihin.

Tein myös pieniä muutoksia yleissuunnitelmaan. Siirsin eteläistä roskakatosta niin että oleskelulle jäi vielä vähän lisää nurmipinta-alaa ja huomasin edelleen ylimitoittaneeni pelastustiet. Pienipiirteiseksi omenatarhaksi suunnittelemani alue kasvoi vähän isommaksi. Siinä on kyllä se hyvä puoli, että saan sinne nyt paremmin aurinkoa. Muuten on uhkana, että kohtuullisen korkea tuija-aita ja omenapuut eivät jätä tarpeeksi nurmea asukkaiden nautittavaksi.

Pinnantasaussuunnitelman valmistuminen avaa mukavasti mahdollisia seuraavia vaiheita. Voisin piirtää leikkauksia ja kenties 3D-mallintaa.

Posted by Säde

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *