VK 9: Kohti konkretiaa

Maanantai

Jatkoin pelastusteiden suunnittelua etsimällä ensin pakettiauton vaatimat mitoitukset ajoväylille. Aika paljon tilaa se tarvitsee. Luulen ettei pihalla aiemmin ollut näin paljon tilaa pelastusautolle, kuin mitä nyt olen sinne mitoittanut.

Kävin systemaattisesti läpi loput reunaehdoista. En ole vielä täysin varma roskakatosten paikasta. Toisaalta houkuttelisi sijoittaa ne pihan vastakkaisiin päihin pois silmistä, mutta toisaalta niihin tulisi monelle aika pitkä kävelymatka. Melkeinpä mukavinta asukkaille voisi olla sijoittaa jopa kolme erillistä roskakatosta pihalle: kaksi isompaa ja yksi pienempi. Yksi roskiksista sijaitsee paikassa, jonne johtaa kaikkein kapein porttikonki. Siitä on selvästi ennenkin ajanut pieni roska-auto läpi, mutta onko se enää toimiva systeemi, kun jätteenkeräystä keskitetään ja volyymi kasvaa? Sinne saa tietysti myös järjestettyä ajon suoraan kadulle auki olevasta aukosta tarpeen vaatiessa. Keskellä pihaa puolestaan on hyvin saavutettava paikka, mutta se leikkaa kokonaiset kahdeksan metriä pois pihan aurinkoisimmalta alueelta. Valintoja, valintoja…

Viilasin kulkureittejä sen mukaan, että saan säilytettyä tärkeimmät puut pihalta. Piirsin puut läpi reunaehtomateriaalista CAD:iin ja vertasin niitä suunnittelemiini istutusalueisiin. Säilytin toistaiseksi aika paljonkin puita.

Parkkipaikat oli yllättävän helppo laittaa paikalle, kun ensin oli pyöritellyt pakettiauton mentävät pelastusreitit tarpeeksi isoiksi. Pyöräpaikkojakin on nyt enemmän kuin kuusikymmetä. Huomaan nyt pihakohdetta uudestaan suunnitellessani, että tällä kertaa on helpompi päättää, missä järjestyksessä reunaehtoja kannattaa käsitellä. 

Näyttökuva 2017-02-28 kello 21.50.23    Näyttökuva 2017-02-28 kello 21.50.45

Kuvissa pelastustiet on merkitty turkoosinsinisellä, parkkipaikat keltaisella ja roskakatokset oranssilla. Kuvassa oikealla on vielä kaikki pihalla olemassa olevat puut merkittynä vihreällä. Pinkit merkinnät ovat pelastuspaikkoja ja punaiset istutusaltaita.

Tiistai

Aloitin tänään leikkivälineistä. Googlailin leikkivälinetoimittajia, joilla olisi hieman omaperäisempiä tuotteita tarjolla. Helsinkiläinen firma toikin maahan hauskannäköisiä saksalaisia tuotteita, joista löysin Art Deco -henkeen mielestäni hyvin sopivia metallisia vekottimia sekä lapsille että vanhuksille. Ajatukseni on, että molemmat voivat viettää aikaa samassa osassa pihaa. Sijoitin leikkipaikan tietysti aurinkoisimpaan nurkkaan ja mitoitin hiekkalaatikon aluksi valtavaksi jonkun neliöittäin lasketun suosituksen mukaan (n.0,75m^2/arvioitu asuntomäärä), sitten pienensin sitä niin, että se alkoi näyttää kohtuullisen kokoiselta verrattuna penkkeihin ja muihin leikkivälineisiin. Liikennetelineen mittoja minulla ei ole, mutta koitin kuvasta päätellä.

Viimeviikkoisen Marja Mikkolan luennosta inspiroituneena aloin etsiä suunnitelmaani sopivia kasveja. Käytin lähinnä google-hakua, ehkäpä olisi hyvä käyttää myös kirjoja. Ruotsiksi oli helpompi löytää tuloksia, mutta niissä huomaa Etelä-Ruotsin ilmastoeron. Monet kasveista löytyi suomeksi esimerkiksi Mustialan Arboretumin sivuilta ja hyvin monen kohdalla oli mainittu että kasvi on talvenarka. Omakotitalon pihalle vielä voisi ajatella laittavansa ahkeraa suojausta tai jopa siirtoa sisätiloihin talveksi vaativia puita, mutta kerrostalopihalla on ehkä syytä valita varmasti pärjääviä kasveja, ainakin päälajeiksi. Osa potentiaalisista pensaista oli myös myrkyllisiä. Pääkasveiksi löytyi aika rajattu määrä lajeja, mutta yksityiskohtiin sopivia hauskoja kasvi-ideoita löysin kuitenkin aika paljon.

Muotoon leikatuiksi pikkupuiksi löytyi ihan muutama vaihtoehto. Melkein kaikki lähteet johtivat Topeliuksen puistossa käytettyyn orapihlajaan. Hieman kookkaampi vaihtoehto on Talvipuutarhan edustalla käytetty muotoon leikattu lehmus. Pikkuhuopalahdessa on kaksi muotoon leikattua puuta, mutta en yhtään tiedä, mikä niiden laji on. Ehkä pitäisi käydä tunnistamassa, tosin nyt ei ole lehtiä. Suomalaisesta puutarhataiteesta kertova kirja ”Hortus Fennicus” sen sijaan toteaa, että suomalaisissa muotopuutarhoissa on yleensä ollut hedelmäpuita ja muita hyötykasveja. Tässä olisi yhtymäkohta Töölön historiaan, jonka mukaan pihoilla on ollut tyypillisesti omenapuita. Omenapuut vain näyttäisivät vaativan aurinkoista paikkaa. Katsotaan löytyykö suunnitelmasta niille sellaista.

Valeperspektiivikujanteen kohdalla huomasin, että sen mittakaava on oikeasti tosi iso. Se on kuitenkin aika hauska formaalin puutarhan aihe. Metrin halkaisijaltaan olevat pikkupuut tuntuvat aivan liian pieniltä siihen, joten mietin pylväshaapoja tai -tervaleppiä taikka sitten lehmusta. Jonkinlaiset tuijat voisi varmaan myös toimia kujannepuina, mutta ne ovat usein puutarhoissa aika pieniä.

Mitä enemmän elementtejä saan laitettua paikoilleen, sitä paremmin kokonaisuus tuntuu hahmottuvan. Seuraavaksi pitäisi kyllä jo päästä suunnittelemaan pihan kolmiuloitteista maailmaa. Sitä varten täytyy käyttää taas lisää AutoCAD-tutoriaaleja. Haluan päästä myös miettimään jotakin hauskoja yksityiskohtia. Jotakin pientä ornamentiikkaa olisi hauska pihalle saada, vaikkapa kasvillisuudella tai sitten kiveyksellä. Töölöläinen tyyli saa mielestäni kuitenkin pysyä melko pelkistettynä ja jopa vähän ankarana.

Lopuksi meni vähän pipertämiseksi, kun aloin vain keksiä täytettä tyhjän näköisille kohdille. Oikea ratkaisu on kopioida piirros taas uudeksi, poistaa liiat yksityiskohdat ja jättää ideat muistiin merkityiksi. Sitten voi lähestyä suunnitelmaa taas uudesta suunnasta. 3D-työskentely olisi tosiaan hyvä.

Näyttökuva 2017-02-28 kello 21.52.35

Posted by Säde

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *