Vk 3: Maastoinventointi

Maanantai

Kävimme tekemässä landing-vaiheen ja “maastoinventoinnin”. Landing-vaiheessa tuntui yhtäkkiä vähän turralta. Tekstiä lukiessa olin kuvitellut, että menen paikkaan aistit avoinna ja havaintoja vain tulvii pääni sisään. Nyt tuntui aluksi jopa vähän hölmöltä, että mitähän tästä pitäisi huomata. Kyllä se siitä sitten lähti. Osan asioista sainkin kirjoitettua ylös, ja piirtäessä väkisinkin tuli havainneeksi pihan pääpiirteet.

Seinät ovat korkeat ja julkisivu muodostaa lähes tasaisen pastellinsävyisen kuvion ikään kuin korkeina pihamuureina toimiviin rakennuksiin. Julkisivut ovat melko sulkeutuneet. Pihalla kasvaa monta puuta, jotkin niistä tuntuvat merkityksellisimmiltä kuin toiset. Piha on viimekertaista kohdetta huomattavasti avoimempi kadun suuntaan. Luultavasti keskelle kannattaisi tehdä oleskelualue. Kadulta ja porttikongeista vuotaa liikenteen melua pihalle. Kenties kannattaa tehdä korostuneen keidasmainen kohta pihalle, mistä ei näe melun lähdettä. Kuulema kun lähdettä ei näe, melukaan ei häiritse yhtä paljon. Yksi pihoista oli nurkassa ja hieman matalampi. Se muodosti hauskan sopen, jossa oli oma erikoinen tunnelmansa. Paikanpäällä huomasi selvästi että pihasta saisi paljon enemmän irti, jos se ei olisi niin hassusti rajattu omiin karsinoihinsa.

Kuusi eri pihaa kolutessa tuli lopulta aika tehokkaaksi inventoinnissa. Kartoitimme pintamateriaalit, rännit, kaivot, lumikinokset ja arvioimme vesien valumasuunnat. Erityisen palkitsevalta tuntui havainnoida sadevesien johtamista, koska niiden suunnittelu oli edellisessä suunnittelutyössä vaikeaa. Eri pihoilla oli erilaiset tavat hoitaa sama homma. Toisilla pihoilla oli sadevesikouruja, toisilla vain pinnankallistuksia. Joillakin pihoilla kaikki vesi kerättiin melkein samaan pisteeseen. Kaikilla pihoilla oli kaivoja, mutta ainakin yhdellä pihalla luullakseni johdettiin osa vedestä nurmikolle.

Tiistai

Piirsimme tekemämme havainnot erilaisille teemakartoille. Piirsimme eri kartoille pihan pintamateriaalit ja hulevesien hallinnan sisältäen lumikasat. Etsimme myös jo tiedot maaperästä. Vielä on selvittämättä maanalaiset johdot ja rakenteet. Tuli tunne että työ etenee hyvin, kun saimme piirrettyä konkreettista jälkeä. Samalla huomasi, mitä kohtia voisi kenties inventoida vielä paremmin esim. sadevesien valumisen kannalta. Olen kuitenkin mielestäni jo käyttänyt inventointiin käytettävissä olevan aikani ja lopputulos on jo nyt varsin hyvä. Katsotaan jos ehdin vielä viilata.

Keskiviikko

Jouduin valitettavasti lähtemään extempore Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan esittelytilaisuuteen. Kokouksessa tehtiin päätös opiskelija-asumisen parkkipaikkanormeista, joiden kanssa olen työskennellyt viime vuoden. Nyt täytyi lähteä auttamaan seuraajaa, jonka kanssa alunperin piti lähteä eräs toinen henkilö. Teen kuitenkin ryhmätyön yksin niin hyvin kuin tässä tilanteessa pystyn.

Torstai

Tein ryhmätyön arkkitehtuuria opiskelevan ystäväni Erno Laakson kanssa. Teenkin siitä vaikka oman postauksen.

Posted by Säde

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.