Brainstorm-tehtävä

En valitettavasti päässyt osallistumaan ryhmäbrainstormauksiin, koska minulle tuli äkillinen vaatimus lähteä Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan tiedotustilaisuuteen. Kyseessä oli seuraajani AYY:n hallituksessa, jonka tueksi piti tilaisuuteen alunperin lähteä eri henkilö. Kokouksessa meni läpi AYY:n pitkään toivoma uudistus Otaniemen opiskelija-asumisen parkkipaikkanormeissa.

Tehtävän tarkoituksena oli esitellä ensivaikutelmia eli ns. “reaktioita” suunnittelukohteeseen. Koska en päässyt paikalle, kun muut työstivät tehtävää, kävin sitä läpi arkkitehtuurin opiskelija Erno Laakson kanssa. Alla on tiivistelmä hänen kanssaan käymästäni keskustelusta.

Reaktio 1: ristikko

Mietin pihan päälle asetettavaa ristikkoa, joka tukisi asukkaiden kulkureittejä pihan poikki. Väleihin jäisi kasvillisuutta tai pihan toimintoja. Jalostin ideasta myös karsitumman version, joka tukee enemmän pihan diagonaalisia suuntia. Lisäksi mietin, voisiko ristikon intensiteetti muuttua sisääntuloaukoilta pihan keskikohtaa lähestyttäessä.

Ristikko2 Ristikko IMG_6323

Ernon kommentteja:

• Hauska idea, muuntautuvia mahdollisuuksia
  • Porttikongit kannattaa esittää, jos ne vaikuttavat ratkaisuihin
  • Ruuduissa voisi olla eri juttuja, joissain jättishakkilauta, jossain oleskelua
  • Suljetko sisäänkäytejä lisää vai avaatko niitä? Voisiko olla jopa aita kadun ja pihan välissä?

Säteen jatkoajatuksia:

• Seuraavaksi voisi laittaa kartalle porttikongit
  • Kävelijät menevät lyhimpiä reittejä, niitä voisi miettiä

Reaktio 2: Keidas

Rakennusten väliin jäävät aukot ovat hyvin avoimia kadulle ja muuhun ympäröivään kaupunkitilaan. Liikenteen melu kuuluu pihalle. Pihan keskellä kuitenkin on kohta, jossa on kokonaan rakennusmassojen muodostamassa “huoneessa”. Muistaakseni jonkin tutkimuksen mukaan melu häiritsee ihmisiä vähemmän, jos sen lähdettä ei näe. Siksi ajattelin, että pihan keskelle voisi luoda keitaan, jossa voi nauttia vehreydestä ja rauhallisuudesta. Matkailin juuri Marokossa, minkä takia pohjoisafrikkalaisten vaikutteiden tuominen suunnitelmaan kiehtoisi minua. Töölöläisissä rakennuksissa muistaakseni onkin vaikutteita esim. Egyptistä. Keitaan luonteeseen kenties kuuluisi, että kasvillisuuden intensiteetti lisääntyy kohti keskikohtaa.

keidas     intensiteetti

Ernon kommentit:

• Mikä on aukkojen tienoon avoimuuden suhde katutilaan?
  • Töölössä on esim. art decoa, tyyleillä leikittely on hauska idea
  • Voisitko ajatella tämän ja muut saman kadun pihat sarjana, joissa kaikilla olisi oma sovellettu kerrannaistyyli?
  • Töölössä on myös muita tyylejä, kuten antiikkia ja vaikutteita egyptistä
  • Pihan mittasuhteet muistuttavat keskiaikaista aukiota

Säteen jatkokehitysajatuksia:

• Art Decon ja muiden tyylien muotokielellä voisi olla hauska leikitellä
  • Voisi kerätä mood boardin Töölöstä löytyvistä eksoottisista tyylivaikutteista
  • Voisinkohan hyödyntää jotakin rakennuksista jo löytyvää esim. materiaaleja? Nämä talot ovat kyllä aika plain verrattuna vaikka viereiseen kortteliin

Reaktio 3: Salainen puutarha

Jalostin keidas-ajatusta ja mietin, että sisäänkäyntejä pihalle voisi sulkea kasvillisuuden avulla ja luoda pihan keskelle salaisen puutarhan. Puutarhamaista keskikohtaa voisi sopivasti liioitella esim. tekemällä siitä romanttisen ruusujen ja muiden kukkien avulla. Tyylisuunta vaihtuisi tällöin kenties Art Decosta kohti englantilaista puutarhaa.

salainen_puutarha salainen_puutarha_2

Ernon kommentit:

• Vekkuli ajatus nuo aukkojen megäpöheiköt
  • Pidän siitä, että sisältä paljastuu jotakin mitä ei odota ja luonteeltaan aivan erilaista
  • Visualisointeihin hipstereitä juomassa drinkkejä lasipurkeista ja perhosia
  • Oletko ajatellut toistaa samaa ajatusta porttikonkien sisäänkäynneissä? Mitä niistä näkyy kun pihalle saapuu?
  • Porttikongit kannattaa esittää kuvassa

Säteen jatkoajatukset:

• Piirsin oheisen värillisen tussikuvan, jossa on huomioitu porttikongit ja megapöheikkö on vaihtunut pensailla rajattuun kulkuaukkoon

Posted by Säde

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.