VK 7: Lähtötiedot törmäävät konseptiin

Katselen lähtötietoja ja kirjoitan samalla huomioita ja johtopäätöksiä siitä miten ne vaikuttavat minun työhöni. Myöhemmin tänään vertailemme muiden kurssilaisten kanssa lähtötietojen ja konseptin “törmäämistä”.

Valo ja varjo

 • Voiko piha todella olla varjossa koko päivän? Ahaa se olikin vain joulukuu
 • Maaliskuussa pihan yläosaan paistaa aurinko
 • Kesäkuussa klo 12 kaikki paitsi aivan pihan alaosa saavat aurinkoa. Alavasempaan nurkkaan ei paista ikinä. Ilta-aurinko osuu oikealle seinustalle.
 • Syyskuussakin vielä pihan keskiosasta ylöspäin on täyttä aurinkoa puolilta päivin, sitäkin ennen keskelle jo pilkahtelee

Johtopäätöksiä:

 • Jos istutan pihan yläosaan kovin suuren pöheikön, se blokkaa aamuauringon
 • Keidas-ajatus pihan keskellä tuntuisi toimivan, myös leikkipaikka olisi kiva laittaa keskelle tai yläosaan
 • Ilta-auringon nappaamista pitää vähän tutkia

Toiminnot ja käyttö

 • Töölössä asuu yllättävän nuoria ihmisiä
 • Töölöläiset ovat usein korkeakoulutettuja ja lapsia on melko vähän
 • Käyttöön liittyvät RT-kortit ovat käteviä

Johtopäätöksiä:

 • Töölöläiset kenties arvostavat pihan historiallisia viittauksia koulutustaustansa takia jotain muuta väestönryhmää todennäköisemmin
 • RT-korttien poiminnoista on varmasti hyötyä jatkossa. Koska olen tehnyt korttelisuunnitelman jo kerran aiemmin, osasinkin jo konseptia miettiessäni vähän ennakoida, että kulkureitit, pyöräalueet yms. tulee sovittaa suunnitelmaan. Se oli yksi osatekijä joustavaan konseptiini.

Korkeussuhteet ja rakenteet

 • Hyvä että rampit on inventoitu kunnolla
 • En ensin tajunnut, mistä kohtaa kaikki leikkaukset oli tehty, mutta sitten ymmärsin, että ne olivat samasta kohtaa kuin yllä oleva kuva

Johtopäätöksiä:

 • Monikulmio-muotokieleni onneksi on joustava ja luulen että tilan jättäminen rampeille onnistuu ihan hyvin
 • Ramppien leikkauksia voi hyödyntää leikkauksia piirtäessä
 • Muitakin leikkauksia voi hyödyntää suunnittelussa, mutta osaa korkeuseroista ja monia rakenteista en tule säilyttämään. Rampit tulee säilyttää.

Tulevaisuus

 • Minusta tämä esitys ei juuri kertonut alueen tulevaisuudesta, mutta palvelut tulivat tutuiksi
 • Tietoni julkisen liikenteen yhteyksistä parantui

Johtopäätöksiä:

 • Voin tarkistaa reitistöäni vielä näiden pysäkkitietojen valossa. Alkuperäiset diagonaalini tuntuisivat toimivan hyvin.
 • Alueen palvelut eivät juuri vaikuta suunnitelmaani, mutta kaikki tällainen auttaa eläytymään paikkaan ja ihmisten elämäntyyliin

Historia

 • Rehottavia puutarhoja omenapuineen
 • 30-luvun modernismi

Johtopäätöksiä:

 • Nyt meille varmaan tulee kaikille omenapuita suunnitelmiin 😀
 • Aika- ja tyylikonteksti on hyvä tietää

Posted by Säde

Uncategorized - Leave a comment

Vk 5: konseptin välikatselmus

Tutkin erikokoisten puiden kerroksellisuutta työmallilla. Katsoin, miten puut täyttävät tilaa. Tein ensin pienoismallin 1:2000, mutta se ei kertonut minulle mitään. Se oli liian pieni. Tein sitten pienoismallin 1:400, joka kertoi paljon enemmän. Ajatukseni siitä, että pienistä puista voisi tehdä ikään kuin kolmiuloitteisia laatikoita pihatilaan tuntui toimivan, kun kokeilin sitä pienoismallilla.

Tutkin muovailuvahan ja pohjan kanssa myös suorakaidemaista sommitelmaa, jollaisen olin tehnyt edellisellä viikolla luonnostellessani ikään kuin sivutuotteena. Se tuntui vähän hankalalta muotokieleltä. Se ei jousta esim. pihan länsipuolen erilaisten ramppien suhteen kovin hyvin. Monikulmiot mukautuvat helpommin ja ovat minusta hauskan moderneja muotoja.

Välikritiikki konseptista:

Oli jännää nähdä muiden töitä. Moni oli löytänyt samanlaisia lähtökohtia, esim. Olga tutki reitistöä. Moni oli myös löytänyt eri asioita kuin minä. Niistä voi ammentaa omaankin työhön. Meri puhui Art Decosta, jossa ihailtiin koneita ja vauhtia. Vaikka tyylisuunta nykyään näyttää hauskan vanhahtavalta, taisi se omana aikanaan olla erittäin virtaviivaista ja modernia. Haluan kuitenkin säilyttää jonkin asteisen koristeellisuuden tunnun, jos mahdollista.

Tuntui aluksi että muiden konseptit ovat paljon parempia kuin omat. Omastakin onneksi sai ihan hyvää palautetta. Sain kuin sainkin kaiken tähän mennessä tekemäni työn tiivistettyä muutamalle powerpoint-kalvolle ja lopputulos oli aika hauska alku suunnittelulle.

Välikritiikin tuloksia:

 • Seuraavaksi voisin tuoda enemmän muotopuutarhaa kulkureittien luomille alueille
 • Mietin pensasaidan käyttöä
 • Mietin pihan kaltevuutta ja monikulmioiden kallistuksia

Omia jatkoajatuksia:

 • Art Decoa voisi miettiä lisää: mitä se tarkoitti aikanaan ja mitä detaljeja siitä voisi tuoda suunnitelmaan?
 • Haluaisin jo miettiä roskakatoksia, pyöräpaikkoja ja leikkialuetta
 • Kasvillisuutta voisi työstää eteenpäin
 • Aukkojen muuttaminen sulkeutuneemmiksi kasvillisuudella

Torstai

Kandin tiedonhakukurssilla tutustuimme kuvien hakuun. Tästä voikin olla hyötyä myös tämän kurssi aikana, etenkin alussa. En ollutkaan vielä hakenut kovin paljoa referenssikuvia maisema-arkkitehtuurikohteista. Maisemasta tai puutarhoista on yllättävän hankala löytää art deco -kuvamateriaalia, mutta esim. grafiikasta löytyy hyviä aiheita ja arkkitehtuurin julkisivujen detaljiikkaa voisi tutkia. Löysinkin paljon kiinnostavaa materiaalia. Esim. kesin että saarekeisiin voisi sopivaan kohtaan liittää siivekemäisiä art deco -henkisiä porastuksia. Mittakaavaukkelit voisi piirtää art deco-henkisesti. Se olisi aika hauskaa.

Posted by Säde

Uncategorized - Leave a comment

Vk 4: konseptin työstöä

En päässyt ryhmätehtävän tekoon, mutta kävin ideoitani ns. reaktioita läpi ystäväni Erno Laakson kanssa. Hän opiskelee arkkitehtuuria. On ihmeellistä, miten yhteiskeskustelusta aina saa uusia ideoita. Olisi kuitenkin voinut olla hyvä myös käydä läpi ideoita ihmisten kanssa, jotka ovat havainnoineet samaa paikkaa. Olisi voinut saada vielä erilaisia ideoita. Välikritiikki on kuitenkin tulossa.

Luento keskiviikkona:

LOCI: Piia kävi esitelmöimässä toimiston töistä. Loppukeskustelussa kyselimme vielä erilaisia kysymyksiä. Itseäni kiinnosti monialainen työskentely eri asiantuntijoiden kanssa. Kuinka se sujuu? Onko toista helppo ymmärtää? Kuulema monialainen työskentely sujuu hyvin, mutta aina paremmin, kun työskentelee pidempään saman asiantuntijan kanssa. Usein arkkitehtien kanssa kaavaa tehdessä vaikkapa jyrkkiä lakialueita kaavoittaessa kuulee, että ei se ole niin tarkaa, säädetään sitten. Kuitenkin tilanne on, että sitä tilaa ei myöhemmissä suunnitteluvaiheissa tule lisää. Siten on helppo ymmärtää vaikkapa biologia, joka myös yleisemmän suunnittelun vaiheessa usein tuntuu itsestä jäävän kiinni johonkin yhteen ötökkälajiin. Vaikkei yleissuunnitelmassa mennä vielä yksittäisiin lajeihin, ne ovat silti olemassa olevaa todellisuutta eivätkä muutu suunnittelun edetessä.

Ohjaus:

Ohjauksessa minulla oli yllättävän paljon tavaraa näytettävänä ja ideoita esitettävänä. Yllätyin siis itsekin, miten tehokkaasti olin saanut tuotettua fiksua materiaalia. Tapani lähestyä suunnittelutehtävää oli hyvin systemaattinen. Aloitin siitä että mietin, minne ihmiset yleensä kävelevät, jos kävelevät pihan poikki. Totesin että varmaankin ratikalle, joka pihan luoteispuolella.

reitit_ratikalle

Seuraavaksi mietin että ehkä he menevät välillä muuallekin, joten piirsin viivoja kaikkien oviaukkojen, porttikonkien ja rakennusten välisten aukkojen välille. Niistä pystyi pääsemään eteenpäin. Hahmotin kulkureiteistä kaksi päädiagonaalia.

kulkureitit        diagonaalit

Sijoitin viistettyjä ”kulkuesteitä” reittien varrelle ja ohjasin kulkua maltillisesti esteiden reunalle. ”Esteiden” on tarkoitus olla kohotettuja istutusaltaita, joko nurmi- tai kasvipintaisia.

monikulmiot

Näiden skissien lisäksi minulla oli vielä ainakin toinen mokoma muita skissejä, mutta valitsin tähän vain olennaisimmat.

Ohjauksen tulos tiivistettynä: Seuraavaksi siirryn vähän isompaan mittakaavaan. Luultavasti jatkan nyt jonkin aikaa käsin. Yritin käyttää AutoCADia, mutta se ei jostain syystä onnistunut. Täytyy yrittää uudestaan tutor-videoiden kera. Ohjauksessa kehotettiin että puiden viemää tilaa voisi tutkia pienoismallilla.

Tostai

Innostuin valtavasti art decosta ja googlailin kuvia varmaan tunnin. Ideoita erilaisiin sommitelmiin löytyy runsaasti. Töölöläiseen tyyliin pitäisi vain yksinkertaistaa kuvioita rutkasti. Hyviä alkuja suunnitelmalle löytyy jo, mutta parin yllättävän seikan takia aikaa käytettävissä tähän kurssiin on erittäin rajallisesti.

Posted by Säde

Uncategorized - Leave a comment

Brainstorm-tehtävä

En valitettavasti päässyt osallistumaan ryhmäbrainstormauksiin, koska minulle tuli äkillinen vaatimus lähteä Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan tiedotustilaisuuteen. Kyseessä oli seuraajani AYY:n hallituksessa, jonka tueksi piti tilaisuuteen alunperin lähteä eri henkilö. Kokouksessa meni läpi AYY:n pitkään toivoma uudistus Otaniemen opiskelija-asumisen parkkipaikkanormeissa.

Tehtävän tarkoituksena oli esitellä ensivaikutelmia eli ns. “reaktioita” suunnittelukohteeseen. Koska en päässyt paikalle, kun muut työstivät tehtävää, kävin sitä läpi arkkitehtuurin opiskelija Erno Laakson kanssa. Alla on tiivistelmä hänen kanssaan käymästäni keskustelusta.

Reaktio 1: ristikko

Mietin pihan päälle asetettavaa ristikkoa, joka tukisi asukkaiden kulkureittejä pihan poikki. Väleihin jäisi kasvillisuutta tai pihan toimintoja. Jalostin ideasta myös karsitumman version, joka tukee enemmän pihan diagonaalisia suuntia. Lisäksi mietin, voisiko ristikon intensiteetti muuttua sisääntuloaukoilta pihan keskikohtaa lähestyttäessä.

Ristikko2 Ristikko IMG_6323

Ernon kommentteja:

 • Hauska idea, muuntautuvia mahdollisuuksia
 • Porttikongit kannattaa esittää, jos ne vaikuttavat ratkaisuihin
 • Ruuduissa voisi olla eri juttuja, joissain jättishakkilauta, jossain oleskelua
 • Suljetko sisäänkäytejä lisää vai avaatko niitä? Voisiko olla jopa aita kadun ja pihan välissä?

Säteen jatkoajatuksia:

 • Seuraavaksi voisi laittaa kartalle porttikongit
 • Kävelijät menevät lyhimpiä reittejä, niitä voisi miettiä

Reaktio 2: Keidas

Rakennusten väliin jäävät aukot ovat hyvin avoimia kadulle ja muuhun ympäröivään kaupunkitilaan. Liikenteen melu kuuluu pihalle. Pihan keskellä kuitenkin on kohta, jossa on kokonaan rakennusmassojen muodostamassa “huoneessa”. Muistaakseni jonkin tutkimuksen mukaan melu häiritsee ihmisiä vähemmän, jos sen lähdettä ei näe. Siksi ajattelin, että pihan keskelle voisi luoda keitaan, jossa voi nauttia vehreydestä ja rauhallisuudesta. Matkailin juuri Marokossa, minkä takia pohjoisafrikkalaisten vaikutteiden tuominen suunnitelmaan kiehtoisi minua. Töölöläisissä rakennuksissa muistaakseni onkin vaikutteita esim. Egyptistä. Keitaan luonteeseen kenties kuuluisi, että kasvillisuuden intensiteetti lisääntyy kohti keskikohtaa.

keidas     intensiteetti

Ernon kommentit:

 • Mikä on aukkojen tienoon avoimuuden suhde katutilaan?
 • Töölössä on esim. art decoa, tyyleillä leikittely on hauska idea
 • Voisitko ajatella tämän ja muut saman kadun pihat sarjana, joissa kaikilla olisi oma sovellettu kerrannaistyyli?
 • Töölössä on myös muita tyylejä, kuten antiikkia ja vaikutteita egyptistä
 • Pihan mittasuhteet muistuttavat keskiaikaista aukiota

Säteen jatkokehitysajatuksia:

 • Art Decon ja muiden tyylien muotokielellä voisi olla hauska leikitellä
 • Voisi kerätä mood boardin Töölöstä löytyvistä eksoottisista tyylivaikutteista
 • Voisinkohan hyödyntää jotakin rakennuksista jo löytyvää esim. materiaaleja? Nämä talot ovat kyllä aika plain verrattuna vaikka viereiseen kortteliin

Reaktio 3: Salainen puutarha

Jalostin keidas-ajatusta ja mietin, että sisäänkäyntejä pihalle voisi sulkea kasvillisuuden avulla ja luoda pihan keskelle salaisen puutarhan. Puutarhamaista keskikohtaa voisi sopivasti liioitella esim. tekemällä siitä romanttisen ruusujen ja muiden kukkien avulla. Tyylisuunta vaihtuisi tällöin kenties Art Decosta kohti englantilaista puutarhaa.

salainen_puutarha salainen_puutarha_2

Ernon kommentit:

 • Vekkuli ajatus nuo aukkojen megäpöheiköt
 • Pidän siitä, että sisältä paljastuu jotakin mitä ei odota ja luonteeltaan aivan erilaista
 • Visualisointeihin hipstereitä juomassa drinkkejä lasipurkeista ja perhosia
 • Oletko ajatellut toistaa samaa ajatusta porttikonkien sisäänkäynneissä? Mitä niistä näkyy kun pihalle saapuu?
 • Porttikongit kannattaa esittää kuvassa

Säteen jatkoajatukset:

 • Piirsin oheisen värillisen tussikuvan, jossa on huomioitu porttikongit ja megapöheikkö on vaihtunut pensailla rajattuun kulkuaukkoon

Posted by Säde

Uncategorized - Leave a comment

Vk 3: Maastoinventointi

Maanantai

Kävimme tekemässä landing-vaiheen ja “maastoinventoinnin”. Landing-vaiheessa tuntui yhtäkkiä vähän turralta. Tekstiä lukiessa olin kuvitellut, että menen paikkaan aistit avoinna ja havaintoja vain tulvii pääni sisään. Nyt tuntui aluksi jopa vähän hölmöltä, että mitähän tästä pitäisi huomata. Kyllä se siitä sitten lähti. Osan asioista sainkin kirjoitettua ylös, ja piirtäessä väkisinkin tuli havainneeksi pihan pääpiirteet.

Seinät ovat korkeat ja julkisivu muodostaa lähes tasaisen pastellinsävyisen kuvion ikään kuin korkeina pihamuureina toimiviin rakennuksiin. Julkisivut ovat melko sulkeutuneet. Pihalla kasvaa monta puuta, jotkin niistä tuntuvat merkityksellisimmiltä kuin toiset. Piha on viimekertaista kohdetta huomattavasti avoimempi kadun suuntaan. Luultavasti keskelle kannattaisi tehdä oleskelualue. Kadulta ja porttikongeista vuotaa liikenteen melua pihalle. Kenties kannattaa tehdä korostuneen keidasmainen kohta pihalle, mistä ei näe melun lähdettä. Kuulema kun lähdettä ei näe, melukaan ei häiritse yhtä paljon. Yksi pihoista oli nurkassa ja hieman matalampi. Se muodosti hauskan sopen, jossa oli oma erikoinen tunnelmansa. Paikanpäällä huomasi selvästi että pihasta saisi paljon enemmän irti, jos se ei olisi niin hassusti rajattu omiin karsinoihinsa.

Kuusi eri pihaa kolutessa tuli lopulta aika tehokkaaksi inventoinnissa. Kartoitimme pintamateriaalit, rännit, kaivot, lumikinokset ja arvioimme vesien valumasuunnat. Erityisen palkitsevalta tuntui havainnoida sadevesien johtamista, koska niiden suunnittelu oli edellisessä suunnittelutyössä vaikeaa. Eri pihoilla oli erilaiset tavat hoitaa sama homma. Toisilla pihoilla oli sadevesikouruja, toisilla vain pinnankallistuksia. Joillakin pihoilla kaikki vesi kerättiin melkein samaan pisteeseen. Kaikilla pihoilla oli kaivoja, mutta ainakin yhdellä pihalla luullakseni johdettiin osa vedestä nurmikolle.

Tiistai

Piirsimme tekemämme havainnot erilaisille teemakartoille. Piirsimme eri kartoille pihan pintamateriaalit ja hulevesien hallinnan sisältäen lumikasat. Etsimme myös jo tiedot maaperästä. Vielä on selvittämättä maanalaiset johdot ja rakenteet. Tuli tunne että työ etenee hyvin, kun saimme piirrettyä konkreettista jälkeä. Samalla huomasi, mitä kohtia voisi kenties inventoida vielä paremmin esim. sadevesien valumisen kannalta. Olen kuitenkin mielestäni jo käyttänyt inventointiin käytettävissä olevan aikani ja lopputulos on jo nyt varsin hyvä. Katsotaan jos ehdin vielä viilata.

Keskiviikko

Jouduin valitettavasti lähtemään extempore Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan esittelytilaisuuteen. Kokouksessa tehtiin päätös opiskelija-asumisen parkkipaikkanormeista, joiden kanssa olen työskennellyt viime vuoden. Nyt täytyi lähteä auttamaan seuraajaa, jonka kanssa alunperin piti lähteä eräs toinen henkilö. Teen kuitenkin ryhmätyön yksin niin hyvin kuin tässä tilanteessa pystyn.

Torstai

Tein ryhmätyön arkkitehtuuria opiskelevan ystäväni Erno Laakson kanssa. Teenkin siitä vaikka oman postauksen.

Posted by Säde

Uncategorized - Leave a comment

Vk 2: Kurssi alkaa

Tässä blogissa seurataan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun arkkitehtuurin laitoksen maisema-arkkitehtuurin oppituolin kandivaiheen kurssia Maisema ja kaupunki. Kurssilla suunnitellaan korttelipiha Töölöön. Korttelin löytää osoitteesta Urheilukatu 30. Postaukset alkavat viikosta kaksi, koska kalenteriviikolla yksi ei vielä ollut opetusta.

Mielenkiintoista tehdä samankaltainen kerrostalopihakurssi uudelleen. Nyt on siis loistava tilaisuus kehittyä askelen verran eteenpäin. Viimeksi piirsin kaiken käsin, nyt haluan oppia käyttämään ohjelmia. Ainakin AutoCAD ja jokin 3D-mallinnusohjelma voisivat olla hyvät ottaa haltuun. Muistan pääpiirteet viime kerralla saamastani kritiikistä ja sen voin myös parantaa. Sain kritiikkiä siitä, että keskityin liian vähän maisema-arkkitehtuuriin ja liian paljon kaavioihin ja tarinaan. Nyt koitan siis ottaa ainakin tilallisemman otteen työstä ja viedä kokonaisideaa mahdollisimman pitkälle.

Posted by Säde

Uncategorized - Leave a comment