Aivot ja sydän magneettikenttien armoilla BioMag-laboratoriossa

Viime torstaina 29.3 kävimme vierailemassa Helsingissä Meilahden sairaala-alueella sijaitsevassa BioMag-laboratoriassa. Tämän vuonna 1994 perustetun tutkimuskeskukseen tavoitteena on biosähkömagneettinen tutkimus ja sen kehitys. BioMag on syntynyt Helsingin yliopiston, Teknillisen Korkeakoulun sekä Helsingin yliopistollisen keskussairaalaan yhteishankeena.

Ekskursio alkoi perehdyttävällä luennolla alkaen itse laboratorion historiasta ja edeten sitten nykyisiin tutkimuskohteisiin ja siellä käytettäviin tutkimuslaitteisiin. Tärkeimmät tämän hetkiset tutkimukset olivat erilaisten sairauksien, kuten epilepsian ja Alzheimerin, tutkiminen ja mahdollininen parantaminen magneettikenttien avulla. Erilaisten ärsykkeiden, spontaanin aivotoiminnan ja aivoalueiden välisten yhteyksien tutkiminen terveillä ihmisillä oli myös hyvin ajankohtainen aihe. Tutkimuslaitteina heillä oli käytössä magnetokardiografiaa (MKG), magnetoenkefalografiaa (MEG), transkraniaalista magneettistimulaatiota (TMS) ja lähi-infrapunaspektroskopiaa (NIRS), joista osaa pääsimme näkemään ihan käytännössä.

Luennon jälkeen koko porukka jaettiin kolmeen ryhmään ja pääsimme ryhmissä tutustumaan tarkemmin kolmeen laboratorion laitteeseen. Ensimmäisenä oli TMS-laite, jolla pystytään magneettikentän avulla indusoimaan paikallinen sähkökenttä tutkittavan aivoihin ja näin aiheuttaa hermoimpulsseja. Tämän avulla pystytään paikantamaan esim. liikeaivokuoren toiminnalliset alueet. Esimerkkinä koehenkilön peukalo saatin liikehtimään tuottamalla sähkökenttä juuri sormia ohjaavalle aivokuorelle. Apuna oli myös kamera, joka muodosti tietokoneen näytölle kolmiulotteisen kuvan aivoista ja TMS-laitteen sijainnin aivojen pinnalla reaaliajassa. Laitteella saatua tietoa voidaan käyttää apuna erityisesti aivoja leikattaessa. Kirurgi tietää sitten mitä alueita ei kannata ainakaan alkaa leikkelemään.

Seuraavana vuorossa oli MEG. Laitteella mitataan aivojen tuottamia magneettikenttiä pään eri puolilta. Nämä magneettikentät ovat hyvin pieniä verrattuna esim. maapallon magneettikenttään, joten mittaukset oli tehtävä hyvin eristetyssä huoneessa. Yksi onnekas ryhmästä pääsi koekaniiniksi ja saimme näytöltä seurata, kun mittauskäyriä alkoi muodostua näytölle. Tietokoneohjelma laski usean eri mittauksen keskiarvoa, jolloin epäselvät käyrät alkoivat näyttämään selkeämmiltä. Tulosten lukeminen ei ollut kyllä kovin helpon oloista, mutta ilmeisesti koehenkilön aivot kuitenkin reagoivat jatkuvaan piippaukseen.

Viimeisenä laitteena oli MKG, jolla puolestaan tutkitaan sydämen toimintaa magneettikenttien avulla. Tällä kertaa emme päässeet itse laitetta kokeilemaan, vaan saimme pienen luennon aiheesta. Tärkeimmät tutkimusaiheet olivat rytmihäiriöiden syntykohdan paikannus ja eteisvärinän tutkiminen.

TMS-laitteella voi myös deaktivoida tiettyjä aivojen alueita, kuten seuraavasta videosta näemme:

Posted by Lassi

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.