Arkea & Karkumatkoja

Riemuja ja tuskia

Bballi,Bballi [kiire,kiire]!

Pian alkaa kuudes viikkoni Koreassa ja opiskelutahti sen kuin kiristyy. Olen elänyt siinä uskossa, että osaisin kohtuullisen hyvin kemian- ja prosessitekniikkaa, mutta nämä kurssit pistävät kyllä kielen keskelle suuta, hampaat kirskuvat ja midterm-viikko lähestyy uhkaavasti. Onneksi osasin varautua opiskelun tuomaan tuskaan varaamalla kämppiksen kanssa viikon loman Jeju-saarelle 27.9-4.10. Älkää vielä tuomitko meitä leveäperäisiksi lintsareiksi, sillä koko Etelä-Korea viettää 3.10-5.10 maan kansallista kiitospäivää Chuseok:ia ja luentomme lomamme ajalta peruttiin. Jejulla on luvassa paljon vaellusretkiä, tunteja biitsillä ja löhöilyä kuin sillit suolassa tuhansien lomaansa viettävien korealaisten kanssa. Jeju tarjoaa siis herkulliset puitteet harjoittamallemme prokrastinaatiolle 😀

Vieläkin hymyilyttää

Aika Koreassa lentää kuin siivillä: kaikki vapaa-aika kuluu tehokkaasti reissuja  suunnittellessa, pitkillä (ja joskus kosteiteilla) päivällisillä, Tommia rääkätessä (muutun pikkuhiljaa ihmislipuksi) ja kylpyläiltojen parissa. Tuntuu että olen sopeutunut tänne todella hyvin, observatiivinen luonteeni on kerännyt arjen lomassa mielenkiintoisia huomioita korealaisesta kulttuurista ja paikallisista. Olen kerännyt niistä pientä listaa:

• Korealaisille hampaidenpesu on yhtä suuri addiktion-aihe kuin kahvinjuonti  suomalaisille. Legoja jynssätään mitä erikoisimmissa paikoissa: Junissa, kampusruokalassa, kirjastossa, jopa kadulla kävellessä. Eiköhän hammaskiilteen tuhoaminen luonnistu kahvin ja hammasharjan ylikulutuksella yhtä mallikkaasti.
  • Korealaiset nauttivat saunomisesta&kylpemisestä aataminasussa erittäin paljon, täkäläinen kylpyläkonsepti [zimzilbang] on kuin pala taivasta. Kuumia lähteitä, suolakylpyjä, saunoja, hierontatuoleja ja tohtorikalakylpyjä väsyneille jaloille (kutittaa muuten aivan julmetusti). Ja kyllä, kylpylästä saa myös kaljaa.

dav

Oikeasta kylpylästä ei saa ottaa kuvia, tässä kuva jalkakylpylästä (huomaa kärsivät ilmeet)

• Lihaa, rasvaa, lihaa, rasvaa, lihaa, kimchiä ja sokeria. Niistä on paikallinen ruokavalio tehty. Liharuoat ovat erittäin suuressa suosiossa ja lihan/rasvan suhde pitää olla ruuassa kohdillaan.Jokaisen ruokalajin kanssa tarjotaan kimchiä, hapatettua ja hiukan tulista kiinankaalia. Kahvia/ vissyä/ maitoa tai ylipäänsä mitään alkoholitonta on äärimmäisen vaikeaa löytää ilman lisättyä sokeria. Älkää ymmärtäkö tätä kärjistystä nyt väärin, pidän korealaisesta keittiöstä erittäin paljon. Täällä ruoka vie kielen ja estot mennessään. Tulen täältä pois muodottomana klönttinä, matkatavaranani 15 kg elintasomaha.

dav

Kaikki ravintoympyrät, pyramidit ja neliöt täyttävä annos

• Virallinen työaika? Mikä se on? Työaika on täällä erittäin joustava käsite siinä mielessä, että paikalliset paiskivat hommia kellon ympäri. Työnteko ei välttämättä ole jatkuvasti kovin tehokasta ymmärrettävästä syystä. Päiväunet luennoilla tulevat korealaisilta kuin itsestään kun yöt menevät usein DL:ien parissa. Perjantai-illatkaan eivät ole pyhiä, vaan kämppisparkani nakitettiin viime perjantaina ryhmäpalaveriin klo 20:00 illalla kun me muut painelimme paikalliseen.

Listaus jatkuu sitten joskus syssymällä.

Soul

Teimme viikonloppureissun to-su Souliin 10 saksalaisen, kahden marokkolaisen ja yhden suomalaisen (MINÄ!) voimin. Reissun aikana tuli selväksi että Soulissa riittää nähtävää, tehtävää ja maisteltavaa vielä usealle muullekkin reissulle.

Ensimmäisenä päivänä päätimme valloittaa majatalomme läheisyydessa sijaitsevan Namsan Towerin 30C helteestä huolimatta. Kiipeäminen toimi erittäin tehokkaana aamutreeninä ja huipulle päästessä olo muistutti lähinnä kuihtunutta meduusaa. Näköala tornista oli kuitenkin selkeästi pienen aamurääkin arvoinen !

Seoul

dav

Korealainen versio rakkauden sillasta- Rakkauden kaide

Kävimme katsastamassa myös Seoul Forest-nimisen puiston, joka oli erikoinen teemapuiston ja puistopuutarhan risteymä karppilampineen, kummallisine taideteoksineen ja lapsiperheineen. Paluumatkalla majatalollemme poikkesimme vielä yhdessä tuhansista Korealaisista palatseista Changdeokgung:issa. Palatsi oli vanha temppelin tyylinen paperiseinäinen rauhan tyyssija, loistava paikka pienille päiväunille ja itsensä löytämiselle.

Riders of Seoul Forest

Palauduttuamme majatalolla päivän kävelyreissusta suuntasimme illalla Hongik-yliopiston ympärillä hyrräävään katutaiteilijoiden, teemabaarien, katukeittiön ja opiskelijoiden suosimien klubien keskittymään, Hongdae:n. Varasimme pöydän suositusta Korean bbq ravintolasta. Ravintolan all you can eat – konsepti osittautui kohtalokkaaksi illanviettotavaksi: Ruoka oli tajuttoman hyvää, mutta voitte kuvitella miltä tuntuu klubittaa tuhottuamme yli puoli kiloa pelkkää lihaa/pärstä. Ei tee hirveästi mieli hyppiä 😀

Kuinka kasvaa isoksi? :D

Päädyimme hyppimään kuitenkin ja seuraava päivä vietettiinkin hieman rauhallisemmissa merkeissä. Päätin pyhittää päivän omalle ajalle ja reissailin ympäri Soulia itsekseni. Päädyin Seoul-plazalle keskelle maailmanmarkkinoita, joissa oli tarjolla kulttuuria, musiikkia ja ruokaa ympäri maailmaa.Tarkemmalla tiedustelulla sain selville että kyseessä oli Soul Friendship Fair 2017. ltapäivästä tapasin Seouliin elämän perustanutta lapsuuden ystävää (tarkemmin pikkusiskon ystävää) Juliaa. Kävimme kahvilla ja Julia esitteli parhaat menomestat Hongdaessa. Kätevää kun on tuttuja ympäri maailmaa 😉

Seoul Friendship Fair 2017

Julia

Sunnuntaiaamuna söimme kummallimman aamupalan ikinä: kylmiä nuudeleita jäävedessä ja chilikastikeessa eli Nengmyon. Aamupalan jälkeen painelimme juna-asemalle ja matkustimme takaisin Daejeoniin. Protip itselleni: Kannattaa buukata junaliput ajoissa ettei päädy istumaan lattialle.’

Seuraavassa postauksessa luvassa tarina junamatkasta Busaniin ja Jejun paratiisisaaresta. Anyong higa se yo! Seuraavaan kertaan!

-Tommi-