Arkea & Karkumatkoja

Image

Riemuja ja tuskia

Bballi,Bballi [kiire,kiire]!

Pian alkaa kuudes viikkoni Koreassa ja opiskelutahti sen kuin kiristyy. Olen elänyt siinä uskossa, että osaisin kohtuullisen hyvin kemian- ja prosessitekniikkaa, mutta nämä kurssit pistävät kyllä kielen keskelle suuta, hampaat kirskuvat ja midterm-viikko lähestyy uhkaavasti. Onneksi osasin varautua opiskelun tuomaan tuskaan varaamalla kämppiksen kanssa viikon loman Jeju-saarelle 27.9-4.10. Älkää vielä tuomitko meitä leveäperäisiksi lintsareiksi, sillä koko Etelä-Korea viettää 3.10-5.10 maan kansallista kiitospäivää Chuseok:ia ja luentomme lomamme ajalta peruttiin. Jejulla on luvassa paljon vaellusretkiä, tunteja biitsillä ja löhöilyä kuin sillit suolassa tuhansien lomaansa viettävien korealaisten kanssa. Jeju tarjoaa siis herkulliset puitteet harjoittamallemme prokrastinaatiolle 😀

dav

Vieläkin hymyilyttää

Aika Koreassa lentää kuin siivillä: kaikki vapaa-aika kuluu tehokkaasti reissuja  suunnittellessa, pitkillä (ja joskus kosteiteilla) päivällisillä, Tommia rääkätessä (muutun pikkuhiljaa ihmislipuksi) ja kylpyläiltojen parissa. Tuntuu että olen sopeutunut tänne todella hyvin, observatiivinen luonteeni on kerännyt arjen lomassa mielenkiintoisia huomioita korealaisesta kulttuurista ja paikallisista. Olen kerännyt niistä pientä listaa:

 • Korealaisille hampaidenpesu on yhtä suuri addiktion-aihe kuin kahvinjuonti  suomalaisille. Legoja jynssätään mitä erikoisimmissa paikoissa: Junissa, kampusruokalassa, kirjastossa, jopa kadulla kävellessä. Eiköhän hammaskiilteen tuhoaminen luonnistu kahvin ja hammasharjan ylikulutuksella yhtä mallikkaasti.
 • Korealaiset nauttivat saunomisesta&kylpemisestä aataminasussa erittäin paljon, täkäläinen kylpyläkonsepti [zimzilbang] on kuin pala taivasta. Kuumia lähteitä, suolakylpyjä, saunoja, hierontatuoleja ja tohtorikalakylpyjä väsyneille jaloille (kutittaa muuten aivan julmetusti). Ja kyllä, kylpylästä saa myös kaljaa.

  dav

  Oikeasta kylpylästä ei saa ottaa kuvia, tässä kuva jalkakylpylästä (huomaa kärsivät ilmeet)

 • Lihaa, rasvaa, lihaa, rasvaa, lihaa, kimchiä ja sokeria. Niistä on paikallinen ruokavalio tehty. Liharuoat ovat erittäin suuressa suosiossa ja lihan/rasvan suhde pitää olla ruuassa kohdillaan.Jokaisen ruokalajin kanssa tarjotaan kimchiä, hapatettua ja hiukan tulista kiinankaalia. Kahvia/ vissyä/ maitoa tai ylipäänsä mitään alkoholitonta on äärimmäisen vaikeaa löytää ilman lisättyä sokeria. Älkää ymmärtäkö tätä kärjistystä nyt väärin, pidän korealaisesta keittiöstä erittäin paljon. Täällä ruoka vie kielen ja estot mennessään. Tulen täältä pois muodottomana klönttinä, matkatavaranani 15 kg elintasomaha.

  dav

  Kaikki ravintoympyrät, pyramidit ja neliöt täyttävä annos

 • Virallinen työaika? Mikä se on? Työaika on täällä erittäin joustava käsite siinä mielessä, että paikalliset paiskivat hommia kellon ympäri. Työnteko ei välttämättä ole jatkuvasti kovin tehokasta ymmärrettävästä syystä. Päiväunet luennoilla tulevat korealaisilta kuin itsestään kun yöt menevät usein DL:ien parissa. Perjantai-illatkaan eivät ole pyhiä, vaan kämppisparkani nakitettiin viime perjantaina ryhmäpalaveriin klo 20:00 illalla kun me muut painelimme paikalliseen.

Listaus jatkuu sitten joskus syssymällä.

Soul

Teimme viikonloppureissun to-su Souliin 10 saksalaisen, kahden marokkolaisen ja yhden suomalaisen (MINÄ!) voimin. Reissun aikana tuli selväksi että Soulissa riittää nähtävää, tehtävää ja maisteltavaa vielä usealle muullekkin reissulle.

Ensimmäisenä päivänä päätimme valloittaa majatalomme läheisyydessa sijaitsevan Namsan Towerin 30C helteestä huolimatta. Kiipeäminen toimi erittäin tehokkaana aamutreeninä ja huipulle päästessä olo muistutti lähinnä kuihtunutta meduusaa. Näköala tornista oli kuitenkin selkeästi pienen aamurääkin arvoinen !

dav

Seoul

dav

Korealainen versio rakkauden sillasta- Rakkauden kaide

Kävimme katsastamassa myös Seoul Forest-nimisen puiston, joka oli erikoinen teemapuiston ja puistopuutarhan risteymä karppilampineen, kummallisine taideteoksineen ja lapsiperheineen. Paluumatkalla majatalollemme poikkesimme vielä yhdessä tuhansista Korealaisista palatseista Changdeokgung:issa. Palatsi oli vanha temppelin tyylinen paperiseinäinen rauhan tyyssija, loistava paikka pienille päiväunille ja itsensä löytämiselle.

dav

Riders of Seoul Forest

Palauduttuamme majatalolla päivän kävelyreissusta suuntasimme illalla Hongik-yliopiston ympärillä hyrräävään katutaiteilijoiden, teemabaarien, katukeittiön ja opiskelijoiden suosimien klubien keskittymään, Hongdae:n. Varasimme pöydän suositusta Korean bbq ravintolasta. Ravintolan all you can eat – konsepti osittautui kohtalokkaaksi illanviettotavaksi: Ruoka oli tajuttoman hyvää, mutta voitte kuvitella miltä tuntuu klubittaa tuhottuamme yli puoli kiloa pelkkää lihaa/pärstä. Ei tee hirveästi mieli hyppiä 😀

dav

Kuinka kasvaa isoksi? :D

Päädyimme hyppimään kuitenkin ja seuraava päivä vietettiinkin hieman rauhallisemmissa merkeissä. Päätin pyhittää päivän omalle ajalle ja reissailin ympäri Soulia itsekseni. Päädyin Seoul-plazalle keskelle maailmanmarkkinoita, joissa oli tarjolla kulttuuria, musiikkia ja ruokaa ympäri maailmaa.Tarkemmalla tiedustelulla sain selville että kyseessä oli Soul Friendship Fair 2017. ltapäivästä tapasin Seouliin elämän perustanutta lapsuuden ystävää (tarkemmin pikkusiskon ystävää) Juliaa. Kävimme kahvilla ja Julia esitteli parhaat menomestat Hongdaessa. Kätevää kun on tuttuja ympäri maailmaa 😉

dav

Seoul Friendship Fair 2017

dav

Julia

Sunnuntaiaamuna söimme kummallimman aamupalan ikinä: kylmiä nuudeleita jäävedessä ja chilikastikeessa eli Nengmyon. Aamupalan jälkeen painelimme juna-asemalle ja matkustimme takaisin Daejeoniin. Protip itselleni: Kannattaa buukata junaliput ajoissa ettei päädy istumaan lattialle.’

Seuraavassa postauksessa luvassa tarina junamatkasta Busaniin ja Jejun paratiisisaaresta. Anyong higa se yo! Seuraavaan kertaan!

 

 

-Tommi-

Muukalainen Daejeonissa

Image

Annyeonghaseyo, eli suomeksi päivää jotta pätkähti!

On kulunut reilu kolme viikkoa siitä, kun hämmentynyt suomalaisjätkä putkahti Helsingistä Tokion kautta Soulin Incheonin lentokentälle. Mukanani oli aivan liikaa tavaraa, ja Tokiossa seuraan liittyi mukava tapaamani korealainen tyttö, Seo. Oli mahtavaa huomata jo lennolla, kuinka mukavia, seurallisia ja kohteliaita korealaiset ovat. Vietimme Seo:n kanssa 3 tunnin lennon opettaen toisillemme koreaa ja suomea sekä kertomalla todella huonoja vitsejä. Koneen rantauduttua hieman töyssyiselle Seoulin kentälle, Seo näytti kyntensä avustaen jet-lagista kärsivää meikäläistä ostamaan oikean bussilipun Seoulista Daejeoniin. Sovimme tapaavamme myöhemmin Seoulissa, vaihdoimme puhelinnumeroa ja matkustin bussilla Daejeoniin.

dav

Daejeon

 

Pari ensimmäistä päivää Daejeonissa olivat yhtä sekaannusta: n. 70 vaihtaria kotiutui ensin pääkampuksesta 10 km sivussa olevalle Munji-kampukselle. Dormien heikosta hapesta johtuen meidät päätettiin siirtää pääkampuksen asuntoloihin, joissa olosuhteet olivat hieman suotuisammat krantuille länkkäriopiskelijoille. Laiska suomalaisluonteeni nauttii tästä, mukavaa ettei tarvitse joka päivä matkustaa bussilla luennoille 😀 Huonekaverikseni valikoitui tiukan seulan ja monien haastattelutuntien jälkeen Itävaltalainen Philip, joka vaikuttaa olevan samalla aallonpituudella räiskyvän suomalaispersoonani kanssa. Lisäksi voin nyt esitellä itseni rakettitiedemiehen kämppiksenä, selkeä korotus yhteiskuntaluokkaani. Toppen!

dav

Philip

dav

Dormi pääkampuksella

 

Ensimmäinen viikko Daejeonissa sujui kuin jäniksen selässä: Aamupäivät kuluivat kaikille vaihtareille suunnatun orientaation parissa, illat järjestellessä käytännön asioita ja nauttimalla paikallista erikoisuutta eli Beer&Chickeniä. Maha kiittää ja kasvaa 🙂 Käytännön huomio jatkoa ajatellen: Uutta puhelinliittymää hommattaessa vanhan SIM-kortin hukkaaminen liittymäkaupan lattialle tuhansien muiden korttien sekaan ei ole ns. fiksu ratkaisu.

dav

Beer & Chicken

 

Neitsytviikonloppuun Daejeonissa kuului itse kaupungin ja jokirannan tutkailua, olutta ja mahtavia ruokalajeja (mm. sian selkärankaa eli Gamja-Tangia), mutta perjantain sisha&klubi -ilta 6 Kaistissa opiskelevan suomalaisen sekä sekalaisen saksalais/tanskalais/ranskalais-porukan seurassa vei kyllä voiton. Yöelämä Koreassa vaikuttaa suomalaisen silmissä kyllä todella överiksi vedetyltä mutta samalla kutkuttavan hauskalta tavalta tappaa aikaa, maksaa ja oma talous. Daejeonin keskustassa sijaitseva Ibiza-klubi oli kuin suoraan jenkkilän yliopisto-leffoista: Reivilattia täynnä hurmoksessa olevia bilekoneita, savua, lasereita, esitanssijoita, sojua ja liekkejä sekä kermana kakun päällä cowboy hattuun, buutseihin ja liiviin sonnustautunut jätkä jonka korvia koristivat nyrkin kokoiset discopallot.

dav

Yössä ;)

dav

Limbomestari

 

Toisella viikolla alkoi varsinainen opiskelu ja valitsemani kurssit vaikuttivat erittäin hyvätasoisilta: Professorit olivat selkeästi todella motivoituneita omasta työstään, osasivat englantia kiitettävästi ja aihepiiritkin osuivat kohdalleen omia kiinnostuksen kohteita ajatellen. Päätin ottaa neljä kussia: Introductory Korean, Problem Solving in Chemical Engineering, Advanced Process Design ja Strategy for Innovative Business. Jo ensimmäisen opiskeluviikon aikana tuli selväksi, että täällä opiskelu sisältää paljon enemmän itseopiskelua, ulkoa muistamista sekä töitä kuin kurssit Aallossa. Tiukkaa vääntöä siis luvassa, mutta näille huveille pitää olla kyllä tasapainottavaa työtaakkaa. Muutenhan tätä voisi kutsua unelmien lomaksi…

dav

Vielä hymyilyttää :)

-Tommi-