Kohdepohdintaa

Maanantain intensiivipäivä oli totisesti intensiivinen – lyhyessä ajassa tuli omaksuttavaksi melkoinen tietopaketti joka piti vielä kyetä esittelemään aihetta tuntemattomille. Monin paikoin stressaava tilaisuus – mutta kyllä sitä tietoakin matkaan tarttui! Paljon mielenkiintoisia tietolähteita joista on varmasti hyötyä suunnittelutehtävän edetessä.

Suunnittelukohteen ja ajatusten hakeminen on ollut syystä tai toisesta todella haastavaa. Sen kuitenkin tiedän, että haluaisin keskittyä kaupunkikohteeseen – ja mahdollisesti hulevesien hallintaan. Haaveena olisi teknisten hallintaratkaisujen ja sadetapahtumien hetkellisyyden yhdistäminen ympäristötaideteokseksi, joka samalla toimisi esteettisesti korkeatasoisena kaupunkitilana. Aiempien vuosien kurssitöitä tutkiessani mielenkiintoni kiinnittyi erityisesti Hulevesirakenne Kaapelitehtaalle -työhön, jossa oli juuri tällaisia elementtejä. Maisema-arkkitehtoninen interventio voisi olla kuin sateen soittama instrumentti, jonka sointi saa uusia sävyjä riippuen sadetapahtuman kulloisestakin luonteesta. Vesienhallinnan näkyväksi tekeminen voisi olla työssä oleellisessa asemassa.

Tällä viikolla olen viettänyt aikaa inspiraatiota hakien. Mieleeni muistui Kööpenhaminassa kehitetty ratkaisupaletti hulevesien hallintaan kaupunkialueilla. Nämä kohteet lienevät olleet taustamateriaalina edellä mainitulle Kaapelitehdas-työllekin – ainakin päätellen käytetyistä ratkaisuista. Materiaalin joukossa on runsaasti kiinnostavia ratkaisuja, joita voisi soveltaa harjoitustyössä. Esimerkeissä yhdistyvät tulvimisen ehkäisy, kaupunkivihreän lisääminen ja ympäristötaide osana toiminnallista hulevesijärjestelmää:

Kohteen pitäisi olla jollakin tavoin relevantti. Kantakaupungissa on lukuisia satunnaisista kaupunkitulvista kärsiviä kohteita – ehkäpä jokin tällainen voisi olla mahdollinen. Rajaustakin täytyy miettiä. Ajatustyö jatkuu!


Hulevesitulvariskialueiden ja hulevesitulvaherkkien alueiden selvittäminen Helsingin kaupungissa 2018 -raportissa on käyty aluekohtaisesti läpi hulevesitulvien riskialueita Helsingissä.

Lähteitä

Helsinki

Hulevesitulvariskialueiden ja hulevesitulvaherkkien alueiden selvittäminen Helsingin kaupungissa 2018
https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/suunnitelmat/hulevedet/Helsinki_hulevesitulvariskit_loppuraportti.pdf

Kööpenhamina

Rethinking urban water for new value in cities – Sustainable solutions for integrated urban water management
https://urban-waters.org/sites/default/files/uploads/docs/rethinking_urban_water_for_new_value_in_cities_0.pdf

Tåsinge Plads – Copenhagen’s first climate-adapted urban space http://klimakvarter.dk/en/projekt/tasinge-plads/
https://urban-waters.org/sites/default/files/uploads/docs/tasinge_plads.pdf

Research Report – Cloudburst Solutions in Copenhagen
https://www.clc.gov.sg/docs/default-source/reports/cloudburst-solutions.pdf

New York

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *