Mietteitä kurssin alkuun

Maisema-arkkitehtuurin Erityisympäristöjen suunnittelu -studiokurssin aiheena on tänä syksynä paikat ja maisemat, jotka liittyvät vuoden 1918 sisällissotaan. Kurssi tarkastelee vuoden 1918 tapahtumiin liittyviä paikkoja rakennetussa ympäristössä ja maisemassa. Aihe on samanaikaisesti kiinnostava ja suunnittelutehtävänä poikkeuksellisen haastava. Uskoisin, että itse tulen pyrkimään lähestymistavassani korostamaan hienovaraisesti useampaan aistiin kerrallaan vaikuttavaa tilakokemusta. Ajatuksissani kyseessä tulisi olemaan ennemmin muistelun paikka kuin varsinainen muistomerkki.

Pohjatietoni sisällissodasta ovat osin vajavaiset, vaikka tapahtumien suurpiirteinen kulku ja sodan juurisyyt ovatkin tiedossa. Olenkin kokenut hyödylliseksi kahlata lävitse Yleisradion aiheeseen liittyvää runsasta materiaalia. Esimerkiksi Kalle Haatasen puheohjelmat ovat valottaneet mitä moninaisempia näkökulmia aikakauden tapahtumiin. Historiantutkija Samu Nyströmin haastattelu (https://areena.yle.fi/1-1941692) oli erityisen mielenkiintoinen, koska siinä käsiteltiin sota-ajan arkea Helsingissä, jonne olen jo mielessäni ollut sijoittamassa muistomaisemaani. Toki lopullinen paikan määräytyminen vaatii vielä huolellista tarkastelua ja hyviä perusteluita. Sijainnin saattaa tulla määritttelemään jokin yksittäinen puhutteleva ihmiskohtalo joka liittyisi tiettyyn paikkaan. Taustatyötä on vielä ennen ratkaisua tehtävä antaumuksella.

Tiedän kuitenkin jo, että haluan luoda paikan, jolla on merkitys myös historiaa tuntemattomalle. Universaali puhuttelevuus tulisi siten olemaan yksi suunnitelmani ylevistä tavoitteista, mutta jäänee nähtäväksi miten ideointiprosessi lähtee tästä elämään. Minua kiehtoo ajatus, että muistomaiseman esiin kannustama tunnetila voisi synkkyyden tai raskauden asemasta ollakin jotain ihan muuta. Tärkeintä kuitenkin olisi, että tiedostaisimme yhteiskunnallisen vakauden olevan lopulta hauras rakennelma joka on altis säröilemään, ellemme pidä toisistamme – ihan kaikista – huolta.