Plinius

Laurentiumin huvila sijaitsi noin 17 roomalaisen maili, eli noin 24 kilometrin päässsä Roomasta. Se oli hyvä paikka rentoutua töiden jälkeen. Matka sinne vaihtelevien maisemien läpi maisemineen tarjosi miellyttävän johdannon oleskelulle kauniin karulle merenrantahuvilalla.

Pliniuksen tekstin alku ja osittain jatkokin romantisoi maaseutua, ilmeisesti ajan Roomassa oli muodikasta viettää aika maalla ja ihastella niin luontoa kuin maalaisten ”luonnonläheistä” elämääkin.

Vaikka Plinius alussa vähätteleekin huvilansa kokoa ja ylläpidon halpuutta, kuvaa hän huvilaansa niin yksityiskohtaisesti, ettei selvästikään pidä sitä vaatimattomana, vaan haluaa hieman kerskailla.

Huvilan merkittävimmät osat ovat etupiha, josta edetään pylväskäytävään ja edelleen sisäpihalle, josta johtaa halli meren rantaan. Hallista aukeavat näkymät merelle, keskipihalle pylväskäytävään, etupihalle, ja sen ylitse metsään ja vuoristoon.

Muita rakennuksen osia ovat mm. suuri ja pieni salonki, vierashuoneet, kylpytilat ja uima-allas, ruokasali, lehtikuja ja sen vierellä viiniviljelmä, keittiöpuutarha, toinen pylväskäytävä, terassi, ja Pliniuksen suosikki, puutarhahuone.

Kiinnostavaa tekstissä on huoneiden olosuhteiden yksityiskohtainen havainnointi, ja se, miten säätila ja vuodenaika vaikuttavat tilojen olosuhteisiin.

Plinius on selvästi myös tyytyväinen lähiseutuun, ilmeisesti se on ollut suosittua ja arvostettua huvilaseutua, ja huvilan omistaminen alueella on ollut myös oman yhteiskunnallisen aseman osoittamista.

Mutta mitä huvilalla sitten tehtiin? Ilmeisesti syötiin, juotiin, rentouduttiin, uitiin, mietiskeltiin, käveltiin puutarhassa ja viiniviljelmissä,  ja sinne kutsuttiin vieraita juhlimaan, päivällisille ja kylpemään.

Kasveja Plinius mainiotsee kirjeessään ainakin rosmariinin, viikunan, mulperipuun / silkkiäispuun (jolle maaperä on erinomainen, toisin kuin muille kasveille), viiniköynnöksen ja orvokit.

Maisemasta Plinius kirjoittaa melko paljon. Erityisesti meri ja vaikeakulkuinen ranta ovat ilmeiseti tärkeitä. Kuitenkin myös ympäröivä maaseutu sekä vuoristo mainitaan ja näkymät ympäröiville huviloille.

Posted by Heikki

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *