Ennakkotehtävä – pohdintoja liittyen kurssin teemoihin

Maisemarakennushanke -kurssilla tulemme perehtymään muun muassa erilaisten maisemahankkeiden suunnittelu- ja rakentamisprosesseihin, säädöksiin, ohjeisiin ja muihin yleisiin käytäntöihin, jotka vaikuttavat hankkeisiin sen eri vaiheissa. Samalla opitaan maisema-arkkitehdin erilaisista toimenkuvista ja rooleista eri organisaatioissa. Luennoilla käsitellään muun muassa projektinhallintaa, rakennushankkeiden eri vaiheita, suunnittelua ja suunnitteluttamista, konsulttitoimintaa, urakointikäytäntöjä ja valvontaa.

Itse olen ollut töissä muun muassa viheralan rakennus- ja hoitotöissä, rakennusvalvonnassa maisema-arkkitehtiharjoittelijana ja nyt nuorempana suunnittelijana maisema-arkkitehtitoimistossa. Olen päässyt näkemään joitain projekteja sekä rakentamis-, valvonta-, että suunnittelunäkökulmista käsin tarkasteluteltuina. Sen sijaan suuremmista aluerakentamiskohteista ja kaavoituksesta ei itselläni ole valitettavasti kokemusta.

Odotan siis erityisesti, että pääsen kuulemaan erilaisia näkemyksiä maisema-arkkitehtien roolista kaavoituksessa ja aluerakentamishankkeissa. Lisäksi minua kiinnostaa saada edes jonkinlaista ymmärrystä ja näppituntumaa kustannuslaskelmista. Tästä olisi myös iso apu suunnittelutyössä. Kustannuksiin liittyy olennaisesti myös rakennuttaminen ja urakointi ja näiden eri vaiheet, joiden ymmärtäminen varmasti auttaa myös ymmärtämään kokonaiskustannuksia paremmin. Lisäksi kaikki uusi ja täydentävä tieto säädöksistä ja ohjeista on aina tervetullutta ja auttaa jatkossa eri työtehtäviin liittyvissä tiedonhauissa.

Pääsen ensi keväänä olemaan mukana uudiskohteen toteutussuunnittelussa. Uskon, että tämän kurssin opit tulevat siinä vaiheessa viimeistään käyttöön. Aion kyllä jo sitä ennen ottaa säädöksiä, ohjeita ja käytäntöjä koskevat opit käyttöön aina, kun eteen astuu sellainen tilanne. Omassa lapsuuteni kotikunnassa on lisäksi vireillä yleiskaava, jossa on tällä hetkellä luonnosvaihe käynnissä. Tarkoituksenani on tutustua tähän prosessiin hieman tarkemmin mm. tutkimalla yleiskaavaa varten tehtyjä selvityksiä ja mahdollisesti myös osallistumalla yhteen asukasilloista, joissa yleiskaavaluonnosta esitellään. Olen myös avoin ja innokas kuulemaan erilaisia puolia maisema-arkkitehdin työstä. Se tuntuu erityisen kiinnostavalta juuri nyt, kun valmistuminen alkaa pikkuhiljaa häämöttää ja samalla erilaiset uravaihtoehdot alkavat pyöriä jo mielessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *