Sparraus nro 2

Standarditehtävän jälkeisenä iltapäivänä sparrailtiin taas toisiamme ryhmittäin. Satuimme olemaan jälleen samassa porukassa Meerin, Anun ja Annen kanssa, mikä oli todella kiva juttu! Pääsi näkemään, miten muiden työt ovat edenneet ja mitä uusia ajatuksia niihin liittyen on syntynyt edellisen keskustelun jälkeen.

Tällä sparrauskerralla sain varmuutta ja tukea viimeisimpiin ajatuksiini, mikä helpottaa rutkasti jatkoa ajatellen. Lisäksi tuli jälleen kehittäviä ajatuksia, ehdotuksia ja pointteja niin kanssaopiskelijoilta, kuin hauskoissa rooleissa kiertäneiltä opettajiltakin. 

Toisen maastokäynnin jälkeen olin pikaskissaillut hiilen kiertoon perustuvia rullaluistelun reittejä alueelle. Ajatus sai positiivista palautetta, jonka lisäksi keskusteltiin yhdessä siitä, miten hiilen kierto voisi näkyä myös konkreettisemmin radan fyysisessä ympäristössä. Jotta se ei jäisi pelkästään ideatasoiseksi viittaukseksi. Vaihtoehtona voisi olla esimerkiksi maalata rullaluistelurataan tietoa kierron eri vaiheista ja etapeista, tai hyödyntää rakennusten seinäpintoja tekemällä merkintöjä niihin. Tai miksi ei hyödyntäisi näitä molempia keinoja. Alla kuva skissistä.

Skississä liilan punaisella on piirretty hiilen kiertoon sidottu rullaluistelun reitti. oranssilla muut vaihtoehtoiset reitit.

Toinen merkittävä ajatus, joka syntyi tässä toisen maastokäynnin jälkeen ja josta pääsin sparrauksessa lisää keskustelemaan, oli ajatus alueelle syntyvästä keskusaukiosta. Huomasin sekä kiipeilyn, että rullaluistelun konsepteja pyöritellessäni, että painopisteeltään hyvin keskeiseksi tilaksi molemmassa muodostuu alueen pääsisäänkäynnin, voimalaitoksen, ruokalan ja työpajan väliin muodostuva tila (näkyy skississä ympyrällä ja kysymysmerkillä). Lisäksi katsellessani vanhoja valokuvia huomasin, että itseasiassa työpajassa nykyään olevaa lisäsiipeä ei voimalaitoksen juuri valmistuttua ollut edes olemassa (kuva alla). Tästä kehkeytyikin ajatus, että jos työpajan rakennus ollaan tulevaisuudessa joka tapauksessa purkamassa, niin miksi en purkaisi sitä jo hieman aikaisemmin muodostaakseni voimalaitoksen alueelle hierarkisesti selkeämmän keskipisteen ja aukion. 

Vanha valokuva laitoksesta juuri sen valmistuttua. Mustalla on piirretty kohta, jossa nykyään sijaitsee oikealla olevan työpajan lisäsiipi. Etualalla öljysäiliöt ja vasemmalla ruokala. Vanha kuva on Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista, kuvaaja Erkki Salmela. Kuva on vuodelta 1977.

Aukiosta tulisi lisäksi sen verran tilava, että sinne mahtuisi hyvin rullaluistelukenttä sekä aluetta laajemmin kiertävä rullaluistelurata. Aukio tulisi myös rajautumaan kivasti öljysäiliöitä ympäröiviin puuriveihin, työpajaan, voimalaitoksen korkeisiin seiniin sekä ruokalaan. Tähän ajatukseen liittyen sain muilta myös hyviä kommentteja liittyen mm. huoltoajoon, alueen muuntautuvuuteen (esim. tapahtumat) ja rullaluistelun ohjaamiseen. Muut olivat myös sitä mieltä, että kiipeilyn paikat saisi hyvin tälle keskusaukiolle liitettyä rullaluistelun ohelle. 

Mutta tässä poimittuna muutamia keskustelunaiheita toiselta sparrauskerralta. Sain paljon hyviä kommentteja eväiksi jatkoa varten ja toivon, että myös itse pystyin antamaan eväitä muille. Keskustelua ainakin riitti ja se oli hyvin positiivishenkistä sekä kannustavaa. Lisäksi teki taas hyvää päästä harjoittelemaan kysymysten ja pohdintojen osoittamista toisten töille. Toisille suunnatun palautteen tai keskustelun kuuleminen on myös hyvin antoisaa, sillä usein siitä löytää juttuja, jotka koskevat yhtä lailla omaakin työtä ja työskentelyä.

Sitten vain takaisin luonnostelupöydän äärelle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *