Oppitunteja valon mallintamisesta

Kirjoitin viikko sitten oppimispäiväkirjaan, että ”Kunnianhimoinen tulevaisuudentavoitteeni on pystyä mallintamaan ja rendaamaan valaistuksen vaiheita esimerkiksi Blenderissä (jossa rendeistä pystyy luomaan animoituja versioita), mutta ainakaan toistaiseksi taitoni ohjelman käytössä eivät mahdollista halutun lopputuloksen saavuttamista.” Kuluneella viikolla toteutin itselleni asettamani haasteen ja ryhdyin opiskelemaan valon mallintamista Blender3d -ohjelmalla. Viikko kului pääosin Youtube-tutoriaalien parissa, sillä lähtötietoni eivät kattaneet edes Blenderin peruskomentojen tuntemusta. Ohjelman opettelu on kuitenkin ollut toivenaani keväästä lähtien.

Blender on ilmainen mallinnusohjelma, jonka vahvuuksia lukuisten mallinnusmetodien yhteentuominen sekä mahdollisuus animoida liikettä. Blenderien käyttäjistä vaikuttaa muodostuneen vahva yhteisö, ja opetustutoriaaleja löytyi helposti Youtubesta. Tavoitteeni oli löytää keino simuloida valon liikettä 3D-mallissa. Valon mallintamisessa auttoi etenkin oheinen tutoriaali:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=0H2siET9zAQ[/embedyt]

 

Seuraavia askeleita mallintamiseen voisi olla koko Merihaan itäisen rantaprofiilin tuominen malliin. Tämä auttaisi kokonaistilan hahmottamisessa. Merihaan rannan tekstuureja voisi projisoida rannan ja rakennusten pintoihin, mutta se ei liene välttämätöntä. Rantabulevarditla voisi ottaa panoramaakuvan ympäristöstä, ja tuoda malliin vastarantojen yöllisen maiseman. Meren materiaalisuuden, heijastusten ja liikkeen mallintaminen ilmentäisi valon ja meren leikin mahdollisuuksia.

Jatkan animoinnin harjoittelua ja pyrin siirtämään kirjoittamalla suunnittelemiani koreografioita visuaaliseen muotoon. Nyt opitut taidoilla on helpompaa testata erilaisia vaihtoehtoja ja nähdä mikä toimii. Blenderin animaatiotyökalu vaikuttaa todella hauskalta, ja ilmeisesti valon voisi myös linkittää reagoimaan johonkin ääniraitaan. Haluaisin animoida ainakin rantabulevardin yli pyyhkäisevä valo-aallon, valon värähtelyn ihmisen läsnäolon vaikutuksesta, puurivin mukautuvan valaistuksen sekä aaltomaisen liikkeen rannan vertikaalisissa valoputkissa. Kokeilujen myötä toivon löytäväni suuntaa valaistuksen rakenteellisille ratkaisuille.

Tuntuu että olen oppinut viikossa todella paljon, ja olen tyytyväinen omaan edistykseeni sekä kärsivällisyyteeni. Viikko sitten blogiin kirjoittamani varovainen toive valaistusvaiheiden animoimisesta on jo saavutettu, joten on kiinnostavaa nähdä miten pitkälle pääsen kolmen viikon aikana. Haluaisin ainakin osan lopullisista esitysmateriaaleistani olevan animaatioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *