Japanilaisen temppelipuutarhan äänimaisemasuunnittelua

Studiokurssin taustatutkimusta tehdessäni olen saanut ilokseni huomata että maisema-arkkitehtuurista, äänimaisemista ja auditiivisesta arkkitehtuurista löytyy runsaasti taustatietoa, tutkimusta ja käytännön esimerkkejä. Äänenkäyttöä maisemasuunnittelussa on tutkinut varsinkin ruotsalainen maisema-arkkitehti Gunnar Cerwén. Cerwén on kartoittanut joukon suunnittelutyökaluja, joiden avulla valittuja äänimaisemia voi kehittää.

Cerwénin tutkimusaineisto perustuu suurilta osin japanilaisissa temppelipuutarhoissa tehtyihin havaintoihin. Temppelipuutarhoissa käytetään Cerwénin mukaan useita äänimaisemasuunnittelun keinoja. Äänimaisemasuunnittelulla voidaan päästä eroon häiritsevistä äänistä (liikenteen ja teollisuuden melu) ja luoda toivottuja ja miellyttäviä äänimaisemia (luonnon äänet). Cerwénin havaintojen perusteella puutarhoissa etenkin vedellä on suuri merkitys äänimaiseman ja sitä kautta temppelivieraan kokemuksen luomisessa. Veteen tippuvat pisarat herkistävät kuuloaistin ja saavat kuuntelijan keskittymään, kivistä rakennettu puro puolestaan rikkoo veden virtauksen ja rikastaa samalla virran synnyttämää äänimaisemaa.

Veden liikettä ja ääntä hyödyntää myös temppelipuutarhan aihe suikinkutsu (eng. water koto cave). Pesuvadista valuva ylimääräinen vesi valuu vadin alla sijaitseva onkaloon, jolloin pisaroiden kaiku luo vaikutelman melodiasta.

Suikonkitsu. Draining a taukubai water feature

Suikinkutsun toimintaperiaatteita selittävä leikkauspiiros.

Vierailijan liikkeestä syntyvää ääntä hyödyntää puolestaan uguisubari, (eng. nightingale floor). Varhaiseksi varashälyttimeksi suunniteltu lattia pitää idänsilkkikerttusen laulun kaltaista ääntä sillä kävellessä. Tekniikan tarkoituksena on tehdä äänetön kävely mahdottomaksi, jolloin epätoivotun vieraan askeleet varoittaisivat temppelin asukkaista mahdollisesta vaarasta.

Uguisubarin toimintaperiaate johdattaa ajatukset käveltävän instrumenttiin. Millainen olisi aukio tai katu joka soisi kun sen kiveyksen päällä kävelisi?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *