Jakamistaloutta ilmassa –tarvitseeko autoa omistaa?

Oma auto on tunnetusti huonoin mahdollinen investointi. Se on käyttämättä 23 tuntia vuorokaudessa, arvo alenee tuhansilla euroilla vuodessa ja käyttämisestäkin valtio haluaa osansa, koska tunnetusti bensiinin hinnasta pääosa on veroa. Miksi siis auton omistaminen on niin tärkeää?

Vastaus on liikkuvuuden vapaudessa – omistamalla auton voit milloin tahansa lähteä minne vain. Resurssi on siis aina käytössä, lähditpä piipahtamaan kaupassa, viikonlopuksi mökille tai Lappiin lomalle. Vaihtoehtoja omistamiselle on ollut vähän. Auton vuokraaminen on ollut vaihtoehto, mutta sekin toimii parhaiten tilapäiseen tarpeeseen.

Viime vuosina jakamistalouden ja –ajattelun myötä erilaiset auton jakamiseen liittyvät ideat ovat ottaneet tulta ja ”car club”-tyyppisiä palveluja on tullut tarjolle. Ideana on, että maksamalla osallistumismaksun saat auton helposti käyttöösi varaamalla sen netistä, autoon pääsee sisälle mobiililaitteen avulla ilmoittamalla keskukselle ja sen voi noutaa kotia lähellä olevasta pisteestä. Käytön jälkeen se palautetaan samaan tai johonkin muuhun pisteeseen. Kuulostaa hyvältä!

Ehkä liiankin hyvältä, koska palvelut eivät ole levinneet vieläkään kovin laajalle. Ongelmat liittyvät saatavuuteen, koska kaikki haluavat auton samaan aikaan ja autot kertyvät väärille paikoille vääriin aikoihin.

Ajatus on kuitenkin hyvä ja sitä on laajennettu muillekin liikkumisen alueille, onhan polkupyöriä saatavissa monissa kaupungeissa vastaavalla mallilla. Voit ajaa pyörällä juna-asemalle, junalla kaupunkiin ja telineestä taas pyörä alle ja palautus kätevästi työpaikan palautuspisteeseen.

Jakamistaloudessa on siis ideaa ja sen laajennuksena ajatus liikkumisesta palveluna (mobility-as-a-service), jossa resurssin (auton, pyörän, tms) omistaminen ei ole välttämätöntä jotta resurssia voi hyödyntää. Odotamme innolla tämän toteutumista!

 

Markku Tinnilä  tutkii digitaalisen maailman ilmiöitä ja on erityisesti kiinnostunut uusista liikkumisen sovellutuksista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *