Jakamistalous – resurssit täyskäyttöön!

Jakamistalous on 2010-luvun megatrendi, väittää Helsingin Sanomat  ja jakamistalous (share economy) onkin viime aikojen muotitermejä, ja sitä käytellään vapaasti kaikenlaisissa yhteyksissä. Mitä sen takana sitten on ja onko siinä järkeä?

Ajatellaan, että jokaisella perheellä on oma henkilöauto, jota tyypillisesti käytetään työmatkoihin ja vapaa-ajalla. Sillä siis ajetaan aamuisin puoli tuntia töihin, pidetään 8 tuntia pysäköintipaikalla, ja taas toiset puoli tuntia kotiin. Illalla viedään lapsia harrastuksiin ja liikutaan omiin vastaaviin, jolloin liikkeellä ollaan vaikkapa reilu tunti. Auto on siis hyötykäytössä 2 tuntia vuorokauden 24 tunnista! Triviaali esimerkki voidaan väittää. Toisaalta missään yrityksessä ei investoitaisi laitteeseen, jota käytetään näin vähän.

Jos autoa voisi joku muu käyttää päivällä, käyttöaste nousisi. Puhumattakaan jos joku sillä ajaisi öisin. Tuskin kuitenkaan kannattaa ajatella täyttä 24-tunnin hyötykäyttöä, mutta jo pienempikin käyttöasteen nostaminen vapauttaisi raharesursseja muuhun käyttöön.

Vastaavia esimerkkejä löytyy varmaan vaikka kuinka paljon; kannattaako omistaa kerran viikossa käytetty ruohonleikkuri, kerran kuussa käytettävä peräkärry tai kaksi kertaa talvessa käytettävät laskettelusukset? Ainakin osaan näistä kysymyksistä vastaus varmaankin on, että voisihan laitteen jakaa jonkun kanssa, vuokrata sellaisen, tai osallistua vuokrarinkiin.  Tähän on jo olemassa välineitä, kuten kuten Nappinaapuri.

Palveluyhteiskunnassa omistaminen ei enää ole edellytys jonkin resurssin hyödyntämiselle, vaan resursseja, olivatpa ne mitä vain, voi saada muutenkin käyttöön.  Arvomaailmamme on selkeästi muuttunut suuntaan, jossa meidän ei ole pakko omistaa kaikkea, vaan voimme myös lainata ja vuokrata. Tästä on hyötyä sekä yhteiskunnalle ja myös yksilölle.

Markku Tinnilä  tutkii digitaalisen maailman ilmiöitä ja on erityisesti kiinnostunut uusista liikkumisen sovellutuksista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *