Yliopistokaupunki Stanford

Stanford University Campus

Sisääntuloväylä Kampukselle
Rakennuskantaa ilmaperspektiivistä

Alkukesästä vierailin Amerikan länsirannikolla ja sain tutustua moneen mielenkiintoiseen kohteeseen. Yksi näistä oli Stanfordin yliopisto ja erityisesti sen kampusalue. Stanfordin kampus sijaitsee Palo Altossa, hieman San Franciscon ydinkeskustasta etelään. Se on avattu 1800 luvun lopulla ja sen master planin on suunnitellut Frederick Law Olmsted.

Kun toinen samassa kaupungissa sijaitseva opinahjo, Berkley, sijaitsee käytännössä kiinni muussa kaupunkirakenteessa, on Stanford kuin oma kaupunkinsa. Se toimii alueella omana yksikkönään, joka on mahdollistanut yhteisön suunnittelun ja toteuttamisen tarkoin opiskelua tukevaa käyttötarkoitustaan vastaavaksi.

Alue on laaja ja se sisältää niin paljon eri ulottuvuuksia ettei se mahdu pieneen blogiin. Alueella on suorien opiskeluun liittyvien rakennusten ja toimintojen lisäksi mm. iso kirjakauppa (vrt. Helsingin Akateeminen) sekä useita eri kokoisia laadukkaita ravintoloita ja viihtyisiä kuppiloita. Urheilumahdollisuuksia löytyy joka lähtöön. Alueella on esimerkiksi oma jalkapallostadion (50 000 katsomopaikkaa), golfkenttä ja valtava vesiurheilukeskus. Kulttuuripuolelta kampus tarjoaa taidekeskuksen veistospuistoineen, kasvitieteellisiä puutarhoja, näyttäviä aukioita ja esiintymislavoja sekä tunnelmallisen kirkon.

Kampusalueella asuu noin 95% opiskelijoista (56% jatko-opiskelijoista) ja 30% henkilökunnasta.

Pyöräteitä ja tilanjakajia
Pieniä puistoja
Viihtyisä sisäpiha rakennusten keskellä

Vaikka huoltoliikenne on mahdollistettu kaikkiin rakennuksiin on Stanford kuitenkin suunniteltu kevyttä liikennettä silmälläpitäen. Huolimatta siitä että alue on suuri, ovat oleellisimmat kohteet helposti kävellen ja pyöräillen saavutettavissa. Liikenneympäristö myös tukee kevyen liikenteen käyttöä.

Vaikka alue ensi alkuun tuntui sokkeloiselta, niin siihen tottui nopeasti. Pyörätiet risteilevät alueella ja reittivaihtoehtoja on monia.  Teiden risteyskohdissa on paljon eri kokoisia aukioita ja puistoja. Paitsi että koko alueella on puistomainen yleisilme, sisältää Stanfordin kampus myös lukuisia pieniä ja intiimejä puistoja ja nurkkauksia, joissa oli paljon sekä pieniä ryhmiä että yksittäisiä ihmisiä lukemassa, jutustelemassa tai muuten viettämässä aikaa.

Tilanjakajina oli monin paikoin käytetty muureja, joista oli tehty sen korkuisia että ne palvelivat usein myös istumista tai nojailua. Rakennuksien holvikaaret ja katetut käytävät johtivat tilasta toiseen ja avasivat osin verhottuja näkymiä sisäpihoille ja houkuttelivat jatkamaan tutustumista aina seuraavaan tilaan.

Tiloja myös käytettiin aktiivisesti. Puistoissa pidettiin luentoja, niissä harjoiteltiin esityksiä ja aukioille kokoonnuttiin jutustelemaan ja mainostamaan illan tai viikonlopun tapahtumia ohikulkijoille.

Amfiteatteri
Laadukkaita toteutuksia

Stanfordissa kävellessä eteen tuli myös monia mielenkiintoisia toteutuksia. Erään työmaan yhteydessä maaperää oli korotettu rakennusten ympäriltä, mutta alueella sijainnut puu oli haluttu säilyttää. Tämä oli toteutettu rakentamalla puun ympärille portaittainen amfiteatteri, joka mahdollisti puun säilyttämisen alkuperäisessä korkeusasemassaan.

Toinen työmaa-alue, josta oli purettu jokin vanhempi rakennus odotti uutta rakennusta, mutta odotusajaksi aluetta ei suinkaan jätetty tyhjäksi, vaan siihen oli rakennettu tilapäinen puisto. Näin ollen, vaikka rakennusprojekti venyisikin vuoden tai pari, alue säilyy viihtyisänä ja käyttökelpoisena.

Toisaalta täytyy myös huomioida että tällä yliopistolla on rahaa. Stanford sijaitsee Silicon Valleyssä, joka on Yhdysvaltain rikkainta aluetta. Yliopiston lukukausimaksu opiskelijoille on alasta riippuen $13 000 – $20 000 per lukukausi. Stanfordin vuosibudjetti on noin 4,1 miljardia dollaria (3,3 miljardia euroa), henkilökunnan määrä 2 000 ja  opiskelijoita n. 15 000.

(Vertailun vuoksi: Aalto-yliopiston vuosibudjetti on noin 400 milj.€, henkilökunnan määrä 4300, joista professoreita 300 ja opiskelijoita n. 20 000)

Visiitin arvoinen paikka, virtuaalisestikin: