Viimeinen viikko

Tällä viikolla opimme paljon unesta. Uni olikin jo osalle ryhmästä tuttua, omien lucid-uni kokeilujen ja oman unen “nauhoittamisen” muodossa. iPhonelle löytyy applikaatio nimeltään sleep cycle (http://www.sleepcycle.com/), joka havaitsee sängyn pienistä tärinöistä onko ihminen miten syvässä unessa. Esim. alkoholin vaikutuksen alaisena nukkuessa huomaa ettei kovin syvään uneen tällä päädy.

Tuttuja olivat myös unenpuutoksen aiheuttamat ongelmat, joita osa ryhmästä olin työelämässä ja rankkojen tenttikausien aikana kokenut. Myös ylipaino syntyy hyvin helposti kun ei nuku riittävästi.

Se mikä kurssilla tuli hieman yllätyksenä oli eri eläinten oudot nukkumistavat. Se oli jotenkin hahmotettu aikaisemmin että kaikki eläimet nukkuvat, mutta esimerkiksi delfiinin aivopuoliskojen nukkuminen eri aikoina kuulosti oudolta. Ovatkohan delfiinien toiminnot eri puolilla aivoja, kuten ihmisellä, joten vain osa toiminnoista käytössään?

Se mikä oli kaikille uutta oli unen ja valvetilan kilpailu keskenään. Samoin myös nukkumisen merkitys, josta ei vielä olekaan paljoa tietoa. Olettamus oli että se on luonnollinen tila, jossa aivot järjestelevät asioita, ja keho uusiutuu, kun valvetilan toiminnot on ikäänkuin “sammutettu”.

Uni jakautuu REM ja NREM-vaiheisiin. Unet nähdään REM-vaiheessa ja muistetaan jos herätään tässä vaiheessa. NREM-vaiheessa taas jos herätään niin unet eivät jää muistiin. Unien muistaminen on siinä mielessä jännittävää, että unia jostain lapsuudesta saattaa muistaa hyvinkin tarkasti.

Seuraavaksi opimmekin miten aivoissa toimii jatkuva toiminta. Ennen tätä oli pidetty kohinana mutta nykytietämyksen mukaan se on jotain aivan muuta. Käytiin myös aivojen konnektiivisuutta läpi.

Konnektiivisuus jakautuu seuraaviin asioihin:

* Rakenteellinen konnektiivisuus
* Toiminnallinen konnektiivisuus
* Efektiivinen konnektiivisuus
* Konnektiivisuus ja aivotoiminnan häiriöt

Lopuksi tutustuimme uuteen MEG-MRI-laitteeseen, ja sen kehitykseen. Tämä laite pystyi havaitsemaan todella heikkoja magneettikenttiä, ja senpä takia se pitääkin sijoittaa magneettisuojattuun huoneeseen. Laite vaikutti hyvinkin kiinnostavalta, ja antoi usko siihen että aivotutkimus tulee kehittymään aivan lähivuosina huimasti!