Viimeinen luento – Uni

Kurssin viimeisellä luennolla käsiteltiin lähinnä unta. Ihminen nukkuu koska vain “nukuttaa”. Uni on välttämätöntä ja jollain lajeille se on jopa kohtalokasta. Univaje johtaa toiminallisiin häiriöihin sekä fysiologisiin muutoksiin kuten fyysinen uupumus, kognitiiviset ongelmat  sekä ylipaino ja stressi. Nukkuessa hermostolliset kytkennät vahvistuvat ja kemikaalivarastot tasapainottuvat. Nukkuminen parantaa huomattavasti myös oppimista.

Unen säätely on aktiivinen tapahtuma. Aivot säätelevät uni-valverytmiä hermostollisilla säätelymekanismeilla. Tämän lisäksi aivot sätelevät unen eri vaiheita joita on REM ja Non-REM -vaiheet. Ihminen on Non-REM vaihessa noin 80% ajasta. Non-REM vaiheessa aivotoiminta vähäistä, mutta silti keho toimii. Uutena tietona tuli se, että unta ei musteta jos herää kesken NREM -vaiheen. REM -vaiheessa lihaksistosta vain silmät ja palleaovat aktiivisia.

Unihäiriöitä on yleinen unettomuus stressin (psykologiset) tai fysiologisten ongelmien seurauksena. Uniapnea, eli hengitystiehyiden tukkoisuus ja se hoituu ylipainepumpulla joka pumppaa huoneilmaa. Narkolepsia, eli päiväsaikainen väsymys, joka hoidetaan stimulanteilla,