Viimeinen luento

Kurssin vihoviimeinen luento oli sekoitelma aiheista uni, herätevasteet ja konnektiivisuus. Lopuksi vielä kuulimme nopeasti MEG-MRI:stä ja kävimme tutustumassa laitteeseen. Oikeastaan kaikki aiheet olivat sellaisia, etteivät ne olleet juurikaan tuttuja joten tässä oppi paljon uutta.

Unesta opimme, että (lähes?) kaikki eläimet nukkuvat, mutta tavat voivat olla aika erilaisia. Nukkua voi joko pienissä pätkissä (eräät pikkukalat) tai yhtäjaksoisesti, jopa aivopuolet voivat nukkua yksi kerrallaan (delfiinit) ja lisäksi nukkua voi liikkeessä. Muistelin, että jotkin lintulajit voivat nukkua myös lentäessään ja tästä löytyikin helpost lehtiartikkeli . Ja nyt kun vauhtiin päästiin, niin vastahan hesarissa oli myös juttua siitä, että ihminen ei välttämättä tarvitse yhtäjaksoista unta niin kuin on yleensä kerrottu. Joka tapauksessa unen syvin tarkoitus on vielä hieman hämärän peitossa, mutta erittäin todennäköisesti nukumme aivojen takia emmekä niinkään kehon takia. Lisäksi kuulimme eri univaiheista, mutta ne olivatkin jo tuttuja. Viimeisempänä asiana mainittiin unihalvaus, joka myöskin on tuttu (ei tosin kokemuksesta) mutta käsittääkseni suurin osa ei ole termistä ikinä kuullutkaan vaikka se on aika outo juttu.

Lisäksi kuulimme herätevasteista ja konnektiivisuudesta. Herätevasteet ovat siis tiettyjen ärsykkeiden vasteita aivoissa. Tällaisia ovat esimerkiksi tuntoärsykkeet (somatosensoriset herätevasteet). Kuulimme myös mm. hermostollisista oskillaatioista, joita siis ovat esimerkiksi alfa-aallot. Nämä ovat tietyllä taajuudella tapahtuvia rytmisiä aktivaatioita, jotka voivat tapahtua makroskooppisesti (suuri määrä neuroneita samassa rytmissä) ja näkyvät silloin EEG:ssä ja MEG:ssä. Tietyissä sairauksissa, kuten Parkinsonin taudissa, nämä oskillaatiot voivat muuttua merkittävästi.

Lopuksi kuulimme vielä BECS:ssä tehtävästä MEG-MRI -projektista, jossa nimensä mukaisesti yritetään yhdistää kahta erilaista kuvantamislaitetta. Tämä on kuitenkin ollut hieman ongelmallista, koska MRI:ssä käytetään huomattavasti korkeampia magneettikenttiä. Aivan viime aikoina on saatu kuitenkin toimivia kuvia. Nämä eivät ole resoluutioltaan vielä hyviä, mutta kehitys näyttää lupaavalta. Paikan päällä nähtynä laite näytti mukavan kotitekoiselta puuhäkkelissään.