Viides luento: tarkkaavaisuus ja muisti

Mielenkiintoisella luennolla paneuduttiin tarkkaavaisuuteen ja muistiin lähinnä ilmiöiden kautta. Tosin havaittuna yksityiskohtana voisi mainita, että tauko olisi saattanut parantaa tarkkaavaisuutta luennon loppupuolen osalta…

Monet tarkkaavaisuuden ilmiöt olivat omastakin elämästä tuttuja, kuten Cocktail juhlat -ilmiö, jossa hälyn seasta oman nimen kuuleminen kohdistaa tarkkaavaisuuden uudelleen. Tämän havaitsee sekä juhlissa että vaikkapa vain kadulla kävellessä. Mielenkiintoinen ilmiö oli myös law of priority, jonka mukaan tarkkaavaisuuden kohdentaminen vaikuttaa samanaikaisesti esitettyjen ärsykkeiden ajalliseen havaitsemiseen.

Ärsykkeiden käsittelyyn liittyvä myöhäisen havaitsemisen malli oli myös kuvaava esimerkki aivojen tehokkuudesta. Tämä malli kun tuntuisi tarkoittavan sitä, että jokseenkin kaikki ärsykkeet käsitellään varsin pitkälle, ennen kuin niiden oleellisuudesta tehdään mitään päätelmiä, joiden perusteella ne siirtyisivät tiedostavaan havaitsemiseen.

Gestalt-psykologia oli myös mielenkiintoinen esitys ja selitys. Kuvat olivat meille osin tuttuja, mutta oli hauska kuulla selitys sille, miksi kasvot ja vaasi vaihtelevat tai miksi dalmatialainen erottuu kuvasta tai ei erotu.

Tarkkaavaisuuden neurologiaa käsiteltiin vain hyvin nopeasti, ja siksi tämä osio jäi vähemmälle oppimiselle. Lähinnä muistiin jäi se, että eri välittäjäaineet vaikuttavat tarkkaavaisuustilaan ja näihin vaikuttamalla on mahdollista muun muassa hoitaa masennusta.

Muistivaurioista Aku Ankka -muistinmenetys, eli vanhojen tapahtumien muistin menetys oli tutumpi, mutta anterogradinen amneesi oli ainakin osin uudempi tuttavuus. Tällainen häiriö varmastikin vaikeuttaa potilaan elämää tulevaisuudessa enemmän kuin vanhojen asioiden unohtaminen.

Käyttäytymisen muokkaaminen oli tuttua, mutta positiivisen ja negatiivisen palkitsemisen ja rankaisemisen käsitteet uusia. Skeemat muistamisessa oli mielenkiintoinen ja hyvin loogisen kuuloinen selitys virheellisillekin muistikokemuksille odotushuonekokeessa. Tästä tuli mieleemme, että jos hammaslääkärin odotushuoneesta puuttuisikin sille tyypillinen haju, olisiko tämä yllättävää ja muistaisiko hajun hammaslääkärin penkissä, vaikkei sitä odotushuoneessa olisikaan ollut? Voisiko tämä vähentää jännitystä hammaslääkäripelosta kärsivillä?