Viides asiantuntijaluento

Reijo Käkelä Helsingin yliopiston biotieteiden laitoksesta luennoi lipideistä. Hän aloitti luennon esittelemällä lipidien luokittelun: rasvahapot, glyserolipidit, sfingolipidit, sterolit ja vahat. Lipidit ovat orgaanisia yhdisteitä, jotka eivät liukene veteen. Luonnosta on löydetty yli tuhat erilaista rasvahappoa. Reijo muisti myös painottaa, että osaa omegahapoista emme tarvitse lisäravinteena vaan tuotamme niitä itse.

Seuraavaksi siirryttiin lipidien tehtäviin. Lipidit muodostavat elimistön tärkeimmän energiavaraston. Ne myös lisäksi on kaikkien biologisten kalvojen perusrakenteen takana, koska solukalvot muodostuvat lipidikaksoiskerroksesta. Niiden muoto mahdollistaa kalvojen kaareutumisen. Lipoproteiinit vastaavat rasvojen kuljetuksesta elimistössä.

Lipidit lisäksi estävät veden haihtumista ihon läpi. Fosfolipidit muodostavat vesiliuoksissa spontaanisti kaksoiskalvoja ja kalvorakkuloita. Reijo myös muistutti rasvassa olevan kuusi kertaa enemmän energiaa kuin hiilihydraateissa. Triasyyliglyseroli on pääasiallisin varastolipidi. Käytiin lyhyesti läpi lipidianalyysi. Minusta luennon mielenkiintoisin osa oli se, kun joku yleisöstä kysyi asiantuntijalta, mikä hänestä on terveellisin muoto syödä rasvahappoja.

Muiden ryhmäläisten kommentteja:

“Mieleeni jäi lipidikalvomallit, lipidien hurja liikkumisnopeus kalvolla ja lipidien muodon merkitys kalvojen muodostumisessa.”

“Luennosta jäi mieleen omega-rasvahapot, sekä lipidikalvoa kuvaava superhilamalli”

“Erityisesti luennosta jäi mieleen luennoijan rauhallisuus. Luennon tärkeintä antia oli ehkä lipidien luokittelu kertatyydyttymättömiin-, monityydyttymättömiin ja tyydyttyneisiin rasvahappoihin. Omega-nimeämisjärjestelmä oli myös mielenkiintoinen, koska omegahapot esiintyvät niin paljon erilaisissa mainoksissa enkä aiemmin ole tarkemmin niistä tiennyt.”